keskiviikko 1. lokakuuta 2003

ALCHEMIST – MUUKALAISET MAASSAAN

Kotimaassaan Australiassa Alchemist on tuttu mutta silti outo lintu, mutta muualla maailmassa varsin tuntematon omaperäisen ja pitkän kehityskaareen omaava Relapsen kiinnitys. Kesäkuussa julkaistu viides täyspitkä "Austral Alien" kuljettaa kuuntelijaa tuttuja mutta silti uusia polkua pitkin kohti tuntematonta päämäärää. Camel-bootsit jalassa reissussa mukana kitaristi/vokalisti Adam Agius.

Alchemistin saundi on yhtyeen koko lähes viisitoistavuotisen uran ajan ollut helposti tunnistettava ja muista erottuva, vaikka musiikki onkin viiden täyspitkän aikana mutatoitunut alkuaikojen teknisestä death metallista tämän päivän etnohenkiseen leijuntametalliin. Kohteliaana miehenä Adam kiittää saamastaan huomiosta:

– Aikomuksemme on alusta saakka ollut pyrkiä omaperäiseen ja uniikkiin tyyliin. Meidän saundimme koostuu neljän yksilön ja heidän taitojensa yhdistelmästä. Olemme tosin myös varsin avoimia mitä tulee musiikin tekemiseen. Jos jokin juttu kuulostaa hyvältä, käytämme sitä huolimatta siitä mitä musiikkityyliä se edustaa.

Orkesterin nimi on yhä osuva ja kuvaava, vaikka jäsenistöllä ei yhä edelleenkään ole tarkoituksena muuttaa kaikkea koskemaansa kullaksi.

– Keksimme tuon nimen ollessamme koulussa joskus 80-luvulla. Se kuulosti silloin sopivan neutraalilta mutta silti hyvältä. Minusta musiikkimme kuulostaa yhä samalta kuin bändimme nimi, olemme kuin joku kemiallinen koe, jossa kaikki ainekset on heitetty yhteen kulhoon ja jätetty sinne reagoimaan ja tuottamaan hienoa musiikkia. Emme kuitenkaan yritä muuttaa lyijyä kullaksi, vaan tehdä metallista kultaa.

VIERAS OMASSA MAASSAAN

Uusin levynne Austral Alien kuvaa yhtyeen musiikkia varsin ytimekkäästi ja Adam myöntääkin orkesterin tuntevan itsensä hieman muukalaiseksi muihin metallibändeihin verrattuna.

– Australiassa on tällä hetkellä paljon bändejä, jotka kuulostavat eurooppalaisilta tai amerikkalaisilta mutta minusta meillä ei ole heidän kanssaan mitään yhteistä. Maamme eristäytynyt sijainti on taatusti vaikuttanut meidän omaperäiseen tyyliimme ja tunnemmekin itsemme aika vieraiksi muun maailman bändeihin tai yleensäkin koko metalliskeneen verrattuna. Tämän ilmeisen sanaleikin lisäksi levyn nimi sisältää myös metaforan, jota käytämme kuvaamaan yhteisiä tunteitamme, näkemyksiämme ja myös pelkoa tulevaisuutta kohtaan. Levyn nimen alkuosahan tarkoittaa myös eteläistä ja loppuosa taas erilaisuutta tai outoutta. Yhdessä nämä kuvaavat täydellisesti sitä, miten me näemme itsemme, musiikkimme ja paikkamme maailmassa. Nimi ilmaisee myös haluamme tehdä intohimoista, omaperäistä ja ajatuksia herättävää musiikkia.

– Uusin levymme on meistä erittäin ajankohtainen ja äärimmäisen rehellinen. Siinä Alchemist ikään kuin henkilöityy bändinä vuonna 2003. Se on ehkä hieman epätavallista, mutta uniikkia raskasta musiikkia erilaisten ihmisten muodostamalta ryhmältä, joka mieltää kotinsa hienoksi eteläiseksi maaksi.

Niin Australian kuin Suomenkin syrjäinen sijainti voidaan nähdä sekä etuna että haittana, mitä bändihommiin tulee.

– Mitä bändissä toimimiseen tulee, niin kyllähän Australia kotimaana on selkeä haitta. Toisaalta taas eristäytyneisyys saattaa olla hyväkin asia omaperäisille ja luoville yksilöille. Musiikissa suosin kyllä alkuperäiseltä kuulostavia niin suomalaisia kuin australialaisiakin yhtyeitä, jotka eivät ole muokanneet omaa saundiaan liian tavalliseksi. Aikoinaan pidin todella paljon esimerkiksi Belialista ja Unholystä, sekä tietenkin Amorphiksesta! Nämä kaikki kuulostivat todella omaperäiseltä verrattuna moniin muihin sen alan bändeihin ja Kingston Wall oli loistava bändi, jota rakastan todella paljon intoutuu Adam hehkuttamaan kotimaamme tuttuja nimiä.

Edellisestä Organasm-levystä ehti vierähtää kokonaiset kolme vuotta, mutta mitään kiirettä ei bändillä Adamin mukaan ollut julkaistu uutta materiaalia.

– Mielestäni meidän velvollisuutemme on julkaista paras mahdollinen levy joka kerta kun julkaisemme uutta materiaalia. Ei ole väliä meneekö julkaisuun yksi tai kuusi vuotta, sillä lopputuloksen täytyy olla loistava ja meidän kaikkien pitää olla siihen tyytyväisiä. Teemme uusia biisejä noin neljänä päivänä viikossa, kun olemme sillä tuulella ja tämä prosessi vie niin kauan kuin se nyt sattuu viemään. Toki olemme olleet myös kiireisiä kiertueiden, videoiden sekä Australian suurimman vuotuisen metallifestivaalin Metal for the Brainin www.metalforthebrain.com järjestelyjen kanssa. Sitä paitsi minusta turhan monet bändit kiirehtivät levyn julkaisemisen kanssa. Uusin levymme sisältää parasta tähän mennessä tekemäämme musiikkia, sillä siinä on mukana kompressoidussa ja sujuvassa muodossa kaikki ne elementit, jotka tekevät musiikistamme omalaatuista.

MUUTTUVA MAAILMA

Alchemistin musiikki on loikkinut suurin mutta sujuvin harppauksin eteenpäin levy levyltä. Muutoksesta Adamilla on vertauskuva valmiina.

– Alchemist on yhtä muuttumaton kuin maailmankaikkeus – alati muuttumassa, kasvamassa ja uusiutumassa. Emme sulje pois mitään vaikutteita niin kauan kun ne vain kuulostavat hyviltä ja toivonkin, että voimme venyttää bändin konseptia niin pitkälle kuin musiikin muokkaaminen vain sallii. Musiikki ylipäänsä inspiroi minua, koska kuuntelen sitä joka päivä, mutta sanoituksissa ekologiset asiat, politiikka ja jokapäiväinen elämä ovat pääasiallisia innoituksen lähteitä. Uuden levyn sanoituksissa käsitellään paljon tosi elämän asioita, joihin suhtauduimme hyvin intohimoisesti. Yritämme tarjota sanoituksissamme selkeitä viestejä, vaikka emme haluakkaan kuulostaa jollain tapaa yleviltä tai moralisoivilta.

Bändin musiikki ei ole kaikista helpointa kuunneltavaa ja omituisuus aspektikin on vahvasti mukana, ehkäpä jopa hieman liiankin omituista tavallisille hevihemmoille.

– Olen kuullut useita kertoja ihmisten sanovan minulle, että heidän mielestään me kuulostamme liian omituiselta. Meidän on myös sanottu olevan arvoituksellisia ja esoteerisia. Ajat ovat tosin muuttumassa pikkuhiljaa ja hevi-ihmiset ovat tulleet entistä suvaitsevaisemmiksi Opehtin kaltaisten bändien suosion myötä ja monet ovat jopa alkaneet hyväksymään meidät. Minusta kaikenlaiset nimilaput musiikissa ovat rajoittavia eikä vain termi metalli. Rock-sanakin on rajoittava, mutta musiikki sanana ei ole, joten käytänkin sitä mieluiten kuvaamaan meitä.

Moni kuuntelija olisi taatusti valmis lyömään viikkorahansa vetoa, että Alchemistin kaltaisen musiikin tekemisessä on pakko mukana olla tajuntaa laajentavien aineiden käyttöä ja ties mitä. Adam kuitenkin kiistää asian.

– Ennen vanhaan noin kymmenen vuotta sitten me kokeilimme LSD:tä ja muita sen kaltaisia aineita, mutta tehdessä musiikkia emme koskaan ole minkään narkoottisen aineen vaikutuksen alaisia. Toki saatamme polttaa sätkän silloin tällöin ja ottaa vähän kaljaa rentoutuaksemme, mutta siihen se sitten jääkin.

Bändin yhteistyö Relapse-yhtiön kanssa on jatkunut jo parin levyn ajan ja Adam onkin tyytyväinen lafkan toimintaan, vaikka bändiä ei juurikaan ole nähty kiertelemässä kotimaansa ulkopuolella.

– Aikoinaanhan levyjemme jakelu ja promoaminen oli todella huonoissa kantimissa Australian ulkopuolella, mutta nyt olemme erittäin tyytyväisiä Relapsen toimintaan ja teemme parhaillaan heidän kanssa kovasti duunia parantaaksemme bändimme tilannetta Euroopassa. Jostain syystä kiertueiden järjestäminen siellä on vain erittäin hankalaa. Koemme kuitenkin Euroopan erittäin tärkeäksi alueeksi meille ja tulemme taatusti piipahtamaan siellä jossain vaiheessa. Australian kiertäminen onnistuu paljon helpommin ja siksi teemmekin paljon kiertueita täällä.

Koska sanoitustenkin perusteella Adam tuntuu olevan erittäin kiinnostunut ekologiasta ja luonnosta, on loppukevennyksenä kysyttävä mikä eläin parhaiten kuvaisi Alchemistia bändinä.

– Olisimme varmasti kameleontti, koska ne voivat muuttua ja silti pysyä samana eläimenä. Juuri sellaisena me näemme itsemme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti