lauantai 1. lokakuuta 2005

WITHERED - KAIKKI KUOLEE POIS

Memento Mori – ”muista kuolevasi” – on sen verran hyvä neuvo, että Atlantin takaa Atlantasta ponnistava Withered on nimennyt tuolla latinan kielen fraasilla ankaran debyyttialbuminsa. Näin syksyllä, luonnon kuihtuessa kitaristi/vokalisti Mike Thompson pohtii äärimetallia ja jakaa elämänohjeita.

Kesällä 2003 yhdessä musisoineille Mike Thompsonille ja Chris Freemanille ei enää riittänyt crustpunk/grindcore-bändi Social Infestation, vaan heillä oli hinku päästä yhdistelemään myös muita äärimetallin eri genrejä: black-, death- ja doom metalia. Tuloksena syntyi kokonaan uusi orkesteri Withered ja vuotta myöhemmin viiden kappaleen ep, joka päätettiin levydiilin myötä laajentaa parilla lisäkappaleella täyspitkäksi.

Mike kertoo, että bändin hybridiäärimetalli-tyyli löytyi kuin itsestään sisälle patoutuneen musiikin alkaessa virrata kappaleiksi. Witheredin musiikissa kuuluu sen kitaristikaksikon pitkä ura rankemman metallin parissa, ja Thompson myöntääkin, että ilman tuota musiikillista historiaa ja elämänkokemusta Witherediä ei voisi olla olemassa. Lopputuloksen omaperäisyyteen kitaristi ei kuitenkaan ota kantaa.

– Tiedä siitä, olemmeko jonkinlaisia pioneereja musiikkimme kanssa, mutta eipä sellainen edes välttämättä ole meidän aikomuksemme. Pidämme monesta eri bändistä ja halusimme yksinkertaisesti kunnioittaa heidän saavutuksiaan ja yhdistellä heidän edustamiaan tyylejä omiin crustpunk- ja grindcore-vaikutteisiimme.

Albumin raaka ja onton kuuloinen soundimaailma yhdistettynä suriseviin kitaroihin on kaukana kliinisestä ja muistuttaakin läheisesti monien black metal -levyjen tuotantoa. Ratkaisun ansiosta 38-minuuttinen kokonaisuus täydentyy erittäin intensiiviseksi kuuntelukokemukseksi.

– Halusimme nimenomaan vangita vanhan koulukunnan black metal- ja grind-levyjen tummanpuhuvan tunnelman, ja lopputulos on juuri halutun kaltainen. Minusta levy on juuri oikean mittainen, siinä ole yhtään täytemateriaalia, mutta kyllä pitkätkin levyt voivat osoittautua toimiviksi. Hyvään levyyn on nautinnollista uppoutua ja se saa ajatukset vaeltamaan aivan muualle, vähän kuin meditaatiossa.

Kiehtooko teitä black metalin ideologinen puoli?

– Meitä kiinnostaa vanhojen bm-bändien musiikki ja sen luoma uhkaava atmosfääri. Minusta suurin osa black metaliin liitetystä ideologiasta on naurettavaa ja osa jopa vastenmielistä, mutta sehän juuri onkin koko jutun idea. Tärkeintä black metalissa on juuri imago ja synkkä sävy, joiden avulla kuuntelijat saavat musiikista maksimaalisen säväyksen.

NAPPIA NAAMAAN JA ELÄMÄ HYMYILEE

Musiikkinsa näköiset, elämisen synkempää puolta käsittelevät sanoitukset ovat niistä vastaaville Mikelle ja Chrisille erittäin henkilökohtaisia ja toimivat purkautumisteinä heidän ajatuksilleen.

– Rustatessamme lyriikoita emme koskaan mieti minkälainen vaikutus niillä mahdollisesti on kuuntelijoihin. Emme toki halua aiheuttaa teksteillämme kenellekään mitään pahaa, pikemminkin toivomme, että kuuntelijat voisivat saada jonkinlaista lohtua sanoituksistamme.

Amerikassahan mielialalääkkeitä, kuten Prozacia, syödään kuin Suomessa ruisleipää. Olisiko teidän musiikistanne masennuslääkkeiden korvaajaksi?

– En ole mikään lekuri, mutta uskon, että ratkaisu masennuksen hoitoon on aika tapauskohtainen. Joitakin musiikinkuuntelu tai samasta asiasta kärsivän ihmisen tuki saattaa auttaa, ja jotkut taas voivat tarvita lääkitystä. Uskon kuitenkin, että lääkkeitä määrätään paljon enemmän kuin oikeasti olisi tarvetta, koska reseptien kirjoittaminen on lääkäreille helpoin ratkaisu potilaiden ongelmiin.

– Itse kärsin harvemmin masennuksesta, mutta silloin yritän ratkaista masennustilan aiheuttamat ongelmat logiikalla. Yritän myös pitää mielessä, että asiat voisivat aina olla vieläkin huonommin. Ja jos nuokaan konstit eivät auta, alan tehdä uusia biisejä tai menen treeneihin, koska nämä asiat tepsivät taatusti.

Levyn nimi Memento Mori ei sekään ole sieltä kaikista hilpeimmästä päästä. Mike haluaa muistuttaa sillä ihmisiä kuolevaisuudestaan, koska on itse joutunut painiskelemaan paljon asian kanssa.

– Suurin osa sanoituksistamme käsittelee kuolemaa ja sen kanssa toimeen tulemista, ja tässä valossa Memento Mori on hyvä nimi levylle. Olen menettänyt useita perheenjäseniä ja ystäviäni parin viime vuoden aikana, ja nämä kokemukset muistuttivat minua kuolemasta. Ajauduin pohtimaan kuolevaisuutta ja kaikkia niitä alkukantaisia käsitteitä, jotka läheisesti liittyvät kuoleman aiheuttamiin koettelemuksiin.

Kuolevaisuudesta muistuttamisen lisäksi herra Thompsonilla on myös muita hyviä elämänohjeita.

– Kaikkiin asioihin kannattaa suhtautua avoimin mielin ja harkita tarkkaan jokaista tarjolla olevaa tiedonjyvästä. Yrittäkää ajatella omilla aivoillanne älkääkä nielkö purematta kaikkea mitä media teille yrittää syöttää. Pitäkää ajatus mukana jokaisessa päivittäisessä asiassa ja miettikää myös kuinka kohtelette muita ihmisiä, sillä jo huomenna he saattavat olla poissa. Muistakaa myös kuunnella ja tukea rankempaakin musiikkia, koska siitä on ollut paljoa apua elämässäni ja niin voi myös olla teille.

Julkaistu Imferno #30/2005

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti