torstai 1. syyskuuta 2005

Hamara #2/2005

The Monolith Deathcult
The White Crematorium
Karmegeddon Media
4/5


Nuorehkosta iästään huolimatta The Monolith Deathcult myllyttää kaoottisen brutaalia death metalliaan ammattilaisten ottein murjoen arempien kuuntelijoiden korvat ja pään sisällön veriseksi mössöksi. Vaikutteita on haettu rapakon toiselta puolelta ilmeisimpänä esikuvana Nile, sillä sen verran samoissa vauhdikkaissa sfääreissä molemmat orkesterit liikkuvat. Siinä missä Nile hämmentää ja maustaa soppaa egyptiläisillä vaikutteilla, fiilistelee hollantilaisorkesteri huomattavasti kylmemmissä tunnelmissa.

Musiikin sekavaa vaikutelmaa korostaa em. vauhdin ja kaaoksen lisäksi myös Slayer-henkiset järjettömiltä kuulostavat soolot, joita viljelläänkin varsin tiuhaan. Orkesteri onnistuu kuitenkin pitämään ohjakset käsissään ja synnyttämään aggressiivisen ja raskaan synkän tunnelman, jota niin raamatusta kuin ihmiskunnan historian hirmuteoista inspiraatiota ammentavat sanoitukset korostavat. Kaahauksesta aiheutuva puutuminen ei aivan ehdi iskeä täysillä päälle ja onneksi biiseihin on osattu ajoittain laittaa yllättäviä minimalistisen vaihtelevia osioita.

Isä aurinkoisen suosikki talvilomakohteesta kertova massiivinen 11-minuuttinen päätöskappale maalailee doom metallin temmoissa ja tunnelmissa rauhoittaen leposykkeen normaalille tasolle. Kohta on turha mennä merta edemmäs kalaan, kun Euroopan puoleltakin alkaa löytyä varteenotettavia vaihtoehtoja Amerikan mantereen isoille nimille.

Running Wild
Rogues En Vogue
Gun
3/5Running Wild on jaksanut jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan seilata maailman meriä merirosvolipun alla. Piraattijoukkion selkeästi merkittävimmät saaliit haudattiin jo 80-luvulla autiolle saarelle, jonka löytämiseksi alan miehet eivät edes nykypäivänä tarvitse X:llä merkittyä karttaa. Vaikka saaliit ovatkin selkeästi pienentyneet bändin kulta-ajoista, eivät entraushaat ole myöhemminkään aivan kokonaan menneet saalislaivoista ohi.

Rock’n’Rolfin johtama bukkaneeri luottaa yhä tuttuihin perusarvoihin, kepeästi eteneviin ralleihin, joiden yksinkertaiset laulu- ja kitarakoukut saavat helposti kaivamaan silmälappua ja puujalkaa kaapista sekä hoilamaan huh hah hei ja rommia pullo. Vaikka orkesterin aiemmin toimivaksi osoittautunut musiikillinen konsepti ei vuosien varrella ole muuttunut tippaakaan, alkaa Running Wildin kipparoima sluuppi olla turhan kevyt ja vanhanaikainen kun samoilla vesillä seilaa huomattavasti raskaampia ja uudenaikaisempia kaljuunoita.

Rogues En Vogue purjehtii varsin huolettomasti ja ketterästi kappaleesta toiseen eikä suurimpia vikoja löydy kuin turhan ohuista ja taustalle tungetuista kitarasaundeista, joiden ansiosta bändi menettää muutaman solmun vauhdistaan. Märssykorissa istuvan tähystäjän takaraivossa vaan vaanii koko ajan pieni pelko siitä suuresta viimeisestä taistelusta, jossa laivan kapteeni vaihtaa punaisen paitansa ruskeisiin housuihin.

Sapattivuosi
Vol. 2
EMI
4/5

Monet saattoivat pitää pari vuotta sitten julkaistua bändin nimeä kantavaa debyyttiä vitsinä ja kyllähän Black Sabbathin coveroiminen suomeksi ideatasolla kuulostaakin siltä. Vaan kun kiekon laittoi soittimeen, niin johan mieli muuttui. Lopputulos oli heavy metallin pioneeria hienosti kunnioittava aina soundimaailmaa myöten eikä Vol. 2 tarjoa tässä suhteessa mitään mullistavaa, mutta kun toimii yhä niin toimii.

Vaikka Sapattivuosi tulkitseekin lähes kaikki suuret Sabbath-klassikot orjallisesti lähes 1:1 aina laulaja Hannu Paloniemen Ozzymaista ääntä myöten onnistuu bändi siinä missä lukuisat muut ovat epäonnistuneet. Nimittäin saamaan sitä määrittelemätöntä svengiä mukaan, jota Black Sabbathilla on aina ollut rutkasti viisuissaan ja jonka puutteen vuoksi niin moni BS-laina olisi saanut jäädä soittamatta. Käsittämätöntä myös on, että levyn soundimaailma on saatu myös hyvin lähelle alkuperäistä lämpimän analogista äänimaailmaan, johon on sekoitettu hyppysellinen modernia selkeyttä. Niiden suurten klassikojen kuten Sotasiat ja Ikuisuuden Jälkeen lisäksi orkesteri on ilahduttavasti ottanut repertuaariinsa myös muutaman hieman vähemmän arvostusta saaneen kappaleen kuten Ei Saa Luovuttaa (Never Say Die) sekä Tarvin Pimuu (Dirty Women). Jos em. kaltaiset suomennetut kappaleidennimet saattavatkin ensisilmäyksellä tökätä silmään, ei lyriikka sitä enää tee vaan onnistuu sekin yllättävän hyvin säilyttämään alkuperäisten riimien hengen.

Vaikka Black Sabbathia tuleekin nykyisin kuunneltua kotioloissa varsin harvoin, niin Sapattivuoden ansiosta Electric Funeralin tai Symptom Of The Universen klassiset riffit tulevat taatusti kaikumaan tiheämmin asumuksessani. Mielenkiintoista on seurata, tuleeko sitä vaikeaa kolmatta levyä koskaan ja onko bändillä kiinnostusta lähteä kokeilemaan kuinka Ronnie James Dion tai miksei jopa Ian Gillanin aikainen Black Sabbath taipuisi suomeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti