Abscession
Rot of Ages
Transcending Obscurity
4
Toista täyspitkäänsä nyt julkaisevan Abscessionia kuvaillessa on hankala olla mainitsematta Hypocrisya. Murakka kitaravalli yhdistettynä tomusokerista vapaaseen tarttuvuuteen on ollut alusta saakka ensiksi mainitun tavaramerkki ja samoihin yksinkertaisiin kikkoihin luottaa myös ruotsalais-saksalaisen yhtyeen yhteistyö. Vaan kun jälki on läpi levyn näinkin tehokasta eikä hutejakaan ole yhtään, pelkästä apinoinnista puhuminen olisi melkoista vähättelyä.
Peter Tägtgrenin poppoon levytystahti on viimeisen vajaan viidentoista vuoden ajan ollut melkoisen maltillinen ja linja on lipsunut jo liiankin sileäksi ja melodiseksi death metalin kustannuksella. Näin ei onneksi ole elementeiltään ja tehokeinoiltaan erityisen hyvässä tasapainossa olevan Rot of Agesin kohdalla, jonka lähin vertailukohta on The Fourth Dimension-Abducted-The Final Chapter -kiekkokolmikko 90-luvun loppupuoliskolta:
En jaksa uskoa, että Hypocrisy pystyy peittoamaan pitkähkön tauon jälkeen tulevalla Worship-albumillaan tätä levyä. Vahvasti John Carpenterin uniikit musiikkiluomukset mieleen tuovan Eta Della Putrefazione -outron voikin kokea sekä selkeänä viittauksena mutta myös haasteena puolittaiselle maanmiehelleen.
Hitten
Triumph & Tragedy
High Roller
4
Hittenin musiikillista toimittamista tuli niin ihmeteltyä kuin ihasteltuakin edellisen Twist of Faten (2018) aikoihin eikä taso oli tippunut piiruakaan tämän neljännen albumin kohdalla. Yhtyeen 80-lukulaisen haikeassa hard rockin ja heavy metallin seoksessa kun on todella paljon monipuolisuutta ja melodiatkin ovat lähes just eikä melkein kohdallaan.
Vahvat dokkenmaisuudet ovat edelleen alati läsnä, mutta näin vahvalla näytöllä osaamisesta tämä toimii vain pelkkinä meriittinä espanjalaisille. En epäile, etteikö ammattimiehet George Lynch ja Jeff Pilson pystyisi yhä halutessaan tekemään näin hyviä biisejä lähes 30 vuotta kultakautensa jälkeenkin. Olen kuitenkin täysin varma siitä, että Alexx Panza pesee laulajana mennen tullen nykykuntoisen Don Dokkenin ja nousee jopa samalle tasolle tämän nuoruuden version kanssa.
Levyn ainoa kosmeettinen vika on, että siltä puuttuu muutama timanttinen välittömästi korvaan tarttuva hitti, vaan eipä ole kyllä yhtään hutiakaan joukossa. Tasalaatuista mutta ei tasapaksua, kuunnelkaa nyt vaikka raskaasti jyräävä Meant to be Mean, hävyttömän tarttuva Under Your Spell tai puolittainen slovari Something to Hide.
Osi and the Jupiter
Stave
Eisenwald
5
Neofolkista tulee aina ensimmäisenä mieleen menneiden aikojen perään haikaileva mies rämpyttämässä akustista kitaraa. Tälläkin peruskonseptilla on tehty ja tehdään edelleenkin hyviä levyjä, mutta Osi and the Jupiterin tulokulma genreen on neljännellä albumillaan varsin erilaista pitäen kuitenkin juurensa syvällä kotiseutunsa Appalakkien maaperässä.
Tummasävyinen albumi huokuu vahvaa mystiikkaa ja haikeutta olematta kuitenkaan piiruakaan synkkä. Se on samaan aikaan sekä pelkistettyä että moniulotteista, vaikka toteutus on hoidettu koskettimien lisäksi pelkästään akustisesti kitaran ja sellon voimin. Musiikin luomia tunnetiloja syventää entisestään myös parin ensimmäisen kuuntelukerran aikana täysin ohi menevä seikka, että puolet levyn kappaleista on instrumentaaleja. Niihin ei edes kaipaa laulua ja niissä taas joissa sitä on, on lataus entistäkin väkevämpi.
Melkoisen mystistä on myös, kuinka hyvin lauluton tulkinta The Moody Bluesin 60-luvun lopun erihienosta hitistä Nights in White Satin kuulostaa Osi and the Jupiterilta itseltään istuen saumattomasti kokonaisuuteen, vaikka pelkkä bonusraita onkin. Staven kaltaisia syvästi kyynikkoakin koskettavia levyjä tulee hyvin harvoin vastaan.
Wanton Attack
Wanton Attack
No Remorse
2,5
Wanton Attack on yksi bändi lisää hurrikaksikon pitkähköön meriittilistaan, mutta mistään nimimiehistä ei voida puhua. Underground-henkistä on myös napakan mittaisen esikoisen heavy metal, joka putoaa vaivattomasti samaan kastiin kuin maanmiehistään koostuva Portrait.
Mercyful Faten ja erityisesti Portrait-aikaisen King Diamondin vaikutteet ovat selvästi kuultavissa, muitta eivät häiritsevästi. Kappaleiden tasokkuudessa jäädään vähemmän yllättäen kauaksi taakse eikä tätä pelasta edes tyylilajiin kuuluva kokonaisvaltainen käppäisyys. Raakilemaisuudestaan huolimatta painetaan nimi mieleen, josko visio olisi yhtään hioutunut timanttisemmaksi jatkossa.
Megan Metalli -blogissa nostetaan esille mielenkiintoisia koti- ja ulkomaisia artisteja sekä levyjä, jotka ansaitsisivat enemmän huomiota nykyisenä musiikin ylitarjonnan aikana.
Olen kirjoittanut haastatteluja sekä CD/DVD arvosteluja myös raskaan rockin erikoislehti Infernoon aina sen perustamisesta vuodesta 2001 alkaen. Näiltä sivuilta löytyvät nyt myös lähes kaikki lehteen tekemäni tekstit sekä myös aikoinani Tuhma-lehteen tekemäni kolumnit sekä Hamaraan raapustamani arviot.
torstai 16. joulukuuta 2021
Inferno #196/2021
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)