torstai 23. kesäkuuta 2011

Inferno #88/2011

Consciousness Removal Project
The Last Season
Omakustanne

3,5 Viime vuoden toiseksi viimeisessä Infernossa #81 harjoitin sangen positiivishenkistä kritiikkiä Antti Loposen yksinään kipparoiman CRP:n edellistä Do You Ever Think It's the End of the World? -julkaisua kohtaan ja sama laulu jatkuu yksinkertaisen tyylikkäisiin kansiin puettua seuraajaa kohtaa. Merkittäviä musiikillisia muutoksia ei vajaassa vuodessa ole tapahtunut, vaikka maestron visio tuntuukin hiukan rauhoittuneen ja samalla myös jalostuneen astetta pidemmälle.

Jos viimeksi toivoin ääripäiden venyttämistä kauemmaksi toisistaan, on näin The Last Seasonilla myös tehty. Rauhallisempaa tunnelmointia on aiempaa selkeästi enemmän ja nämä osuudet toimivatkin huomattavasti paremmin verrattuna ärjympään ja raskaampaan ilmaisuun niin laulu- kuin sävellyspuolellakin. Yhden tamperelaisen näkemyksen ja osaamisen määrä on kuitenkin tälläkin julkaisulla vakio, joskaan ei toivotulla tavalla aiempaa suurempi.

Consciousness Removal Projectin eko-post metal on tyylipuhdasta genreuskollista musiikkia, ja tässä piileekin sen suurin ongelma. Sinällään tyylikäs ja hyvin toteutettu materiaali seuraa yhä edelleen turhan uskollisesti pioneerien viitoittamia uria, kun rajojen yli tuntemattomiin suuntiin toivoisi sinkoiltavan rohkeammin. Nyt projektin metalli on etuliitteen mukaisesti toistuvan jälkijättöistä, ei sitä eteenpäin vievää.

Hamferð
Vilst er síðsta fet
Tutl

3 Eksotiikkaa fär-saarelaisen Hamferðin EP.ltä on turha odottaa, sillä se kuulostaa juuri siltä miksi se tarkemmalla tutkimisella paljastuukin: uransa alkuvaiheessa olevan yhtyeen ensimmäiseksi viralliseksi julkaisuksi. Jälki ei missään nimessä ja millään tasolla ole köppästä, ainoastaan turhan neutraalia, vaikka jonkinlaista näkemystä omasta tyylistä tuntuukin olevan.

Reilun puolen tunnin yhteismittaa kellottavat neljä kappaletta ovat lähinnä perinteisen doom/death metalin suuntaan kallistuvaa laahausta, joka tuoksuu vahvasti 90-luvun puolivälille jolloin vastaavia bändejä tuntui putkahtelevan lähes joka maasta. Biiseissä on tyypillistä tuomiomittaa, mutta myös mielenkiintoa ylläpitävää joskaan ei aina täysin sujuvasti sovitettua vaihtelua. Kun puhtaat laulut irtoavat solistilta vallan mukavasti eikä säästeliäästi käytetyistä ärähtelyissäkään vikaa ole, genren peruselementit on orkesterilla pitävästi hanskassa.

Ehkä yhtyeen olisi kuitenkin pitänyt tehdä vielä toinenkin demo, sillä nyt vasta kolmen vuotta musisoinut porukka on selkeästi raakile, joskaan ei mikään mätä hedelmä. Kirpeän makeaan passiohedelmään verrattuna Hamferð vastaakin Granny Smith omenaa.

Witchgrave
The Devil's Night EP
Metal Inquisition

3,5 80-luvun palvonta elää ja voi hyvin rakkaassa länsinaapurissamme, eikä osaamisestakaan tunnu puutetta olevan on genre mikä hyvänsä. Witchgraven tyyliksi on valikoitunut 80-luvun alkupuolen heavy metal ja oletettavaa on, että Iron Maidenin debyytti sekä Killers ja Acceptin Breaker ja Restless And Wild kasetit ja vinyylit ovat kaksikon soittimissa kuluneet lähempänä kymmeniä kuin muutamia vuosia.

Tyylikkäästi ja kiehtovasti bändi kappaleensa hoitaa, vaikka esikuville uskollisen, köppäisen ja diskanttivoittoisen soundimaailman olisi jämäkämmäksikin voinut miksata. Kitarasoolot lähtevät varsin komeasti, kertosäkeissä on simppeliä tarttuvuutta ja synkähkö Mercyful Fate -tyylinen ilmapiiri tuo oman kiehtovan lisänsä kokonaisuuteen. Vaikka myös kuusi- ja nelikielisistä instrumenteista vastuussa oleva vokalisti Joakim Nordberg olekaan mikään kultakurkku, on herran karuhko ja yksiulotteinen ääni silti hyvin osuva tulkitsemaan mm. Eyes of the Undead ja Satanic Slut -nimisiä kappaleita niiden vaatimalla tavalla.

Witchgraven neljän biisin pelinavaus on hyvä ja hymyilyttävä, mutta parannettavaa löytyy kyllä, mikäli mahdollisesta täyspitkästä haluaa tehdä nasevan toimivan kokonaisuuden.

Wolfhead
Wolfhead
Doomentia

4 Kuinkahan monta yhtyettä maailmassa onkaan perustettu (ja hajotettu) alkoholin vaikutuksen alaisena? Espanjalainen Wolfhead lukeutuu joukkoon ja tästä voi etanolille olla pikkaisen kiitollinenkin. Sekavan ja rankemman metallin taustan omaavan yhtyeen debyytti kun on mukavan leppoisaa ja vaihtelevaa stoner/doom metal hybridiä, josta löytyy vähän kaikkea.

Ensikuunteluiden perusteella reilu puolituntinen vaikuttaa hiukan linjattomalta ja raakilemaiselta, mutta yhtäällä se myös kiehtoo ja pakottaa toistuviin pyöräytyksiin. Tarkempi tutustuminen puolestaan paljastaa albumi vahvuudeksi juuri sen sopivan rosoisen otteen ja kuuden yksilöinäkin toimivien kappaleiden keskeneväiset eroavaisuudet.

Aloitusraita Journey by the Shaman's Hand leijailee leppoisasti, kun taas sitä seuraava Cul de Sac yllättää iskemällä ison ja todella vauhdikkaan rokkivaihteen silmään. Sons of Asgard ja Doomed Faith ovat puolestaan pidempikestoista ja raskaampaa doom osastoa ja Wolfhead taas neljän edeltäjänsä tyylit yhdistävä, mutta maistuvasti koostettu sekasotku. Jopa päätösralli, puhtaasti akustinen Pink Floyd laina Wish You Were Head, istuu ihme ja kumma kyllä täysin luonnollisesti osaksi kokonaisuutta.

Wolfheadin salaisuus ja vahvuus piilee sen spontaanilta kuulostavassa sävellystyössä sekä siinä, että se lähestyy soittamaansa musiikkia täysin sen edustaman genren ulkopuolelta. Toivon mukaan se pystyy säilyttämään lapsenomaisen intonsa sekä tyylisäännöistä piittaamattoman asenteensa myös seuraavalla julkaisulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti