lauantai 1. huhtikuuta 2006

IMPALED NAZARENE - PERKELEEN PATRIOOTIT

Eppu Normaali lauloi aikanaan ”Mitä enemmän nostatte kohua, sitä enemmän lapsenne rakastaa mua”. Pelko pois, Impaled Nazarenen yhdeksäs studiojulkaisu Pro Patria Finlandia jatkaa tutun rankoilla mutta rakastettavilla linjoilla aiheuttaen kohua jo ennen julkaisua.

Edellisellä, vuonna 2003 julkaistulla All That You Fear -albumilla solisti Mika Luttista pelotti ja häntä pelättiin. Vaikka väkijuomien voimalla pelkotiloja onkin saatu karistettua, löytyy ”pelko”-sanaa yhä uuden levynsanoituksista, joskin hieman eri konteksteissa kuin aiemmin. Kokonaisuus on tekstejä myöten kuitenkin astetta brutaalimpi kuin edeltäjänsä, pelot ovat kääntyneet aggressioiksi.

– Kuunneltiin viime syksynä basisti Arc v 666:n kanssa uuden materiaalin demoja ja todettiin, että pudotetaan kaikki hidas materiaali helvettiin, koska se ei sovi tälle levylle yhtään. All That You Fear sai nimittäin jonkin verran kritiikkiä siitä, että siinä oli liikaa hidasta kamaa, melodiaa ja ties mitä. Päätettiin tehdä, perkele, sellainen levy, jolla näytetään että vanhatkin osaavat tarvittaessa vielä lyödä nyrkillä päin näköä. Näyttäkääpä nyt minulle edes yksi saatanan kohta levyltä, joka kuulostaa joltain vitun Göteborg-metallilta.

Levyjen saama kritiikki vaikuttaa siis yhä jollain tavalla sinuun?

– Nythän sitä on helppo sanoa, mutta en tiedä vaikuttiko kritiikki itse biisienkirjoitusvaiheessa. Minun on tietty vaikea sanoa, mitä muut kelaa himassa biisejä tehdessään ja minun tekemiä biisejä on levyllä vain yksi, Contempt. Minulla on oikeassa olkapäässä sellainen lihasvamma, joka estää kitaransoiton aika tehokkaasti, ja tämä onkin yksi pääsyy, miksi en enää paljoa sävellä.

– Contempt oli kuitenkin sellainen biisi, jonka halusin ehdottomasti tehdä. Minulla on jo pitkän aikaa ollut haaveena tehdä biisi, joka alkaisi pelkällä laululla. Halusin kokeilla omia rajoja, onko minusta siihen. Jätin biisin laulettavaksi viimeisenä, koska minua jännitti niin vitusti. Lauluthan menikin sitten kumminkin ykkösellä vai kakkosella purkkiin, ja olihan se kiva huomata, että onnistuu tekemään juttuja, joita on paljon kelaillut.

– Kappaleessahan muuten kritisoidaan ihmisiä, joita minä kutsun minä-minä-sukupolveksi. Siis näitä ihmisiä, jotka eivät näe mitään asioita omaa nenäänsä pidemmälle. Kappaleessahan lauletaan, että ”vitut sukupuolitaudeista, kaikenhan saa parannettua lääkkeillä”. Tuollaisia juttuja kun kuulee, niin eihän sitä voi olla miettimättä että voi vittu, tässäkö on tulevaisuus.

Edellisen levyn aikaan Mika otti vahvasti kantaa suomalaisen yhteiskunnan tilaan ja siihen, mihin suuntaan se oli ajautumassa. Muutoksia positiiviseen suuntaan ei muutamassa vuodessa ole tapahtunut. Päinvastoin.

– Kyllä asiat menevät todella kovaa alaspäin, eikä vain suomalainen vaan koko eurooppalainen yhteiskunta. Syksykierre sai alkunsa ehkä näistä Pariisin mellakoista, jotka sitten levisivät vähän joka puolelle Eurooppaa. Etenkin suomalaisessa mediassa saatiin aika hyvin vaiennettua, mitä maailmalla todellisuudessa tapahtui, ainakin verrattuna siihen, mitä belgiankielisistä sanomalehdistä luin. Belgiassakin tapahtui kaikenlaista paskaa, mikä täkäläisissä mediassa kuitattiin muutamalla sanalla tyyliin ”paloihan sielläkin muutama auto.”

– Kun tein tekstejä uudelle levylle, tätä Muhammed-pilakuvahommaahan ei ollut vielä tapahtunut. Siksi se ei levyn lyriikoihin vaikuttanut, mutta silti tekstini pystyy yhdistämään tuohon tapahtumaan. Minun on vaikea ymmärtää, että täällä Suomessa lähdettiin rukoilemaan polvillaan jonnekin helvetin Lähi-idän suuntaan anteeksiantoa, kun meillä on jollain helvetin pienellä webbisivustolla ollut ne samat kuvat. Jos tuon webbisivuston ylläpitäjä saa rikossyytteen asiasta, tai se että edes puhutaan mahdollisuudesta saada rikossyyte laittamalla pari pilakuvaa sivulle, kertoo jotain yhteiskunnan mädännäisyydestä ja kaksinaamaisesta perseennuolemisesta.

– Täytyykö koko Suomen valtion nöyristellä ja olla polvillaan tällaisen edessä vain siksi, että muualla ei suostuta ostamaan jotain tanskalaista juustoa ja ettei vaan tulisi kenellekään paskaa niskaan?

Kristittyjähän Mika on ehtinyt haukkumaan joka levyllä, eikö muslimien haukkuminen olisi muutos astetta radikaalimpaan ilmaisuun?

– Uuden levyn tekstejä ajatuksella lukevat voivat löytää aika yllättäviäkin asioita, kuten esimerkiksi avauskappaleesta Weapons To Tame A Land. Absence Of War Does Not Mean Peace -levyllähän näitä samoja asioita jo käsittelin, mutta hieman eri näkökulmasta.

ISÄNMAAN PUOLESTA

Sangen sotaisia ja isänmaallisia teemoja käsiteltiin jo vuonna 1994 ilmestyneellä Suomi Finland Perkele -albumilla, josta aiheutunut kohu johti Euroopassa muun muassa levyjen vetämiseen pois myynnistä ja keikkojen peruuntumiseen. Osittain samoja teemoja käsittelevä Pro Patria Finlandia näyttää saavansa osakseen samanlaista kohtelua.

– Niin käsittämätöntä nettipaskaa on ehtinyt tulla jo niskaan, että täytyy kertoa koko tarina, mistä levyn nimi oikein lähti. Halusin alusta lähtien, että levylle tulee latinankielinen nimi, koska meillä ei sellaista ole aiemmin ollut ja nyt olisi korkea aika tehdä sellainen. Lainasin faijalta latina-suomi-sanakirjan ja pläräsin sitä yhtenä ehtoona läpi, kunnes siellä luki pro patria. Päätin että kylläpä Pro Patria Finlandia kuulostaisi hyvältä, ja muut bändiläiset olivat samaa mieltä. Minulla ei ollut aavistustakaan, minkälaisia reaktioita nimi voi saada aikaiseksi. Johtuukohan tuokin sitten tästä pilapiirros-hommasta.

– Takokaa nyt hyvät ihmiset kalloonne, että patriootti ei ole sama asia kuin fasisti tai rasisti, se on täsmälleen eri asia. Juteltiin tästä samasta asiasta pitkä puhelu Osmosen pomon Herven kanssa, ja Ranskassa on kuulemma täsmälleen sama meininki. Ei pysty edes sanomaan, että rakastaa Ranskaa, koska silloin automaattisesti laitetaan johonkin natsilokeroon. Kuitenkin poliittisen ylimystön mielestä muualta Ranskaan muuttaneet saavat vapaasti olla ylpeitä omasta kotimaastaan. Minusta tuossa aika helvetin suuri ristiriita, enkä ymmärrä tätä nykymaailman menoa paskan vertaa, Mika naurahtaa sarkastisesti.

– Herve totesi myös, että yhdeksänkymmenenyhdeksän prosentin todennäköisyydellä meidän levyä ei tule löytymään Ranskan kahdesta suurimmasta levyketjusta. Tämä on saatanan suuri takaisku meille, sillä juuri Ranskassa meidän cd:tä myydään kumminkin eniten koko Euroopassa.

Suomea on yleensä pidetty varsin liberaalina maana, mutta vastoinkäymisiä on täälläkin jo ilmaantunut.

– Sanotaanko nyt vaikka niin, että eräs uuden levy-yhtiömme Dynamic Arts Recordsin yhteistyökumppani vetäytyi osittain yhdestä suunnitellusta projektista kuultuaan levymme nimen. Eivät kuulemma halunneet kyseenalaistaa mainettaan.

Arvostetaanko sinusta Suomea ja itsenäisyyttä tarpeeksi?

– Suomi on turvallinen maa, täällä on hyvä sosiaaliturva, on lämmitykset, lämmintä vettä ja oikeaa ruokaa. Kaikenlaisia pieniä asioita, joita pitää täällä ollessaan itsestäänselvyyksinä. Sitten kun olet jossain toisella puolella maapalloa, missä vessassa on reikä lattiassa, ei paperia ja perseestä tulee verta ja kurapaskaa, niin silloin sitä todella toivoo olevansa kotona.

– Minun sukupolveni on oppinut arvostamaan itsenäisyyttä, mutta jotenkin vaikuttaa siltä, että nuorempaa sukupolvea ei edes kiinnosta koko juttu. Enhän minä tällä silti sitä tarkoita, että kaikkien pitäisi olla leijonapaidat päällä huutamassa Suomi Finland perkelettä, vaikka voisivatkin levymme ostaa, Mika naurahtaa.

SISÄINEN UHKA

Luttisen mielestä suurin uhka Suomen valtiolle ei kuitenkaan ole nykyinen sukupolvi, vaan eduskunnassa istuvat, päättömiä päätöksiä tekevät poliitikot
.
– Eduskunnasta pitäisi saada helvettiin keskusta, demarit, vasemmistoliitto ja varsinkin vihreät. Niin, ja tietenkin kristityt ja ruotsalaiset samaan sössöön. Kokoomuksessakin on se vika, että kirkko on liian monen kokoomuslaisen sydäntä lähellä. Koko pakkahan se pitäisi uusiksi laittaa ja alkaa kasata vähän järkevämmältä pohjalta eduskuntaa ja hallitusta uusiksi.

– Uhkana näen myös sen, että Halonen valittiin uudelleen presidentiksi. Luin muuten vaalien aikaan netistä juttua, että lähes jokainen hevi-ihminen aikoi äänestää Heidi Hautalaa. Siinä vaiheessa piti oikein hieraista silmiä, että luinko nyt oikein. Metallia kuuntelevien ihmistenhän pitäisi olla fiksuja.

Jos Mika Luttisesta tehtäisiin presidentti, mitä tekisit ensimmäisenä?

– Erottaisin kirkon ja valtion saman tien toisistaan. Nuorsuomalaiset taisivat aikoinaan olla ainoa puolue, joka asiaa ajoi. Täytyy vaan toivoa, että meidän sukupolvi olisi sen verran fiksua, että opettaisi tämä lapsilleen. Osa heistä kun tasan varmasti päätyy politiikkaan.

Monien sodan kokeneiden ja sen jälkeisen sukupolven mielestä suurin uhka Suomen valtiolle on kuitenkin maamme ulkopuolinen, ei sisäpuolinen taho.

– Hyvä huomio. Suomihan teki mahtavan virheen, kun allekirjoitti maamiinat kieltävän sopimuksen, kenenkäs muunkaan kuin presidenttimme toimesta. Kyllä minusta Venäjän puoleisella rajalla saa olla rautaa vastassa ihan vain varmuuden vuoksi, Mika naurahtaa.

Viestimies Luttinen miettii pitkään olisiko valmis puolustamaan ase kädessä isänmaataan sotilaallisen uhan edessä.

– Armeija-ajoista on jäänyt hyvin mieleen, että jos esimerkiksi Venäjä hyökkää täydellä voimalla Suomeen, viestimiehen oletettu elinaika on minuutti kaksikymmentä sekuntia. Tämän faktan valossa voi sitten kyseenalaistaa, lähtisikö mieluummin rintamalle ottamaan pommin päähänsä vai jäisikö himaan odottamaan ampumista.

MUUTOKSEN TUULET

All That You Fear -levyn jälkeen katkolla ollut levytyssopimus Osmosen kanssa päätettiin pitkien neuvottelujen jälkeen uudistaa. Vuosi sitten julkaistu Death Comes In 26 Carefully Selected Pieces -livelevy julkaistiin bonuksena ilman nimien laittamista paperiin. Kotimaassa julkaisija vaihtui kuitenkin Spinefarmista Dynamic Arts Recordsiksi, jonka ensimmäinen IN-levy Pro Patria Finlandia on.

– Sanottiin Spinefarmille, että kyllähän te pistätte levyn pihalle ja laitatte mediaan sen yhden mainoksen, mutta siihen se sitten jääkin. Impaled Nazarene on kuitenkin vanha bändi, jota ei paljoa tarvitse mainostaa, koska vakiintunut fanikantamme ostaa kumminkin meidän levyt. Meistä olisi kuitenkin jännää nähdä, olisiko meillä mahdollisuuksia myydä edes vähän enemmän, jos levyjä mainostettaisiin jonkin verran enemmän ja bändiä tuotaisiin mediassa hiukka enemmän esille. Ja puhun nyt esille tuomisesta positiivisessa enkä negatiivisessa mielessä.

Kotimaan levy-yhtiön lisäksi vaihdettiin myös äänitysstudiota, Astiasta uusiin tiloihin muuttaneeseen Sonic Pumpiin.

– Vanhassa Pitäjänmäen kellarissa sijainneen Sonin Pumpin tiloissa tehdyn livelevyn teon jälkeen alettiin miettiä, missä seuraava levy tehdään. Kuultiin suunnitelmia uuden Sonic Pumpin tiloista ja sinne tulevista laitteista ja todettiin, että miksi vitussa mennä merta edemmäs kalaan.

– Nauhoittajaksi ja miksaajaksi valittiin bändin kesken tuo Pennasen Tapio. Jos hän kerta oli livelevyn tehnyt noin hyvin, niin kait hän nyt yhden studioalbuminkin tekee. Enhän minä ollut edes kuullut, saati että minua olisi edes kiinnostanut mitä studiohommia Tapio oli aiemmin tehnyt, koska tiesin että se on saatanan hyvä miksaamaan meitä livenä.

– Koko levyn äänitysprosessi oli aivan erilainen kuin ennen. Sonic Pumpilla paikalla oli ainoastaan yksi ukko kerrallaan, ja kun se sai hommansa valmiiksi, niin seuraava mies astui kehiin. Harvinaista minulle oli myös se, että ajoin joka ilta autolla selvin päin kotiin sen sijaan, että olisi maannut jossain studion lattialla tuhannen päissään, Mika hymähtää.

Impaled Nazarenen sävellyksistä on vastuussa koko viisikko. Kuitenkin kahden uusimman jäsenen, syksyllä 2000 liittyneen basistin Mikael ”Arc v 666” Arnkilin ja soolokitaristiksi huhtikuussa 2003 pestatun Tuomo ”Tuomio” Louhion musiikillinen panos on nykyisin erittäin suuri. Bändin musiikillinen linja ei kuitenkaan ole suuresti muuttunut jäsenistönvaihdoksista huolimatta.

– Se onkin mielenkiintoista, miten olemme aina onnistuneet löytämään sellaiset tyypit tähän bändiin, jotka ovat pystyneet sisäistämään mikä Impaled Nazarenen ydin on. Edelliselle levylle Tuomio teki ainoastaan yhden biisin, joka oli levyn ainoita black metal -biisejä. Odottelin Tuomiolta tälle levylle lähinnä jotain Coronerin vetoista thrashia, mutta suureksi yllätyksekseni Tuomio tekikin levyn punkeimmat biisit. Hymyä naamaltani ei olisi voinut pyyhkiä pois edes santapaperilla, kun olen kuitenkin tässä bändissä se joka punkkia eniten kuuntelee. Tuumin, että Tuomion biisithän ovat ihan kuin Latex Cultilta vuodelta -96, mutta vaan saatanan paremmin sävellettyinä, Mika hekottaa.

Uudistuminen ei Mikan mielestä ole bändissä tärkeää, vaan brutaalin metallimusiikin tekeminen niin kauan kuin bändi kulkee Impaled Nazarene -nimellä. Näin on ollut alusta asti ja näin tulee aina olemaan, vaikka soundillisesti bändi onkin edennyt kauaksi alkuaikoihin verrattuna.

– Ihmisten täytyy ymmärtää, että nykyään levyt eivät voi kuulostaa samalta kuin ennen, koska nyt on vuosi 2006 eikä 1992. Analogisen soundin perään nillittäminen on vitun turhaa, koska ei sellaista ole enää olemassa. Uusi levymme kuulostaa tuhat kertaa paremmalta kuin joku Tol Cormpt Norz Norz Norz. Kummatkin ovat kyllä vitun hyviä levyjä, mutta niiden laittaminen samalla viivalle on aika mahdotonta, sillä debyytti on tehty 16-raitaisella analogisella vehkeellä. Myyhän se edelleen sen tuhat kappaletta per vuosi, kait se jo jotain kertoo siitä, millaisen jäljen levy on jättänyt metalliskeneen.

Useiden bändien kohdalla uuden materiaalin hyvyys mitataan vasta keikkatilanteissa. Impaled Nazarenella onkin nyt varsinainen tulikoe edessään, sillä kevääksi on luvassa reilu parikymmentä maata läpi koluava, kymmenen viikkoa kestävä kiertue. Onko tuollaista kiertämisestä mahdollista selvitä hengissä?

– Ei kait se auta kuin ottaa järki käteen. Vaikka Impaled Nazarene ei olekaan maailman teknisin bändi, niin ei uuden levyn biisejä todellakaan voi mennä JD-pullon kanssa lavalle vetämään.

– Sanoituksiakin tulee sellaisella paineella, että laulaessani ensimmäistä kertaa Goat Sodomyä livenä, vanhan miehen sydän meinasi pysähtyä kun happi alkoi loppua. Huomasin jo viime kiertueella, että ennen keikkaa ei vedetä kuin vettä ja vitamiineja, ja ensimmäisenä on meikäläisen pakko mennä myös nukkumaan. Ei minun ääneni enää kestää jatkuvaa dokaamista, 70 minuutin huutamista keikoilla ja läpi yön valvomista paskaa puhuen.

Heitäpä arvaus montako keikkaa noista 63:sta tullaan perumaan?

– Toivottavasti yhtään keikkaa ei peruunnu levyn nimen takia – tai millaisia pateettisia valheita tietyt ihmisryhmät meistä nyt yrittävätkään keksiä. Kiertuejärjestäjän mukaan ei ainakaan mitään tämänsuuntaista kommenttia ole vielä tullut. Jos Finlandia-sana on nykyisin Euroopassa kirosana, niin ei sitä voi kun raapia päätään. Täytyy varmaan laittaa seuraavan levyn nimeksi joku We Love You All And Have A Nice Day.

Julkaistu Inferno #36/2006

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti