keskiviikko 1. syyskuuta 2004

DEATH ANGEL – ARVOKKAAT HETKET

Vanhan kaartin henkilöille Tuska festivaalin pääesiintyjiä oli Dion lisäksi ehdottomasti Death Angel, jonka edellisestä levystä ja Suomen visiitistä oli ehtinyt kulua 14 vuotta. Tuskan backstagen nurmikolle istahti toviksi haastelemaan vokalisti Mark Osegueda.

Markille Death Angelin kasaaminen uudestaan ei olisi voinut sattua parempaan aikaan.

– Kun kasasimme bändin uudestaan, elämässäni oli juuri menossa eräänlainen siirtymäkausi, joten voisi jopa sanoa että tämä juttu pelasti minut.

Perhe-elämältä?

– Ei minulla ole perhettä, Mark purskahtaa nauruun. Arvostan tällä hetkellä kaikkea asioita bändin ympärillä paljon enemmän kuin uramme alkuvaiheessa. Tuohon aikaan olimme niin nuoria ja otimme monet asiat itsestäänselvyyksinä. Nyt tunnen itseni paljon onnekkaammaksi ja viisaammaksi. Arvostan jokaista sekuntia ja olemme todella onnellisessa asemassa juuri nyt.

Keikkailu siis maistuu yhä orkesterille ja Markilla on tähän vastaus valmiina.

– Minusta meidän biisimme vai paranevat livenä ja jokaisen kiertueen jälkeen tekisi melkein mieli mennä studioon tekemään levy uusiksi, jotta niihin saisi vangittua livevetojen energian. Viimeisin levymme on ehdottomasti elävimmän kuuloisin levy mitä olemme tehneet ja ehkä juuri tästä johtuen se on saanut hyvän vastaanoton faneilta. Olemme ehdottomasti livebändi ja sen homman me osaamme parhaiten.

Tuoreimmalta The Art of Dying -levyltä myös selkeästi kuulee, että bändi on hitsaantunut hyvin yhteen.

– Hajottuamme jokainen meistä ajautui omille teilleen soittamaan itsensäkuuloista musiikkia. Juuri tuon takia me kaikki ymmärsimme, että jokaisella on jotain tärkeää sanottavaa ja annettavaa bändille. Nyt olemme löytäneet uudestaan keskinäisen kunnioituksen ja arvostamme jokaisen mielipidettä. Jokaisella orkesterin jäsenellä on nykyisin suuri vaikutus siihen mitä studiossa oikein tapahtuu.

Vaikka Death Angelin tuorein levy kuulostaakin siltä, että välissä ei ole 14 vuoden taukoa edelliseen levyyn, ei Markin mukaan The Art of Dyingin kaltaista levyä olisi voitu julkaista heti Act III:n jälkeen.

– Tähän on hieman hankala vastata, mutta en jaksa uskoa, että olisimme tuolloin voineet julkaista The Art of Dying:in kaltaisen levyn, koska nykyisin tulemme keskenämme paljon paremmin toimeen. Tai ainakin minä tulen heidän kanssaan paremmin toimeen, rähättää Mark.

Mutta muiden mielestä olet persreikä?

– Juuri niin! Purskahtaa Mark nauruun. Rehellisesti sanottuna olisimme ehkä pystyneet julkaisemaan vielä yhden levyn heti Act III:n jälkeen, mutta jos en olisi hajottanut bändiä tuolloin, joku muu olisi tehnyt sen. Uskon vakaasti, että jokaisen täytyi tehdä omia juttujaan jonkin aikaa päätyäksemme takaisin yhteen.

Keikkakone 

Vaikka tärkeintä keikkailussa onkin uuden levyn promoaminen, ei Markia kyllästytä vanhojen klassikkojen veivaaminenkaan. Enää.

Act III kiertueen aikoihin olin aika kyllästynyt laulamaan klassikoita, mutta en enää. Me kaikki arvostamme koko tätä touhua paljon enemmän kuin ennen. Festareilla tietty kaikkien suosikkien soittaminen on hieman hankalaa, koska setit ovat yleensä aika lyhyitä. Jos olemme kiertueen pääesiintyjiä, saatamme soittaa jopa 2,5 tunnin settejä!

Löytyykö uudelta levyltä sitten jotain erikoista suosikkiasi?

– Vaikea kysymys, koska levy on vielä niin tuore ja emme ole oikein osanneet ottaa siihen vielä tarvittavaa etäisyyttä. The Devil Incarnate on tällä hetkellä suosikkini, mutta kaikkien aikojen suosikkini on kyllä debyyttimme nimi biisi vaikka en edes itse laula siinä! Tuohan vain tosin todistaa sen kuinka epäitsekäs olen ja se on aika harvinaista nokkamiehissä, hekottaa Mark. Olemme muuten soittaneetkin sen muutamaan kertaan tällä kiertueella.

Tuskan keikan perusteella oli helppo havaita, että herra Oseguedan ääni on vähintäänkin yhtä hyvässä kunnossa kuin ennen vanhaa ellei jopa paremmassa.

– Olen todella onnekas, sillä ääneni on todella kestävä. Otin aikanani laulutunteja noin seitsemän vuoden ajan, joten niistä on varmasti ollut paljon apua. Toisaalta taas rääkkään ääntäni tavoilla, joista monet laulunopettajat olisivat kauhuissaan.

Kun kiertueet on ohi, on aika alkaa miettimään uutta levyä.

– Vielä on turhan aikaista sanoa koska alamme tekemään uutta levyä. Perimmäinen tavoitteemme kuitenkin on tehdä uramme paras levy. Se tulee tietysti olemaan vaikeaa, koska monet fanimme pitävät The Ultra-Violencea tai Act III:sta meidän parhaana levynämme. Black Sabbath-vertauksia käyttääkseni haluan tulevan levymme olevan meidän Sabotage, koska Act III on minusta meidän Sabbath Bloody Sabbath, naureskelee Mark.

– Levylle tulee varmastikin joitain yllätyksiä, sillä emme halua toistaa itseämme ja kaikki levymme on hieman erilaisia edeltäjiin verrattuna. Vaikka olemmekin metallibändi, haluamme puskea rajoja aina hieman eteenpäin.

Hyvään uuteen alkuun päästyään ei bändille näy loppua ihan välittömässä tulevaisuudessa.

– Vaikka olenkin nyt 35-vuotias, niin en tunne itseäni vanhaksi. Tiedä sitten onko minua siunattu vai kirottu, mutta minulla on melkein ongelma korkeasta energiatasosta, joten kaikki tämä homma on minulle helppoa. Ja kyllähän tämä touhu pitää meidät nuorina ja ainakin minä tulen jatkamaan niin kauan kun voin olla mukana rehellisin mielin.

Julkaistu Inferno #20/2004

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti