sunnuntai 1. toukokuuta 2005

Inferno #27/2005

AGENT STEEL
Live @ Dynamo Open Air
Scarlet

Parin vuoden hiljaiselon jälkeen Agent Steel osoittaa yhä olevansa elossa ja potkien julkaisemalla DVD-tallenteen vuoden 2004 Dynamo Open Air festivaalikeikasta. Teknisestä ja sisällöllisestä näkökulmasta tarkasteltuna kiekko ei ihmeitä tarjoile, vaan on totutettu varsin vanhakantaisesti aivan kuin orkesterin musiikkikin. Kuvasuhde on perinteinen 4:3, äänet tarjoillaan stereoraitana eikä kolmenvartin mittaisen keikan lisäksi bonuksina ole kuin neljä klubikiertueella kuvattua biisiä kolmesta eri paikasta sekä perinteinen mutta traditionaalinen kuvagalleria.

Keikan varsinainen musiikillinen anti koostuu yllättävänkin tasaisesti kaikilta neljältä studiokiekolta, vaikka olisi luullut kahden ensimmäisen albumin saavan enemmän painoarvoa setissä. Mutta mikäs on soittaessa kuin hieman vaisun paluulevyn Omega Conspiracynkin kappaleetkin toimivat livenä hyvin hienosta Order of the Illuminatin materiaalista puhumattakaan. Takakansi mainostaa kaiken olevan ”100% live!!! No overdubs!!!” ja mukavan luonnolliseltahan äänimaailma kuulostaa soiton kulkiessa komeasti. Bruce Hall operoi mikin varressa niin ikään mainiosti ja tulkitsee hienosti vanhatkin klassikot, vaikka muutama loppukiekaisu jääkin kalkkiviivoille. Harmi vain, että kitarat dominoivat yleissoundia liiaksi laulun ja basson kustannuksella.

Tarjontansa johdosta Agent Steelen DVD ei täyshintaisena varmasti houkuttele kuin vanhan koulukunnan faneja, mutta halvempana tuotteena siihen saattaisi kuriositeettimielessä tarttua nuoremmatkin vauhtimetallista kiinnostuneet.

GZR
Ohmwork
Mayan

5 Legendaarisen Black Sabbath bassotaitelija Geezer Butler sekoittaa pakkaa edelleen kolmannella soololevyllään eikä vain pelkästään musiikillisesti. Siinä missä herran debyytti Plastic Planet julkaistiin G//Z/R nimen alla ja seuraaja Black Science Geezer nimellä, nyt kahdeksan vuotta vuota myöhemmin työskennellään GZR:nä. Kun musiikkityylikin on vielä vaihdellut jonkin verran levyltä levylle ja kokoonpanot vaihtuneet samaan tahtiin kitaristia lukuun ottamatta, ei ihme jos pelkästään kuuntelijat olisivat sekaisin.

Siinä missä ensijulkaisu oli vallan kelvollista amerikkalaiseen moderniin metalliin kallellaan olevaa reipasta menoa Burton C. Bellin (Fear Factory) tulkitsemana, oli seuraaja jo huomattavasti tasapaksumpi eikä vain pelkästään laulupuolella. Sama taantuminen tuntuu jatkuneen myös Ohmworkilla, vaikkei tämäkään albumi oli vanhoille taatoille suunnattua nostalgiakamaa Black Sabbathin hengessä. Musiikilliset puitteet tuntuvat olevan kyllä kunnossa kaikin puolin, mutta kappaleet tuntuvat rönsyilevän vähän joka suuntaan jopa niiden itsensä sisällä. Vaikka levyn sisäinen dynamiikka on tavoiteltava asia ja rauhallisemmilla sekä rankemmilla kappaleillakin on hetkensä, ei kokonaisuus pysty herättämään oikein minkäänlaisia tuntemuksia missään ruumiinosassa. Ohmwork onkin kuin hajutonta, väritöntä ja mautonta kaurapuuroa – hyvää perusmassaa joka vie nälän mutta jota ei kumminkaan jää millään tavalla kaipaamaan.


HIDDEN
Aleisstar Morphalite
Baphomet

2 Taas on luonnonvaroja tuhlattu pyöreään arvottomaan hopeakiekkoon, joka kantaa Hiddenin nimeä. Tuhnuisen ponnettomilla soundeilla esitetty black metal henkinen metakka on tavattoman tylsää ja ideaköyhää, jota tasapaksu kärinä rasittavasti alleviivaa. Mm. aurinkokunnan syntyjä ja syviä pähkäilevä musiikki yrittää temmon vaihtoineen ja eri osuuksineen olla aggressiivisen älykästä vain epäonnistuen surkeasti kaikessa sanoituksia lukuun ottamatta. Aleisstar Morphaliten ainoaksi kuunneltavaksi anniksi jää kaksiminuuttinen humina- ja synaintro, joka lupaa monta kertaa enemmän mitä loppulevy pystyy tarjoamaan.


HOLY MOSES
Strength, Power, Will, Passion
Armageddon Music

7 Saksassa on muitakin thrashi-pioneereja suuren kolmikon Kreatorin, Destructionin ja Sodomin lisäksi, mutta harvemmin silti Holy Moseksen nimi putkahtaa esille teutoni-thrashista puhuttaessa. Orkesterin kunnioitettava ura kun alkoi jo 25 vuotta sitten ja on tuottanut kymmenen täyspitkää levyä. Holy Moseshan on juuri myös se bändi, jossa niin silmä- kuin korvakarkkia tarjoilee bändin yhä hehkeä laulajatar Sabine Classen.

Vanhat kiukkuisesti ärähtelevät rakkikoirat eivät vieläkään ole uransa ehtoopuolella, vaikka uusia temppuja ei olekaan opittu. Holy Moseksen kipakkatempoinen thrash iskee yhä nasevasti, vaikka pääasiallinen biisintekovastuu onkin siirtynyt tuottajanakin tutuksi tulleelta Andy Classenilta uudelle kitaristille. Karvan alle neljän minuutin tienoilla liikkuvat rallit rullaavat rennon tarkasti ja mukavilla koukuilla varustettuna, vaikka samojen ideoiden uusiokäyttöä kahdentoista kappaleen sekaan toki mahtuu. Jälleen kerran kiinnostus levyä kohtaan alkaa tosin hiipua puolivälin jälkeen eikä kahden-kolmen kappaleen karsintahakkuu olisi varmasti ollut huono ratkaisu musiikkihoidollisena toimenpiteenä.

Ei niin ylistetty saksalainen huumorintaju nostaa viimeisen kappaleen jälkeen rumaa päätään, sillä 17 minuutin hiljaisuuden jälkeen kaiuttimista pärähtää ilmoille lyhyehkö saksankielinen rässirallatus. Ei jaksa huvittaa.


ISOLE
Forevermore
I Hate Records

6 Menneisyys: viisitoista olemassaolovuotta, seitsemän demoa, lukemattomia miehistönvaihdoksia ja bändinimen vaihdos. Nykyisyys: 7”:seksi tarkoitetusta debyytistä kasvaakin täysimittainen albumi. Lopputulos: levyllinen perinteistä ja tutuista elementeistä rakennettua eeppistä doom metallia, joka miellyttää korvia useammallakin kuuntelukerralla. Minkäänlaisia yllätyksiä ei tarjoilla, vaan Forevermore onkin tasalaatuista kuin lauantaimakkara, mutta astetta maistuvampaa kuin sipulitee­makkara. Välillä tähänkin tulee himo, muttei levystä jokaviikkoiseksi särpimeksi ole.

NECRODEATH
20 Years of Noise 1985-2005
Scarlet

7 Täyteen ahdettu CD kiteyttää Necrodeathin pitkän uran tasaisen kattavasti, sillä jokaiselta julkaistulta viideltä täyspitkältä on napattu kaksi raitaa mukaan. Bonuksena faneille tarjotaan 20 vuotta vanha debyyttidemo sekä lainaversio Black Sabbathin nimibiisistä. Orkesterin alkuaikojen mustasävytteinen ja vimmainen thrash metal omaa kiehtovaa alkukantaista voimaa, vaikka ilmaisun jalostumisen ja jämäköitymisen huomaakin selvästi alkaen vuonna -99 julkaistusta Mater of All Evil –albumista. Kokoelmallaan Necrodeath osoittaa hyvin, että tarpeen tullen italiaanot osaavat pakittamisen sijasta hyökätä myös päälle.


NOVEMBERS DOOM
The Pale Haunt Departure
The End Records

8 Kolmella eri vuosikymmenellä synkemmissä tunnelmissa fiilistellyt amerikkalaiskokoonpano on debyyttiään lukuun ottamatta tehnyt tasaisen hienoa ja tunnelmallista jälkeä neljällä viimeisimmällä albumillaan. Laadukas tuttu meno jatkuu myös uudella albumilla aina tyylikästä kansitaidetta myöten ja loppupeleistä tarkempaa perehtymistä janoava levy paljastuukin vahvimmaksi Novembers Doom julkaisuksi.

Orkesteri onnistuu osuvasti lataamaan erilaisia lähinnä melankolisia tunnetiloja musiikkiin ja tyylillä sovitetut rauhallisemmat osuudet sekä kokonaiset kappaleet yhdistettynä rankempiin ja raskaampiin veisuihin muodostavat miellyttävän vaihtelevan levykokonaisuuden. Solisti Paul Kuhrin ääni on mainiossa kunnossa örinäpuolella eikä hieman parjattu ja pelkistetty puhdas laulukaan haittaa vaan täydentää kaikessa yksinkertaisuudessaan kokonaisuutta monipuoliseksi tulkinnaksi.
Vaikka levy onkin erittäin loogista jatkoa aiempien levyjen viitoittamalla tiellä, on aiempaa astetta karskimmat ja rouheammat soundit sekä lähestymistapa musiikkiin tehneet bändistä entistä elävämmän ja voimakkaamman kuuloisen. Huolimatta etäisesti havaittavista yhtymäkohdista Opethmaiseen ilmaisuun, kuulostaa Novembers Doom The Pale Haunt Departurella silti ainoastaan omalta itseltään. 

REVEREND BIZARRE
Slave of Satan CDS
Spikefarm

8 Reverend Bizarren hommat alkavat olla kohtuullisen isoillaan kuten pohjanmaalaisilla konsanaan, josta osoituksena 21-minuutin mittainen yhden biisin single. Slave of Satan alkaa ja päättyy upean maanisella ja synkällä messuamisella, joka asettaa kuuntelijan heti oikeanlaiseen mielentilaan. Muuten musiikki on orkesterin tutuksi tekemää yksinkertaisten pelkistettyä raskasta laahausta, jota Albert Witchfinderin entisestään kehittynyt kantava tulkinta oivasti komppaa. Kappale jatkaa tutun tinkimätöntä RB-linjaa, mutta vähäisen armon osoittaminen kuuntelijaa kohtaan pienten tarttuvampien koukkujen muodossa ei olisi pahitteeksi.


SWALLOW THE SUN
Forgiver Her… CDS
Firebox

8 Odottavan aika on tunnetusti pitkä ja Swallow the Sunin toista täyspitkää odotellessa nyt julkaistulla singlellä on pakko pärjätä aina elokuun loppupuolelle saakka. Yhdeksänminuuttinen Forgive Her… ei yllätä muttei petäkkään, sillä sen verran tasaisen tuttua massiivisen murisevaa doomailua on tarjolla. Aivan debyytin huippuraitojen tasolle kappale ei yllä, mutta lupailee silti paljon tulevalta albumilta. Vahvasti alkuperäisen hengessä etenevä Candlemass–laina Solitude Reverendin Albertin laulama on hienoa kuultavaa, vaikka hieman omaperäisemmällä otteella kappaletta olisi kannattanut uskaltaa käsitellä.

KOTITEOLLISUUS
NiteTrain, Lappeenranta 5.4.2005

Kotiteollisuus on tullut tutuksi toimivan jyräävänä livebändinä ja näin tuntui käyvän lähes kirjaimellisesti myös kotiyleisön kanssa, mikä ei suinkaan johtunut volyymin liiallisuudesta tai massiivisesta mutta varsin selkeästi alataajuusmurinasta. Yleisön reaktiot kappaleiden aikana vain tuntuivat jäävän muutamaa nyrkkiä heiluttavan ihmisen varaan, vaikka yhtye palkittiinkin kiitettävästi aplodeilla kappaleiden välissä. Ainoastaan encoren käynnistänyt Helvetistä itään sain yleisöön eloa yhteislaulun muodossa, samoin jo setin alkupuolella toivottu ja keikan päättänyt Satu peikoista.

Hinteliltä henkilöiltä tuoksahtavuuksia oli soitannassa karsittu uuden 7-albumin kappaleiden kohdalla, joita muuten tuli sen seitsemän kappaletta. Ainoastaan taustalaulukuoro Miitri&Hynynen JR oli tuomassa hieman hempeyttä ja vahvuutta laulusuorituksiin. Ilahduttavaa oli huomata, ettei bändin ole suosionsa myötä muuttunut miksikään koko kansan jukeboxiksi. Vaikka setti keskittyikin ainoastaan kolmeen uusimpaan levyyn, ei ”seiskan” edeltäjältä kuultu nimikappaleen lisäksi kuin Kuningas mammona sekä Tuonen joutsen.

Matalasta tilasta huolimatta Kotiteollisuus ei joko kalliihkoista lipuista tai liian tuoreista biiseistä/yleisöstä huolimatta onnistunut nostamaan yleisön tunnelmaa kattoon. Varmaa kuitenkin on, että tekniseltä suoritukseltaan keikka oli näkemistäni KT-vedoista paras.

KOTITEOLLISUUS
MTV3 Filmihalli, Helsinki 10.4.2005


MTV3+ Stage-ohjelmaa varten oli Maikkarin filmihallille tekstiviestikilpailun kautta seulottu satakunta onnellista voittajaa kavereineen katsomaan Karjalan 7. tykistörykmentin konserttia televisiokameroiden edessä. Epätavallisesta keikkapaikasta ja asetelmasta huolimatta tunnelma nousi kuitenkin odotettua paremmaksi, vaikka suurin osa pakenikin lehtereille kameroiden ulottumattomiin. Suurempia muutoksia ei settiin ollut tehty sitten aiemmin samalla viikolla heitetyn Lappeenrannan keikan, ainoana tervetulleena lisäyksenä Miitrin hienosti tulkitsema Syli. Taustalauluduo Aaltonen & Hynynen JR oli entistä enemmän elementissään täydentäen Hynysen laulutulkintaa entistäkin ehommaksi.

Raskas rock-iltamat oli lyhyillä haastattelu- ja musiikkivideoesityksillä rytmitetty useiksi kolme-neljän kipaleen nipuiksi, joka osoittautui yllättävänkin toimivaksi kombinaatioksi huolimatta hieman tikusta asiaa vääntävästä ja tikulla törkyä kaivavasta haastattelijasta. Ja syntyipä Hynysen kameroiden edessä antamasta sinällään vaisusta paavi kommentista pienimuotoinen kohu lähetyksen ulkopuolella, jonka ansiosta ohjelman vastaava tuottaja sai kuulla kunniansa. Digikanavien suosiosta kertoo kuitenkin jotain se, etteivät iltapäivälehdet ainakaan toistaiseksi ole vielä älynneet ryhtyä asialla retostelemaan.

ZUUL FX – RISTIN VARJOSSA

Debyyttilevytyksiä voi harvemmin kuvata sanalla mullistava, mutta sanapari ”yllättävän hyvä” sopii jo huomattavasti useampaan ensituotokseen. Näin myös ranskalaisen koneita ja koskettimia metalliinsa yhdistelevän Zuul FX:n By the Cross kohdalla.

Zuul FX:n perustaja ja vokalisti Steeve aka Zuul on aikaisemmin kurittanut äänijänteitään teknisen death/thrash metallin parissa operoivan No Returnin kahdella levyllä ennen kuin sai pestistä tarpeekseen.

– No Returnissa minulla ei ollut minkäänlaista päätäntävaltaa mihinkään, vaikka monet luulevatkin minun olleen bändin johtaja. Syyt eroamiseeni liittyvät puhtaasti motivaatioon ja sen kadottamiseen. Bändi halusi kierrellä harvakseltaan, kun minä taas tykkään heilua lavalla kaiken aikaa. Minulla ei myöskään ollut yhtään sanavaltaa moneen bändin tulevaisuuden kannalta tärkeään asiaan. Pitkällisen pohdinnan jälkeen päätin, että nyt on oikea hetki siirtyä eteenpäin tekemään jotain uutta ja perustin Zuul FX:n. Ajatus tästä bändistä oli muhinut jo jonkin aikaa ja tiesin tarkalleen miltä sen pitäisi kuulostaa ja minkälainen ilmapiiri musiikista pitäisi välittyä. Nyt olen todella tyytyväinen, koska minulla on vierelläni ahkerat ja loistavat muusikot, jotka myös kuulostavat hyvältä livenä, Zuul hehkuttaa.

– No Returnilla on oma tyylinsä ja kunnioituksesta faneja kohtaan en halunnut alkaa muuttamaan sitä millään tavalla. Oli aika ilmeistä, ettei minulla ollut mahdollisuutta ilmaista itseäni 100% No Returnissa, kun nyt taas voin seikkailla kokonaan uusilla musiikin alueilla.

Zuulilla on tarkka näkemys niin musiikista sekä mihin hän sillä pyrkii.

– Jokaisella biisilläni on oma teemansa, mutta tästä huolimatta albumikokonaisuus pysyy koherenttina. Musiikin harmonisella tasolla halusin matalalle viritettyjen kitaroiden täyttävän laajan alan tappavilla, mutta sisältörikkailla riffeillä. Rumpujen pitää takoa millimetrin tarkasti, mutta niiden ei pidä olla teknisesti rajoittuneita mihinkään tiettyyn musiikkityyliin. Äänenkäyttöni on myös paljon laaja-alaisempaa kuin No Returnissa ja koenkin sen instrumenttina, jota voin säädellä sen mukaan haluanko laulaa vai murista.

Murina ja ärinä Zuulilta irtoaakin mallikkaasti, mutta ei puhtaissa lauluissakaan mitään vikaa ole. Hieman yllättäen herra kertookin laulaneensa aiemmin hieman erilaista musiikkia kuin mitä nykyisin.

– Tämä saattaa kuulosta sinusta ehkä hieman huvittavalta, mutta aloitin urani laulamalla useissa bändeissä mm. Skid Rown, Van Halenin ja Queenin kovereita. Kaikkein hankalintahan on löytää oikea äänilaji, joka sopii laulutyyliisi parhaiten. Ei myöskään ole aivan helppoa siirtyä huutamisesta laulamiseen, koska se on äänijänteille aika äkkinäinen muutos ja on helppo pilata äänensä, jos ei hallitse oikeaa tekniikkaa.

Zuul FX:n musiikki on siis kaikkea tätä, mutta mistä sinä ja sitä kautta bändi on alun perin oikein saanut nimensä?

– Zuul on ollut ystävieni käyttämä lempinimeni aina siitä saakka, kun ryhdyin tekemään musiikkia. Se on väännös Zulusta, joka tarkoittaa muinaista afrikkalaista soturia. Normandiassa sijaitsevassa kotikaupungissani kyläläiset eivät vain erottaneet pitkätukkahevaria afrikkalaisesta.

– Värvättyäni muusikot bändiini ehdotin heille tätä nimeä ja he pitivät siitä. Inhoan nimiä, jotka kuulostavat liian tavallisilta, pidän enemmän asioista jotka eivät ole minkään standardin mukaisia. Minusta Zuul FX on aika epätavallinen nimi metallissa ja koska minusta metalli itsessään on epätavallista, täytyy sen myös pysyä sellaisena. Eihän tuo nimi kaikkia tietenkään miellytä ja eräässä brittiläisessä radiohaastattelussa meiltä kysyttiinkin syytä näin typerän nimen valintaan. Tähän basistimme tokaisi, että onhan teilläkin The Beatles ja Rolling Stones, jonka jälkeen toimittaja meni hiljaiseksi ja jatkoi suoraan seuraavaan kysymykseen, Zuul muistelee huvittuneena.

Zuul-filosofiaa

Sanoitusten ja musiikin analysointi on tuttua puuhaa muusikoille, sillä näitä asioitahan heiltä yleisesti kysellään. Zuulilta tuleekin varsin kattava selonteko debyytin sanoituksellisista teemoista.

By the Cross ilmentää useita erilaisia inhimillisiä näkökohtia ja tunnetiloja kuten epäoikeudenmukaisuus, viha, raivo, kosto, kärsimys sekä jokaisesta ihmisestä syvältä löytyvää melankoliaa ja surua. Halusin käsitellä noita tunteita niin musiikissa kuin sanoituksissa ja puhua jokapäiväisistä kokemuksistamme yhteiskunnassa, joka perustuu juutalaiskristillisiin sääntöihin ja niiden ympärillä pyöriviin asioihin.

– Puhun näistä asioista, koska tulen itsekin em. kaltaisesta ympäristöstä ja halusin kuvata tätä asiaa myös levyn kannessa. Siinä kaltereista kiinni pitävät kädet ovat symboli kontrolloinnille, jota yhteiskunta harrastaa. Taustalla oleva Kristus kuvastaa häviämätöntä alati läsnä olevia häpeätahroja. Oletpa sitten ateisti tai mitä tahansa uskontoa tunnustava henkilö, kannen esittämä aihepiiri käsittää silti koko maailmankuvan.

– Levy itsessään ei kerro uskonnoista, vaan siitä kuinka me elämme uskonnon dominoivassa läntisessä maailmassa. Ns. vääräuskoisia kuten sinua tai minua sattuu sisimmässä, koska joudumme elämään yhteiskunnan ehdoilla aivan kuten kuka tahansa ilman todellista mahdollisuutta rikkoa asetettuja rajoja. Jos meidän kaltaisilla ihmisillä olisi voimaa etsiä asioita mihin todella uskomme, epäilisin että olisimme ällikällä löytyjä ja peloissamme aukenevista mahdollisuuksista. Hyvin pian kuitenkin huomaisimme, että toimemme estettäisiin jos haluaisimme poiketa odotetuista toimintamalleista, Zuul filosofoi.

Jos sanoitusten kompleksiset teemat yllättävät, tulee monille ainakin musiikista heti mieleen Fear Factory. Zuul on kuullut tämän vertauksen ennenkin.

– Sanoisin ennemminkin, että musiikkimme kumpuaa 90-luvun metalliskenestä aina Sepulturasta, Soulflyn, Fear Factoryn kautta Bay Area thrashiin, death metalliin, hardcoreen ja oikeastaan kaikkiin olemassa oleviin metallityyleihin. Olemme uusi bändi, mutta menneisyytemme ja vaikutteemme ovat tuoneet meidät siihen miltä me nyt kuulostamme. Kaikki bändit ovat saaneet vaikutteita jostain, mutta me eroamme monista siinä, että meidän musiikkimme groovaa eikä se ole mekaanista.

– Joidenkin ihmisten mielestä kuulostan Max Cavaleralta ja toisten mielestä taas Burton C. Belliltä, mutta en minä ole leimannut bändiämme miksikään, vaan media on ja tämä on kaksi aivan eri asiaa. Onhan meitä verrattu myös bändeihin, josta en ole ikinä kuullutkaan. Emme ole imarreltuja Fear Factory–vertauksista, mutta ovathan he kieltämättä yksi suurista vaikuttajistamme, Zuul tunnustaa.

Zuul FX maustaa musiikkiaan säästeliäästi hyvällä maulla taustaväriä tuovilla koskettimilla.

– Käytämme koskettimia ja sampleja taustalla tarkoituksellisen vähäisissä määrin luomaan tunnelmaa metallin ollessa kumminkin se pääasia. Emme kuitenkaan aseta itsellemme mitään rajoituksia musiikillisessa mielessä kunhan vain lopputulos osoittautuu toimivaksi. Jos päätämme käyttää vaikka enemmän sampleja jossain kappaleessa, teemme sen siksi, että se kuulostaa hyvältä. Mainitsemasi Behind the Light ja Cabal ovat kappaleita, joissa piano on tärkeässä roolissa ja se onkin tavallaan meidän tavaramerkkimme, koska voit kuulla sitä jokaisessa biisissämme.

Cabalista puheen ollen kappaleesta on juuri valmistunut varsin mielenkiintoinen video, joka on ladattavissa levy-yhtiönne Equilibre Musicin kotisivuilta.

– Ko. kappale on syntynyt Clive Barkerin samannimisen kirjan ja siitä tehdyn elokuvan inspiroimana. Novelli on tavattoman kiehtova kertomus yön kansasta, joka asuu Midian-nimisen hautuumaan alapuolella. Videolla ja elokuvalla ei kyllä ole paljoakaan mitään yhteistä, koska jouduimme pätkimään videotamme napattuamme leffasta sensuroituja kohtauksia mm. pätkän, jossa leffassa esiintyvän kaveri menettää heppinsä.

Jos tämä kuvaus ei vielä saa lukijoita kiinnostumaan videosta, niin mainittakoon että sen pääosassa sulojaan näyttelee aikuisviihteen parissa työskentelevä Angela Tiger.

– Olen tuntenut Angelan hyvin jo useamman vuoden ajan, voisiko sanoa että jopa perinpohjaisesti, Zuul vihjaa. Alun perin hän on kotoisin Texasista, mutta hän on asunut Ranskassa jo kolmentoista vuoden ajan. Tapasin hänet ensimmäisen kerran kun hän vielä esiintyi bändissä, joka on lämmitellyt mm. Nine Inch Nailia Jenkkilässä. Tuon jälkeen hän siirtyi porno-bisnekseen ja nykyisin hän kirjoittaa käsikirjoituksia ranskalaisen poikaystävä-ohjaajansa kanssa. Valitsimme hänet videoomme kyllä puhtaasti hänen näyttelijäkykyjensä ansiosta, koska hän on oikea näyttelijätär, joka osaa mukautua tilanteeseen kuin tilanteeseen. On kyllä aivan totta, että kuka tahansa näyttelijätär ei varmasti olisi suostunut esiintymään videossamme. Sääli vain, että se sensuroitiin koska se on myös oikeasti pelottava video.

Julkaistu Inferno #27/2005

TAISTELUPARIT VIII: Jarkko Petosalmi (Trio Niskalaukaus & Wherevictimslie) & Jari Mäenpää (Wintersun)

Taisteluparien kahdeksannessa osassa esittelyssä kaksi kuusikielisten kurittajaa. Toinen on Niskalaukaus jynkytyksestä tututuksi tullut Jarkko Petosalmi ja toinen vauhdikkaan Wintersunin materiaalin parissa viihtyvä Jari Mäenpää. 

Koska ja minkä ikäisenä olette aloittaneet soittamisen ja millä instrumentilla?



Jarkko: – Vuosi taisi olla –88, kun alkoi tuo kitaran soitto kiinnostamaan kahdentoista vuoden iässä. Muistaakseni ensimmäisen kitarani sain tosin vasta vuotta myöhemmin. Isäni vei vaihdossa rumpusettinsä (jota olin nuorempana paukuttanut huonolla menestyksellä) paikalliseen musiikkiliikkeeseen ja mukaan lähti erittäin huono Yamaha–kitara ja vielä huonompi combo–vahvistin, mutta silloin ne olivat kovia juttuja. Hauskinta tässä kuitenkin on se, että törmäsin siihen samaiseen rumpusettiin muutama vuosi sitten treenikämpillä täällä Jyväskylässä.

Jari: – Sain joskus 6–vuotiaana sähköurut ja aloin soittamaan niillä. Kiinnostus vaan loppui kumminkin aika pian. Tuolloin soitin koskettimia itse asiassa paremmin kuin nyt. Nykyään olen aika hyvä soittamaan syntikkaa rumpukoneeni pad–nappuloilla. Kitaransoiton aloitin kun olin 9. luokalla siinä 14–15 ikävuoden kieppeillä ja sillä tiellä ollaan edelleen.

Mikä oli suurin motivaatio tai syy soittamisen aloittamiseen ja ketkä olivat tai ovat yhä edelleen suurimmat esikuvanne?

Jarkko: – Muistan kun kävin katselemassa niitä harvoja Kuusamossa järjestettyjä keikkoja tyyliin A.R.G., Mengele, Sacred Crucifix, Stone yms. Niistä keikoista jäi semmoinen fiilis, että tuon täytyy olla maailman hienointa hommaa. Siitä se varmaan sitten lähti, vaikka hankalahan se on näin jälkeenpäin sanoa. Silloin tuli kyllä kuunneltua kaikenlaista meteliä, eikä minulla ollut mitään selkeitä esikuvia, mutta kyllä sen aikaiset Kreator, Death, Sodom, Metallica, Anthrax, Stone upposivat siihen malliin, että jotain jälkiä ovat taatusti jättäneet. Hyviä kitaristeja, joita arvostan on pitkä liuta, mutta jotain mainitakseni: Chuck Shuldiner, Kerry King, Jeff Hanneman, Andy La Roque, Darrel Abbot, Marty Friedman, Roope Latvala, Zakk Wylde ja Alexi Laiho.

Jari: – Aloin diggailemaan Metallicaa ja samaan aikaan kaverini Oliver Fokin sai kitaran ja vahvistimen. Oliver soitteli ja näytti mulle jotain noita Metallican Enter Sandmanin ja Master of Puppetsin klassikkoriffejä. Ajattelin, että "Vau! Pakko opetella itsekkin". Isäni oli tehnyt minulle jo muutama vuosi aikaisemmin puoliakustisen kitaran, joten poimin sen huoneen nurkasta, puhalsin pölyt pois ja aloin treenaamaan.







Mitkä kaikkea soittohistoriaanne kuuluu bändien yms. projektien lisäksi?




Jarkko: – Eka bändi jossa olen soittanut oli Decay, joka oli sellainen kahden miehen viritelmä. Sen jälkeen olen ollut sellaisissa yhtyeissä kuin Impalement, Behemoth,  Sacred Crucifix, Paraxism, Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus. Tällä hetkellä työn alla on Wherevictimslie ja pari muuta nimeltä mainitsematonta projektia.

Jari: – Meillä oli Oliverin kanssa aluksi tämmöinen kahden miehen heviorkesteri nimeltä Immemorial, josta ei sitten kuitenkaan tullut koskaan mitään. Liityin vuonna –96 Ensiferumiin ja se oli ensimmäinen oikea bändi missä olin. Sitten liityin mustempaa metallia soittavaan Arthemesiaan muistaakseni vuonna 1998). Ja nykyisin soitan omassa bändissäni nimeltä Wintersun.

Mikä tekee hyvän kitaristin ja mikä on mielestänne kitaristin tärkein ominaisuus?

Jarkko: – Ehdottomasti tyylitaju. Ainahan voi kaahata tuhatta ja sataa, mutta loppupelissä sillä ei ole merkitystä, jos se kuulostaa väkinäiseltä ja paskalta. Tietenkin arvostan myös tekniikkaa, jossa itselläkin on ihan helvetisti petrattavaa.

Jari: – Hyvän kitaristin voi määritellä monella tavalla, koska loppupeleissä hyvä kitaristi on vain mielipideasia. Mutta omasta mielestäni sävellystaito omalla instrumentilla on tärkein. Tietenkin voi myös olla hyvä kitaristi, vaikkei koskaan olisi tehnyt biisin biisiä. Muita tärkeitä ominaisuuksia ovat hyvä improvisaatiokyky, tekniikka ja teoriatuntemus. Nämä ominaisuudet auttavat myös säveltämistä. Myös originaali ja tunnistettava tyyli on erittäin hyvä asia. Ja vau!–efekti, eli jos saat ihmisten leuat loksahtamaan soitollasi, niin se ei voi olla huono asia.

Kuinka usein ja millä tavallaan treenaatte soittamista?

Jarkko: – Minulla oli sellainen parin vuoden hiljaisempi jakso tuossa 90-luvun puolessa välissä, kun ei ollut itsellä mitään bändiä. Viime vuosina olen yrittänyt soittaa päivittäin ja nyt olen jotenkin taas löytänyt intoa kotona soittamiseen. Itselläni ei ole mitään treeni-ohjelmaa tms., ainoastaan silloin tällöin pidän tekniikka-treenejä. Lähinnä teen riffejä ja soittelen mitä mieleen tulee.

Jari: – Itse treenaaminen sanan varsinaisessa merkityksessä on jäänyt vähemmälle viime aikoina. Aika kuluu enemmän biisien tekemiseen tai muuhun säätöön. Päivittäin sitä tulee kyllä soiteltua, mutta en näe soittamista treenaamiseksi.

Osaatteko lukea nuotteja ja onko teillä takana minkäänlaisia teoriaopintoja musiikista sekä suositteletteko niitä itseopiskelun rinnalle?

Jarkko: – Itsellä on jäänyt teoriat opiskelematta, mikä on kyllä harmittanut jo jonkin aikaa. Mutta eihän sitä koskaan tiedä, jos näin vanhoilla päivillä vielä innostuisi. Totta kai nuottien lukutaidosta on hyötyä, mutta myös itse opiskelemalla oppii sekä löytää paljon.

Jari: – Osaan hiukan nuotteja. Ne tuppaa vain aina unohtumaan, kun en niitä ikinä tarvitse. Olen melkein kokonaan itseoppinut, mutta satunnaisia lyhytaikaisia teoria/kitaratunteja on menneisyydessä ollut. Kyllä teoriatuntien ottaminen kannattaa, jos itse on vain kiinnostunut siitä. En suosittele tekemään mitään, jos jokin ei kiinnosta. Kyllähän sitä heviä voi ilman teoriaakin soittaa, mutta itseäni on vaan aina kiinnostanut kaikki skaalat, moodit, arpeggiot jne.

Millaista kitaraa sekä laitteistoa sen kanssa käytätte ja miksi sekä mikä on kitaristin tärkein apuväline?

Jarkko: – Itseltäni löytyy kaksi kappaletta ESP–Customshop KHV–mallia ja droppi–vireisiin käytän ESP Ltd series Viper Baritonea, joissa kaikissa S.Duncanin SH-5 mikit. Kotoa löytyy vielä pari kappaletta Jackson Kelly–pro:ta, joista toinen on yli 11 vuotta vanha. Vahvistimina on Peaveyn Triple X ja 5150 model II, sekä kaapit Peaveyn 5150. Itse haluan, että kitarat ovat tollaisia "hevisuunnikkaita" (Viper on poikkeus). Peaveyn kamoja olen käyttänyt studio–sessioissa ja todennut ne toimiviksi, joten se merkki oli luontainen valinta myöskin live käyttöön. Kitaristin tärkein apuväline on hyvä viritysmittari!

Jari: – Plektra on aika tärkeä kitaristille. Itselläni on Jackson ja Tokai Telecaster, joita kumpaakin luukutan Mesan Triaxis etuasteella ja Simul–Class 2:90 päättärillä. Marshalin kaapin kautta lähtee ihan OK soundi, mutta kunpa saisi joskus vielä Mesan kaapin, niin se olisi THUNDER AND LIGHTNING! Kotinauhoituksiin ja sooloihin olen toistaiseksi käyttänyt Pod Prota.

Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon kitaraa hankkiessa?

Jarkko: – Hyvin harvoin hyvä ja halpa kulkee käsikädessä, mutta tärkeintä on, että kitara on sitä mitä sinä haet. Kitara pitää olla hyvä soittaa, sen elektroniikka pitää toimia ja kepin pitää pysyä vireessä.

Jari: – Aina kannattaa itse kokeilla soittotouchi kitarasta ja soundi. Joskus halvempikin kitara voi olla parempi kuin kalliimpi, joten kärsivällisesti vain testailemaan. Itselle tärkeä piirre on, että joka nuotti kitaran kaulalla on täysin vireessä eli säädöt pitää olla hyvät.

Mitä neuvoja tai vinkkejä antaisitte aloitteleville kitaristeille?

Jarkko: – Kannattaa asettaa itselle realistiset tavoitteet, edetä sitten niiden mukaan ja muistaa, että soittamisen pitää olla hauskaa. Bänditoiminta kannattaa aloittaa myös aikaisessa vaiheessa, koska siinä oppii huomattavasti enemmän kuin pelkästään kotona soittaessa.

Jari: – Hanki tabulatuureja ja harjoittele paljon. Myöhemmin voit alkaa myös itse opettelemaan biisejä korvakuulolta. Harjoittelussa on tärkeää, että harjoittelet sellaista musiikkia mistä itse pidät, jotta mielenkiinto soittoon säilyy. Itse suosittelen kyllä treenaamaan tekniikkaa ja teoriaa, vaikka aina se ei saata olla niin hauskaa. Suosittelen myös opettelemaan monia eri tyylejä. Esimerkiksi Extremen Nuno Bettencourtin rock/funk-tyylin treenaaminen toi paljon omaan soittooni ja antoi paljon sitä "touchia" myös sinne metallin puolelle.

Onko viime aikoina julkaistu yhtään levyä, joka olisi saanut leukanne loksahtamaan kitaristin ominaisuudessa?

Jarkko: – Stam1nan uusi sai kyllä hymyn huulille, siitä jotenkin välittyi aito soittamisen ilo. Myös Mors Principium Estin kitaristeilla on helvetin hyviä juttuja, mutta eiköhän tässä kuitenkin odotella Slayerin kesän keikkaa ja anneta vanhojen miesten näyttää mistä se trash-riffi on tehty, itse yleisön joukossa seisten ja kyyneliä poskelta pois pyyhkien.

Jari: – Viimeksi Hahdon Kaitsu näytti sellaista bändiä kuin Necrophagist. Oli kyllä niin tiukkaa soittoa, että huh! Soolot lähtivät helvetin hyvällä soundilla, puhtaasti ja tarkasti. Musiikki ei ihan täysin uppoa makuuni, mutta kyllä tuollaista teknistä sporttiheviä on mukava välillä kuunnella.

Julkaistu Inferno #27/2005

SAPATTIVUOSI ­– LAINATUT RASKAAT SÄVELET

Black Sabbathin coveroiminen ei ole niitä kaikista omaperäisimpiä ideoita ja kun soppaan lisätään vielä sanoitusten suomentaminen, on hetteikköön uppoaminen vaarallisen lähellä. Sapattivuoden kakkoslevy Vol. 2 osoittaa kuitenkin, että rakkauden osoittaminen heviklassikkoja kohtaan voi olla myös intohimoisen hellää väkisinmakuun sijaan.

Black Sabbathin biisien soittamisen ovat huomanneet hauskaksi niin lukemattomat isot kuin pienemmätkin bändit aloittelevista puhumattakaan. Sapattivuoden herrat Hannu Paloniemi (laulu), Janne Halmkrona (kitara, piano), Antero Aunesluoma (basso) sekä Simo Vehmas (rummut, lyömäsoittimet) ovat huomanneet Black Sabbathin hienouden jo aikoja sitten ja soittamisen riemun viimeistään pari vuotta sitten julkaistulla yhtyeen debyytillä. Black Sabbath ja lukuiset yhtyeen klassikot jaksavat yhä viehättää jopa niin paljon, että toinen Sapattivuoden levy kannatti julkaista.

Janne: – Black Sabbath on yhä suurin ja mahtavin kaikista. Ja suivaannuimme siitä, että ihmiset pitivät Sapattivuotta projektiorkesterina. Toisen levyn julkaiseminen osoittaa, että tästä ei ole kyse.

– Black Sabbath on täysin ajatonta musiikkia, ja sekä meidän että saamamme palautteen mukaan Vol 2. jynkyttää vielä entistäkin pätevämmin. Pari vuotta keikkasetissämme olleet laulut kuten Sotasiat kypsyivät levylle vasta pidemmän sulattelun jälkeen, Hannu täydentää Jannea.

Sapattivuoden saama vastaanotto jos ei nyt ole ollut pelkkää ylistystä, niin vähintäänkin neutraalia. Ilmeisesti ihmiset ovat osanneet ottaa orkesterin oikealla tavalla vastaan eikä tuomita sitä muiden maineella ja kappaleilla rahastamiseksi?

– Ihmisillä on onneksi yleensä sen verran sisältöä elämässään, etteivät vaivaudu hermostumaan meidän kivanpidostamme, Simo toteaa tyynesti.

Hannu: – Itse en saa esimerkiksi käännösteksteistä mitään korvauksia, vaan se menee tekemämme sopimuksen perusteella suoraan BS:lle. Hyödyllinen olohan siitä tulee, olen maksanut käännöksilläni ehkä Sharonin koiran psykiatrilaskun tai jotain.

Vokalisti Hannu Paloniemi on yksin vastuussa varsin hienosti onnistuneista suomennetuista sanoituksista. Herra kuitenkin myöntää, ettei urakka ole ollut niin kaikista helpoimpia.

Hannu: – 70-luvun klassiset hevibiisit ovat koko kuulijakunnan yhteistä alitajuntaa. Jos esimerkiksi laulun tavujen pituuksia muuttaa liikaa, ne alkavat mennä kaikkien mielestä väärin. Tässä mielessä käännöstyö ei ole ollut helppoa. Olen tosin häiriintyneen pedantti ihminen muutenkin. Kääntäessäni kuuntelen ja luen alkuperäistä tekstiä niin kauan, että sen tunnelma vyöryy päälle ja omat rajoittuneet luomisen esteet poistuu. Kun alkuperäistekstin laittaa pois silmistä, sen olennainen viesti pysyy alitajunnassa, jos siinä sellainen on. Sitten vain painitaan. Jos jää mattoon, ei saa luovuttaa. Pitää olla yleensä suorempi ja tehdä aivan uusi, ovelampi versio.

Mutta kuka/mikä ihme on Kierteen arkkitehti?

– Oletko koskaan kokenut ajautuneesi johonkin kierteeseen? Menneisyys ja tulevaisuus ovat yhtä aikaa läsnä? Nykyhetki katoaa helvetilliseen merkityksettömyyteen? Kuka sitä pyörää silloin pyörittää? Minun tehtäväni tässä sopassa on tosin herättää tunteita, ei selittää niitä.

Vaikeita kysymyksiä, joihin ei vastauksia hevistäkään löydy.
 
Tuottajan piikkiin

Ei liene ole kovinkaan yllättävää, että Sapattivuosi on keskittynyt pääasiassa Sabbathin tunnetuimpiin veisuihin, vaikka Vol. 2:lla positiivisen yllätyksen tarjoavatkin näkemykset hieman vähemmän tunnetuista kappaleista kuten albumin avausraita Ei saa luovuttaa (Never Say Die) sekä levyn päättävä Tarvin pimuu (Dirty Women). Orkesteri itse myöntää olevan vastuussa kaikista biisivalinnoista, vaikka bändin kotisivuilla fanit saivatkin kilpailun muodossa arvuutella ja toivoa mitä kappaleita kakkoskiekolle päätyy.

Janne: – Fanien mielipiteitä ei voi kuunnella tällaisessa asiassa. Biisit valittiin herrasmiesmäisen keskustelun ja painikilpailun perusteella.

Antero: – Kappaleita valittiin yksitellen, aina kun löydettiin sellainen biisi joka osattiin soittaa ja johon Hannu loihti hyvän tekstin. Ja nyt kun tuon kisan tuloksia katsoo, niin aika moni levytetyistä biiseistä löytyy myös tuolta fanien toivelistan kärjestäkin. Kertonee varmaan siitä, että käsityksemme hyvistä Sabbath–biiseistä ovat aika samansuuntaiset!

Simo: – Meillä ei minun ymmärtääkseni edes ole mitään faneja. On toki ihmisiä, jotka pitävät meidän versioimastamme BS:sta. Faneja tai ei, niin ei. Ulkopuoliset eivät ole vaikuttaneet biisivalintoihin.
Tämä on meidän projekti ja myös määräysvalta on meillä mitä nyt sinkun valinnasta väännettiin kättä levy-yhtiön kanssa.

Hannu: – Ainoa ulkopuolinen vaikuttava taho oli Gabi Hakanen, sillä hän sanoi maksavansa Kierteen arkkitehdin viulut.

Miksi sitten Kännin piikkiin (Sweet Leaf) – singlen kakkosraita Supernautti (Supernaut) jäi itse levyltä pois?

Janne: – Joskus joutuu luopumaan hyvistäkin yksittäisistä kappaleista parhaan albumikokonaisuuden luomiseksi. Ja tuottaja G. Hakanen oli sitä mieltä, että kappale ei svengaa käsissämme. Taisi olla oikeassa.

– Ja sitä paitsi Supernautin perkussioväliosasta tuli vähän herjan kuuloinen, sehän kuulostaa melkein joltain afrodiskopornolattarilta, Simo leukailee ja on oikeassa. Sapattivuoden alkuperäisen kappaleen huuruisan väliosan tulkinnassa on todellakin jokin perverssi sävy.

Sapattivuoden tulkinnat seuraavat varsin orjallisesti alkuperäisiä versioita aina soundeja myöten, mutta kappaleisiin on silti onnistuttu saamaan mukaan alkuperäisten versioiden svengi. Tähän eivät ole monet pystyneet.

– Minusta me emme ole miettineet kopioimisen tai sovituksen asteita juuri lainkaan. On tietysti mukava kuulla, jos levymme svengiä tai sovituksen linjaa pidetään onnistuneena. Se johtuu kuitenkin ehkä pitkästä suhteesta Sabbathin musiikkiin tai monivuotisesta treenaamisesta ennemmin kuin tarkasta "kopioimisesta" tai linjanvedoista. Ei saa luovuttaa tuntui laulettuna mahtavalta kun tuon kertosäkeen käännöksen sai lopulta valmiiksi. Siihen tuntuu tulevan melko lailla henkilökohtaista tunnetta mukaan, mikä on hyvä merkki. Sama tapahtui Hautuumaan lapsien kohdalla viime levyllä, Hannu pohtii ja muut täydentävät.

Janne: – Nativity in Black –kokoelmat osoittavat, että Sabbathin uudelleensovittaminen on turhaa.

Simo: – Sabbathia on syytä soittaakin suhteellisen uskollisena alkuperäisversioille. Vapauksia voi ottaa lähinnä soolo- ja jammailuosioissa, joissa niitä on syytä ottaakin jo pelkästään mielekkyyden vuoksi.

Antero: – Kyllä studiossa ja keikoilla pyritään mahdollisimman lähelle originaalihenkeä, mutta kyllä sinne mahtuu mukaan paljon tulkintaa ja improvisaatiota, varsinkin live-versiomme Matka universumista on toisinaan aikamoinen avaruusmatka.

Vaikka takana on kaksi onnistunutta levyä ja useita käsittelemättömiä BS-klassikoita olisikin vielä jäljellä, on bändi julkisesti jo mediassa ilmoittanut, että kolmatta levyä ei ainakaan näillä näkymin enää ole tulossa.

Janne: – Suuria hittejä on jäljellä vaikka kuinka. Mutta parempi on sanoa, että enää ei tule lisää. Takinkääntö on aina tyylikästä.

Hannu: – Sabbathin hitit eivät lopu, mutta minulta loppuu valitettavasti terveys. Asumme nykyään myös universumin äärilaidoilla, mikä on tämän homman pyörittämisen kannalta aivan mahtava lähtökohta.

Antero: – Keikkoja saatamme tehdä kyllä myöhemminkin.

Olisiko seuraavaksi kiinnostusta sitten lähteä tekemään vaikka toista legendaarista bändiä Judas Priestiä suomeksi?

– Ei olla harkittu. Ei pitäisi. Ei todellakaan. Jo pelkästään sen vuoksi, ettei Judas Priest ole musiikillisesti tarpeeksi mielenkiintoinen ja moni-ilmeinen orkesteri, Simo täräyttää.

Hannu: – Sovittaisiinko, että jumalattoman korkealta laulavien homojen pappien kääntäminen on kyllä muita porukoita varten.

Janne: – Jonkun kyllä pitäisi ehdottomasti tehdä Priestiä suomeksi. Muttei meidän.
 
Musiikillinen perintö

Luuletteko, että olette saaneet uusia ihmisiä käännytettyä Sapattivuoden avulla tutustumaan myös Black Sabbathiin?

Janne: – Haluaisin uskoa niin. Pelottavan moni jotain kirkonpoltto- tai vauhtimetallia kuunteleva ei ole koskaan kuullutkaan Sabbathista. Historia haltuun, lapset!

Antero: – Kyllähän Black Sabbath kuuluu jokaisen hevanderin perusoppimäärään ja jos jollakin on vielä tässä vaiheessa rästejä sielläpäin, niin mars levykauppaan!

Onko edes mahdollista kuunnella raskasta rokkia tai heviä ilman että ei tuntisi Black Sabbathia?

Simo: – Teknisesti on täysin mahdollista kuunnella heviä/raskasta rokkia ilman Sabbath–tuntemusta. Sisällöllisesti moinen on vain kovin köyhää.

Mikä teille sitten on SE Black Sabbathin kappale ja miksi?

Antero: – War Pigs, tulee aina kylmät väreet kun sen kuulee.

Hannu: – Black Sabbath. Ukkonen, kirkonkellot ja Ozzyn määkiminen säväytti aikoinaan torniolaista pikkupoikaa, siis että viedäänkö tuota laulajaa uhrattavaksi vai mistä tässä on kysymys.

Janne: – Spiral Architect. Sabbath Bloody Sabbath oli ensimmäinen Sabbath-levy jonka sain ja sen juhlava päätösraita osoitti että yhtye on todellakin kaikkea muuta kuin Paranoid.

Simo: – Thrill of it all. Varmaan siksi, että se kuulosta The Who:lta.

Sapattivuoden herrat eivät tunnusta, että legendan tuotanto olisi millään tavoin pyhää. Jokaiseen kappaleeseen uskallettaisiin tarvittaessa koskea, mutta aina kaikkia ei vain ole saatu bändin keskuudessa toimimaan.

Simo: – Ei siellä mitään pyhää ole, ei mikään musiikki ole pyhää. Mutta sellaisen musiikin soittaminen, johon ei taito tai tyylitaju ulotu on pöljää. Sabbath Bloody Sabbath on yksi BS:n hienoimpia kipaleita, mutta sitä ei varmaan saisi toimimaan millään – jo pelkästään sen vuoksi, että laulumelodia menee Ozzyllekin liika korkealta.

Janne: – Paranoid on niin epäpyhä, että siihen emme kajoa. Into the Voidin alkuriffi on vaikea saada kuulostamaan hyvältä. Vain Iommi osaa sen ja kaikki coveroijat ovat epäonnistuneet siinä.

Hannu: – Behind the Wall of Sleepiä on joskus soitettu, mutta se ei jostain syystä rokannut eikä rullannut.

Black Sabbath tulee alkuperäisessä kokoonpanossaan esiintymään Suomeen heinäkuussa ja teidät kaikki voi varmasti bongata tuolta keikalta. Onko teillä kenties tarkoitus ojentaa Vol.2 Black Sabbathin herroille?

Janne: – Levypaketit on jo postitettu Sabbathin managementiin, joten luultavasti miehillä on jo levyt kovassa soitossa. Saa nähdä kehtaako sitä takahuoneeseen ängetä, vaikka tilaisuus olisikin.

Julkaistu Inferno #27/2005

CANDLEMASS – VANHASSA VARA PAREMPI

Perinteisestä doom metallista puhuttaessa yksi bändi on ylitse muiden: Candlemass. Näin yhä tänäkin päivänä, vaikka orkesterin edellisestä levystä on kulunut jo kuusi vuotta ja viimeisestä klassisesta Messiah ”Muumi” Marcolinin johdattaman kokoonpanon tuotoksesta peräti 16 vuotta. Toukokuun alussa julkaistu uusi studiolevy korjaa tilanteen kerrasta kuntoon. 

Huhtikuisena maanantai-iltana minulle kilauttava Candlemassin musiikillinen pääjehu ja basisti Leif Edling kuulostaa väsyneeltä eikä ihme: mies on sanojensa mukaan antanut lähemmäs kaksisataa haastattelua uuden levyn tiimoilta. Leif vakuuttaa kuitenkin olevansa hyvissä tunnelmissa eikä vain johtuen keväisen aurinkoisista keleistä, sillä Candlemassin alkuperäisellä kokoonpanolla levytetty kahdeksas studiokiekko on ehtinyt jo kerätä runsaasti positiivista palautetta.

Kahdessa sadassa haastattelussa on varmaan yksi kysymys noussut yli muiden?

– Joo, miksi Candlemass hajosi lyhyeksi ajaksi viime vuonna?

No miksi bändi sitten hajosi?

– Hei, nyt sinäkin kysyit tätä samaa asiaa kuin kaikki muutkin toimittajat. Noh, viime keväänä aloimme soitella keskenämme ja puhua uusien biisien tekemisestä ja treenaamisesta. Laulajamme Messiah Marcolin halusi kuitenkin pitää yhteyttä sähköpostilla, koska se oli hänestä helpompaa. Sähköpostin kanssa on vain se huono puoli, että jos jotain alkaa joku asia siepata, on niin helppo antaa karusti takaisin, varsinkin jos ei ole tottunut tähän uuteen kommunikointimuotoon. Meille kävi juuri noin ja kärpäsestä tuli härkänen.

Onneksi bändi pystyi kuitenkin ratkaisemaan erimielisyyteensä ja sopimaan välinsä vain puoli vuotta myöhemmin marraskuussa ja synnyttämään myös uusia kappaleita. Ensimmäisenä uudella levyllä huomio kiinnittyy aiempaa rankempaan ja rujompaan musiikkiin aina soundeja myöten. Mieleen tulee hieman väkisinkin Krux, jossa Leif Edling myös vaikuttaa, mutta herra kiistää Kruxin vaikutuksen – ainakin osittain.

– Enpä oikein usko, että Kruxilla olisi ollut vaikutusta Candlemassin musiikkiin. Päällimmäisenä minulla oli mielessä vangita Candlemassin live-energia uusiin kappaleisiin. Keikkamme olivat niin fantastisia, niitä oli seuraamassa suuri joukko ihmisiä ja lavalta huokui mieletön energia. Aloin kyllä viime vuonna tekemään uusia kappaleita Kruxille tarkoituksena äänittää levy toukokuussa, mutta niin ei sitten käynytkään ja kyllähän se potutti pirusti, Leif kertoo. Ehkä uusiin kappaleisiimme sittenkin päätyi osa tuota potutusta aggression muodossa sekä keikkojemme energiaa.

Studiopäiväkirjanne mukaan Tukholmassa sijaitsevassa Polar Studiossa ei liikoja nysvätty, suurin osa kappaleista on saatu toisella otolla tuottajan laaduntarkkailun läpi eikä koko äänitysprosessiin kulunut kuin kymmenen päivää.

– Kun kappaleet ovat hyvin treenattuja, ei ole temppu eikä mikään äänittää levy noinkin nopeasti. Kruxin levyähän ei äänitetty kuin neljä päivää. Paiskimme kumminkin kovasti töitä, sellaisia 12-14 tunnin päiviä emmekä pitäneet mitään pidempiä taukoja pizzaa syöden ja kaljoitellen. Tämä vaan vinkkinä nuoremmille ja kokemattomammille bändeille, on täysin mahdollista tehdä levy hyvässäkin studiossa lyhyessä ajassa, eikä lystistä tarvitse pulittaa 10000–20000 euroa, Leif opastaa tiukkaan sävyyn.

Mihin sinusta ihmisten kannattaisi erityisesti kiinnittää huomiota uudessa levyssä?

– Ainakin siihen tosiasiaan, että me pystyimme ylipäätänsä tekemään koko levyn ja että se kuulostaa näinkin hyvältä ja tuoreelta. Loppujen lopuksi on aika harvinaista, että vanhat bändit kuten me pystyvät tekemään jotain uutta ja vielä niin, että se kuulostaa hyvältä ja mielenkiintoiselta. Monet ovatkin sanoneet, että ainoa hyvä comeback–levy Exoduksen Tempo of the Damnedin lisäksi on meidän uusin albumimme ja olen tuosta erittäin otettu.

Levyn pelkistetty kansi ja nimi kiinnittävät taatusti myös huomiota, mutta tähän ratkaisuun ei Leifin mukaan ollut syynä hyvien ideoiden puute.

– Sekä levyn simppeli kansi että sen nimettömyys on lausunto, jolla haluamme sanoa että meillä on käsissämme helvetinmoinen albumi, joka ei yksinkertaisesti kaipaa mitään maalausta kanteen tai edes minkäänlaista nimeä. Haluamme osoittaa ihmisille, että emme kaipaa menneitä aikoja, vaan että katseemme on suunnattu tulevaisuuteen.

Leif ei tosiaan ole ainut, joka on vakuuttunut uuden albumin hyvyydestä. Ilman levytyssopimusta studion varannut ja levyn valmiiksi saattanut orkesteri solmi diilin Nuclear Blastin kanssa.

– Meillä ei yksinkertaisesti oikein ollut aikaa etsiä levy-yhtiötä, koska olimme varanneet studion jo viime vuoden elokuussa. Lähettelimme kyllä demoa ympäriinsä ja kymmenkunta lafkaa esittikin kiinnostuksensa meitä kohtaan. Sopimus Nuclear Blastin kanssa tapahtui sitten lähes itsekseen tuossa tammikuun loppupuolella, Leif hekottaa.

VANHOJEN PIERUJEN UUDET TUULET 

Candlemassin 80-luvun loppupuolella julkaistut neljä albumia ovat sen verran klassikkomateriaalia, että mitä tahansa bändi tekeekin, tullaan sitä aina vertaamaan noihin levyihin.

– Näinhän siinä tulee käymään myös uuden levymme kohdalla ja vertailulta ei voi välttyä. Uskon kuitenkin, että uusin levymme kestää tuon vertailun ainakin mitä tulee tähän mennessä mediassa kuulemiimme kommentteihin. Se on meistä aika ällistyttävää, sillä meillä ei ollut minkäänlaisia odotuksia levyn saaman vastaanoton suhteen.

Viime aikoina Candlemassilta on tullut sekä DVD:tä, kokoelmaa että vanhojen albumien remasteroituja uusintapainoksia. Oman näkemyksensä orkesterin kappaleista ovat esittäneet mm. meille suomalaisille tutut Trio Niskalaukaus, The Haunted ja viimeisimpänä Swallow the Sun. Arvostuksen puutteesta Leif ei kuitenkaan tunne kärsineensä edes uran alkuaikoina.

– Kyllähän meitä arvostettiin aika paljon jo 80-luvulla, mutta nyt olemme taas saamassa paljon lisää arvostusta. Näkisinkin, että tämän uuden levymme myötä saavutamme lähes saman statuksen kuin mitä meillä oli 80-luvulla.

Herra Edling myöntääkin, ettei hänellä ole mitään covereita vastaan yhtä ehtoa lukuun ottamatta.

– Jos bändit antavat meille krediitit, niin mikäs siinä, Nilehän ei näin tehnyt, Leif naurahtaa.

– The Hauntedin Well of Souls oli muuten todella hieno laina vaikka tiesinkin, että Jensen on suuri Candlemass-fani. En ollut niinkään yllättynyt heidän käsittelystään, vaan enemmänkin siitä kuinka hyvän version he olivat saaneet aikaiseksi. Toisaalta mikäs ihme se nyt on, sillä The Haunted on mahtavan hieno bändi.

Puhe kääntyy takaisin Candlemassin alkuaikoihin ja juuri niihin neljään ensimmäiseen levyyn, jotka enemmän tai vähemmän määrittelivät doom metallia uusiksi. Oliko teillä tuohon aikaan mitään käsitystä siitä, mitä oikein olitte tekemässä?

– Nimesimme ensimmäisen levymme Epicus Doomicus Metallicukseksi , koska kutsuimme musiikkiamme eeppiseksi doom metalliksi ja ehkä ihmiset ovat napanneet tuosta tuon termin käyttöönsä. Olemme kuitenkin metallibändi, joka soittaa doom metallia. Jos Messiah olisi vastuussa kappaleistamme, Candlemass olisi taatusti todella hidasta ultra-doomia, Leif heittää. Mutta koska minä sävellän biisit, musiikkimme on monipuolista ja siitä löytyy niin hitaita, keskitempoisia kuin nopeitakin osuuksia, koska näin se pysyy mielenkiintoisena. Minusta pelkkä raskas ja hidas musiikki on tylsää.

– Jos fanit odottavat että uusin levymme kuulostaa ultraraskaalta ja samanlaiselta kuin debyyttimme, niin he saattavat pettyä. Toisaalta taas olen jutellut monen kovan Candlemass–fanin kanssa jotka rakastavat ensimmäistä levyämme ja he ovat pitäneet tästä levystä paljon, joten en usko että vanhat fanit tulevat pettymään tähän levyyn. Yksi tärkeimmistä motiiveistamme tämän levyn tekemissä olikin juuri vanhojen fanien miellyttäminen ja jos uudet fanit pitävät myös levystä, niin aina parempi.

Alkuperäisen kokoonpanon hajottua Leif julkaisi Candlemassin kanssa vielä kolme levyä 90-luvulla, jotka eivät suurta huomiota herättäneet. Bassotaiteilija muistelee kuitenkin noita levyjä yhä hyvillä mielin.

– Ovathan ne yhä ihan mukavia levyjä. Pidän jokaisesta hieman eri syistä, Dactylis Glomerata oli aika kokeellinen albumi siinä missä From the 13th Sun oli taas raskaampi ja yksinkertaisempi. On oikeastaan aika hyvä asia, etteivät nuo kolme levyä kuulosta samalta kuin klassinen Candlemass, koska nyt me voimme kuulostaa taas siltä tällä alkuperäisellä kokoonpanolla.

– Näissä ihmisissä ja tässä kokoonpanossa on jotain taikaa, sillä niputtaessamme treeneissä eri juttuja yhteen kappaleet saavat omanlaisensa Candlemass-käsittelyn. Viime kesänä tekemäni demoversiot levyn kappaleista ovat todella simppeleitä ja jäykkiä, mutta bändin käsittelyssä niistä tuli heti 50 kertaa parempia.

PAAVI PANNASSA

Leif on yhä vastuussa musiikin lisäksi myös teksteistä, mutta entiseen verrattuna uskonnollissävytteiset tekstit ovat jääneet taka-alalle.

– Kirjoitin ennen aika paljon fantasia-aiheisia sanoituksia, kuvauksia hyvän ja pahan taistelusta ja muuta sellaista, mutta nykyisin olen paljon kiinnostuneempi tosielämästä ja sen kuvaamisesta. Uudella levyllä viittaukset uskontoon tai raamattuun ovat aika vähissä, koska olen kyllästynyt koko aiheeseen ja se ei ole nykyisin edes kovin omaperäistä. Olen hyvin uskonnonvastainen henkilö ja minusta uskonnot pitäisi kieltää lailla, mutta eihän niin tule koskaan tapahtumaan, Leif laukaisee ja naurahtaa.

Paavin kuolemakaan ei siis tainnut hätkähdyttää sinua?

– Minusta koko asia on pirun surullinen, koska äijähän on ollut täysi vihannes viimeiset viisi vuotta, mutta samalla hän on toiminut kuitenkin koko katolisen maailman suurimpana johtajana. En oikein voi käsittää ihmisten kiinnostusta ja järkytystä hänen kuolemaansa kohtaan ja jotkut vielä matkustavat oikein Roomaan saakka jättämään viimeiset jäähyväiset.

Hänhän oli kuitenkin vain ihminen.

– Niin, mutta katolisillehan hän edustaa linkkiä Jumalan ja ihmisten välillä. Minua ei edes oikein huvita puhua koko asiasta, koska se on niin helvetin masentavaa.

Oletko muuten koskaan kuullut termiä paavien vetäminen, jonka em. Candlemassiakin coveroinut Trio Niskalaukaus on lanseerannut. Sehän tarkoittaa alkoholijuomien nauttimista siihen malliin, että tarvitsee kaksi henkilöä kantamaan ja yhden puhetta tulkkaamaan.

– Enpä ole, mutta tuotahan voisi vaikka kokeilla ensi viikonloppuna.

Candlemass on uransa aikana ehtinyt hajoamaan jo kahteen kertaan, mutta uskotko Leif nyt, että tämä jälleen kasassa oleva alkuperäinen kokoonpano tulee kestämään seuraavat kymmenen tai kaksikymmentä vuotta?

– Ei helvetissä. En taatusti tule seisomaan lavalla kymmenen tai edes viiden vuoden päästä, koska olen silloin jo liian vanha. Mutta tulemme kyllä tekemään vielä ainakin yhden levyn ensi vuoden aikana. En koskaan suunnittele asioita pidemmälle kuin vuoden päähän, koska elämässäni tapahtuu kumminkin kaiken aikaa niin paljon erilaisia asioita.

Julkaistu Inferno #27/2005