tiistai 1. helmikuuta 2005

SPEED\KILL/HATE – CITIUS, FORTIUS

Olympialaisista tuttu latinankielinen riimi pätee lähes suoraan myös helmikuun alussa debyyttinsä julkaisevaan Speed\Kill/Hateen. Overkillin kitaristinakin tunnettu perustajajäsen Dave Linsk kertoi kuinka nopeasti ja voimakkaasti orkesterin on tarkoitus oikein päästellä.
Bändin historiikin mukaan Dave Linskin tarkoituksena oli tehdä uusia biisejä Overkillille, mutta bändin alkuperäinen voimakaksikko laulaja Bobby ”Blitz” Ellsworth ja basisti DD Verni eivät pitäneet syntyneitä tuotoksia orkesterin tyylille sopivana. Daven mukaan olisi sääli ollut heittään hukkaan hyvät kappaleet, joita ei todellakaan voi kutsua raakatuiksi tähteiksi. Näiden kappaleiden ympärille syntyi toinen bändi ja Speed\Kill/Haten ensimmäinen täyspitkä Acts of Insanity.

– Itse asiassa Bobby ja DD eivät koskaan edes harkinneet tekemieni biisien ottamista Overkillin levylle, koska he eivät halua kenenkään muun sekaantuvan uusien biisien synnyttämiseen ja minun kannaltani tämä on tietenkin hieman turhauttavaa. Overkillissä kappaleet syntyvät DD:n ideoista ja alkavat rakentua niiden ympärille. Hän lähettää minulle ja Blitzille ideoitaan nauhoilla, ja me joko lisäämme tai muutamme niihin juttuja. Juuri tästä työskentelytavasta johtuen näiden kahden bändin tyylit ovat aika erilaisia. Olen toki tehnyt joitain juttuja ollessani Overkillissä, mutta en ole koskaan itse säveltänyt biisejä alusta loppuun, koska siinä bändissä hommat eivät vain toimi niin. Rehellisesti sanottuna en kyllä pidä kaikista Overkillin biiseistä hyvänä esimerkkinä esimerkiksi uudelle levylle päätyvä punk-henkinen viisu.

Dave kertoo, että säveltämiinsä kappaleisiin ei tarvinnut tehdä mitään muutoksia välttyäkseen Overkill-vertailuilta.

– Juuri tällaista materiaalia me haluamme soittaa. Haluaisin tehdä historian rankimman Overkill-lätyn, mutta Bobby ja DD eivät halua viedä bändiä siihen suuntaan juuri nyt, joten asia ei ole minun käsissäni. Speed\Kill/Hatelle rankkuus on kuitenkin ainut tapa tehdä musiikkia nyt ja aina.

Useimmiten muusikot tuppaavat soittamaan sivuprojekteissaan pääbändeistään erilaista musiikkia, mutta herra Linskin tapauksessa molemmissa orkestereissa on paljon yhteneväisyyksiä. Dave kuitenkin napauttaa nasevasti heti alkuunsa projektibändi-termin käytöstä.

– Speed\Kill/Hate ei ole mikään projektibändi. Tulemme tekemään kiertueita ja mitä tahansa saavuttaaksemme nimeä ja mainetta. Tykkään kyllä soittaa kaikenlaista musiikkia, mutta pidän eniten aggressiivisen musiikin vetämisestä kitaralla. Paiskon paljon duunia studiossa ja siellä olen kosketuksissa useiden erilaisten musiikkityylien kanssa. Jossain vaiheessa minulla on tarkoituksena julkaista soololevy, jossa on erilaisia tyylejä esitteleviä kitarasävellyksiä. Päädyin vain soittamaan thrashia, koska se on kumminkin aika äärimmäistä musiikkia mutta silti kaukana tylsästä mitä soittamiseen tulee. Yritän koko ajan kuitenkin kehittyä kitaristina soittamalla juttuja, jotka ovat hankalia ja jotka eivät tunnu luonnollisilta.

Koska tänä päivänä julkaistaan kuitenkin niin paljon levyjä, mikä saa mielestäsi Speed\Kill/Haten erottumaan muista ja kuinka nuo kolme sanaa bändin nimessä kuvaavat sinusta soittamaanne musiikkia?

– Minusta olemme onnistuneet yhdistämään originellilla tavalla vanhan koulukunnan thrashin ja modernin tuotannon sekä laulun jonka lopputuloksena on syntynyt kokonaan uusi musiikkiala meitä varten.

– Speed nimessä kuvaa nopeutta ja sen voi yhdistää niin rummutukseen kuin itse musiikkiinkin. Kill-sana kuvaa aggressiivisuutta ja samalla myös riffittelyä. Hate edustaa sekä brutaaliutta sekä vihaisuutta aivan kuten meidän laulajamme ääni.

Mikä sitten vanhan liiton thrashissa on niin hyvää verrattuna esimerkiksi modernimpaan aggressiiviseen metalliin?

– Sanotaanko vaikka nyt niin, ainakin nyt metallia soitetaan radioissa ja minkä tahansa metallityylin kuuleminen ääniaalloilta on parempi juttu kuin ettei sitä soitettaisi ollenkaan. Minä vain satun pitämään enemmän vanhemmasta kamasta.

Daven mukaan orkesteri onnistui nappaavaan levytyssopimuksen Listenablelta varsin helposti ja vihjailee, että muitakin ottajia olisi ollut. Vaikka levyä onkin lehdistötiedotteissa markkinoitu Overkill-jäsenten nimillä, ei tämä haittaa Davea.

– Itse sopimuksen saaminen ei ollut vaikeata, vaikeampaa oli löytää levy-yhtiö johon voisimme luottaa. Valitsimme Listenablen, koska yhtiön omistaja on ollut rehellinen minua kohtaan. Hän uskoo tekemisiimme ja olemme levy-yhtiölle eräs heidän tärkeimmistä bändeistään. En usko että pystyisimme välttämään Overkill-kytköksistä aiheutuvan hypetyksen, vaikka toki haluaisinkin, että ihmiset kiinnostuisivat bändistämme sen itsensä ja musiikkimme vuoksi. Mutta jos saamme yhteyksistämme johtuen ihmiset kiinnostumaan meistä, niin hyvä niin koska onhan kolme kaveria neljästä osana molempia bändejä.

Davella on selkeät suunnitelmat johtamansa bändin tulevaisuudesta eikä kahdessa bändissä vaikuttaminen ole kuulemma minkäänlainen rasite, vaikka luvassa onkin mm. Euroopan kiertuetta myöhemmin kuluvana vuonna.

–  Orkesteri tulee julkaisemaan levyjä myös tulevaisuudessa ja seuraavasta levystä on jo kolme neljäsosaa valmiina. Levy on astetta rankempi kuin debyyttimme ja siksi varmasti oivallinen seuraaja Acts of Insanitylle. On täysin levy-yhtiöstä kiinni, koska he  julkaisevat kakkoslevymme, mutta kyllä tässä nyt ainakin pari kuukautta menee ennen kuin ryhdymme äänittämään sitä.

– Olen koukussa tähän hommaan ja en näe mitenkään ongelmallisena kuulua kahteen tai useampaan eri bändiin ja tasapainotella niiden kesken. Itse asiassa minusta olisi vain hyvä asia, jos molemmat bändit olisivat kiireisempiä kuin mitä ne nyt ovat.

Mitä sitten tekisit, jos et olisi täysipäiväinen muusikko?

– Opettaisin kitaransoittoa ja soittelisin joka tapauksessa jossain bändissä huolimatta kulloisestakin tilanteesta. Eihän tällainen elämä aina ole ruusuilla tanssimista, mutta minä vain satun rakastamaan tätä hommaa.

Julkaistu Inferno #24/2005

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti