torstai 23. maaliskuuta 2023

Inferno #210/2023

Bis·nte
Broken
Xtreem

3,5

Espanjan pitkäikäisimpiin ja tunnetumpiin doomailijoihin kuuluvan Golgothan perustaja- ja nykyisellään myös ainoalla alkuperäisjäsenellä Vicente Payálla tuntuu olevan kova tarve luoda. Alle kolmen vuoden ikäinen ja samoilla apajilla pääbändinsä kanssa seilaava Bis·nte kun julkaisee jo toisen täyspitkänsä, jota ennen ehti ilmestymään vielä splitti-EP.

Kuullun perusteella kitaristi-basistilla on kuitenkin annettavaa, vaikka kyse onkin pohjimmiltaan yllätyksettömästä ja genreen helposti lupsahtavasta käyttö-doom metalista. Tunnelmaltaan tummat ja lämpimän tuhdit biisit eivät ole kovinkaan kaukana nykyisestä Candlemassista, tosin sillä erolla, että ne kuulostavat viriilimmältä kuin horisontissa siintäviä eläkepäiviä kohti matelevan pioneerin viimeaikaiset julkaisut.

Duona sessiomuusikoiden avulla toimivan Bis·nten lauluista vastaa sopivan eleettömästi tulkitseva María J. Lladó, joka sattuu olemaan myös nykyisen Golgothan solisti. Säästeliäästi värinä käytetyt koskettimet kellon kuminoineen istuvat kokonaisuuteen hyvin, mutta muutamassa kappaleessa kuullut örähtelyosuudet olisi aivan hyvin voitu jättää poiskin.

Brokenia kuunnellessa on hyvä pohtia ihmiskunnan tulevaisuutta. Tuomiopäivän kellon viisareitakin kun siirrettiin vastikään lähemmäs keskiyötä.

Cadaver Shrine
Benighted Desecration
Chaos

3

Cadaver Shrine on yksi kymmenistä entistä ja nykyisistä kokoonpanoista, joissa Maurice ”Mories” de Jong on ehtinyt vaikuttamaan. Näistä Gnaw Their Tongues lienee kaikista sekä tuotteliain että tunnetuin, ja yhteistä sille kuten lähes jokaiselle muullekin projekteilleen on, että maestro tekee aivan kaiken itse. Näin on myös tälläkin esikoisella, jolle tuskin on kumminkaan odotettavissa pitkää ikää ja loisteliasta tulevaisuutta.

Tempoiltaan lähempänä doomia kuin perinteistä joskin vanhakantaiseen death metaliin pohjautuva Benighted Desecration on kaikessa tympeähkössä jurnutuksessaan omalla tavallaan kiehtovaa. Tunnelma on kauttaaltaan tumma ja lähes mustaa, jota jylhä ja selkeä äänimaailma korostaa hyvin. Kummoisiakaan hienouksia, vaihtelevuutta tai yksityiskohtia ei kuulla, mutta tylsyyden sijasta kappaleet ovat hypnoottisuudessaan vallan toimivia.

Tasavahvan kokonaisuuden kehumisesta huolimatta levy ei nouse tai laske sellaiselle tasolle, jossa  tekijämiehensä selkeästä osaamisesta ja näkemyksestä huolimatta tekisi kaivatunlaista suurempaa vaikutusta nihilistisen synkistelyn ihanassa maailmassa.

Carathis
Amethyst & Moonstone
Personal

3

Tämän kahdesta EP:stä koostuvan julkaisu on ilmiselvä nostalgiatrippi 90-luvulle. Alkuperäiseltä nimeltään The Amethyst Fortress -puolisko sisältää ohutsoundista pilipalisynamelodioilla ryyditettyä black metalia, jonka hellyyttävä ote tuo hymynkareen kasvoille.

Jälkimmäinen ja aiemmin kokonaan julkaisematon The Moonstone Prophecy -pienjulkaisu on soundillisesti huomattavasti tanakampi ja soitannollisestikin jämäkämpi. Jos biisit ovatkin aiempaa harkitumpia, on muovisuuden määrä kosketinkuvioissa suurempi aiheuttaen pahimmillaan suoranaista myötähäpeää kuten The Processionissa.

Tästä syystä Amethyst & Moonstone onkin osuvaa taustamusiikkia BM-larppaukselle.

Conjureth
The Parasitic Chambers
Memento Mori

4

Nyt on tarjolla melkoisen kiivaasti tuivertavaa riffimyrskyä death metalin hengessä, johon oman räyhäkkyytensä tuovat runsaat thrash metal -vaikutteet. Kaikki toki 80-luvun loppupuolen muotokieleen istutettuna, vaikka bändin soundia ei voikaan suoranaisesti retroiluksi lukea.

The Parasitic Chambersin kiehtovuus on sen venkoilevassa kitaroinnissa, jota voi kutsua ainakin osittain teknissävytteiseksi. Tästä johtuen mielleyhtymät vievät jopa Morbid Angelin suuntaan, vaikka aivan samankaltaiseen julmuuteen ja mystisyyteen ei ylletäkään Conjurethin ollessa pieksevämpää. Ilahduttavan tuoreen kuuloinen tulokas kaiken nykyisen dödöylitarjonnan seassa.

Fvnerals
Let the Earth Be Silent
Prophecy

4

Bändin tylsähkö kultti-u-kirjaimen sisältävä nimi voi monella tökätä vastaan ja johdattaa jopa harhaan heti kättelyssä, mutta ei nimi musiikkiakaan pahenna. Jylhää ja synkkää raahustus-doomiahan kolmas albumi on ja tulokulmaltaan vieläpä hieman perinteistä poikkeavalla tavalla.

Tämän genren mittapuulla maltillisen mittaiset kappaleet sekä kokonaisuus ovat jykevää moukarointia verkkaisilla tempoilla. Laulaja-basisti Tiffany Strömin eteerisen ja vahvasti kaiutetun äänen sekä kappalerakenteiden että instrumentaation myötä hyvin lohduton tunnelma on useimmiten lähempänä ambientia ja droneilua kuin varsinaista metallia. Tyylisiirtymät ovat kuitenkin sangen häilyviä vaikka sävellysten eri osat itsessään ovatkin selkeästi kuultavissa.

Pimeydestään huolimatta musiikki sisältää myös eleetöntä herkkyyttä ja kauneutta. Vahvan joskin alleviivaamattoman luonnollisen kuuloisen vastakohtaisuuden myötä levy nousee tavanomaisuuden toiselle puolelle tavalla, joka varmasti houkuttelee luokseen kuuntelijoita vaihtoehtoisistakin genreistä. Let the Earth Be Silent onkin hyvä soundtrack aurinkotuulen pyyhkäisyä odotellessa.

Slasher Dave
Cannibal Death Gods LP
Hells Headbangers

4

Acid Witchin laulaja-synistina paremmin tunnettu Slasher Dave on suoltanut hirmuisen määrän kauhuteemaista synamusaa viime vuosina, mutta nyt peräti tupla-LP:nä uusintansa saavat Cannibal Death Gods osat 1 & 2 (2020) perusteella osaavasta kaverista on kyse.

Italialaisista 70-80-lukujen kannibaalileffoista inspiraationsa ammentunut on etenkin ykkösosaltaan häiritsevän painostavaa pimputtelua ja rytmiikkaa jälkimmäisen puoliskon keskittyessä enemmän verivirran laantumisen jälkeiseen tunnelmointiin. Aikalais giallo-soundtrackien lisäksi musiikissa kuuluu vahvana John Carpenterin vaikutus häivähdyksellä Goblinia ja parhaimmillaan jälki onkin hyytävää.

Stargazer
Life Will Never Be the Same
Mighty

3,5

Nimensä norjalaiset ovat mitä todennäköisimmin napanneet Rainbow’lta, jonka sävellyksiä etenkin soolokitaristi on taatusti kuunnellut ja paljon. Porukan oma tyyli on kuitenkin enemmän kallellaan 80-luvun melodisen hard rockin suuntaan, joskin vahvoin klassisesta rockista imetyin vaikuttein eikä vain pelkästään Ritchie Blackmorelta.

Hieman yllättäenkin Life Will Never Be the Same on vaikeasti hyvin tehtävästä tyylilajistaan huolimatta kauttaaltaan täysin mallikelpoista musiikkia. Biiseissä on imua, tarttuvuutta ja hyvällä tyylitajulla toteutettuja kliseitä ja laulajallakin on täysin riittämiin ääntä vetää tunteella niin rokkaavimmat palat kuin suoraan sydämeen suunnatut balladitkin. Lämminhenkisen pehmeä ja osin jopa bluesahtava ote soittoon miellyttää korvaa ja mieltä taas se, että se ei ole tyhjänkuuloista.

Tällaisenaankin albumi on nautittava, mutta lähemmäksi napakymppiä olisi osuttu palkkaamalla ulkopuolinen ammattimies tuotantohommiin. Nyt niin kokonaisuudesta kuin yksilöistään olisi kannattanut nipistää minuutteja pois ja soundipuolellakin olisi ollut elävöitettävää. Tein itse ja säästin on kaunis muttei aina se toimivin periaate.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti