maanantai 1. maaliskuuta 2004

PAIN CONFESSOR – TÄYSILLÄ TUUTATEN

Hämeenlinnasta maailmankartalle ponnistava Pain Confessor ehti olla kasassa vain vuoden, kun ensimmäinen demo herätti jo suurta kiinnostusta. Megamania levy-yhtiötä varten tehty toinen promo toikin yhtyeelle pikaisesti levytyssopimuksen, jonka tuloksena julkaistaan maaliskuussa kahden biisin single ja elo-syyskuun kieppeillä täyspitkä. Bändin menneisyydestä, nykyhetkestä ja tulevaisuudesta puhumassa kitaristi Vesa Säkkinen ja vokalisti Markku Kivistö.

Yhtyeen kotisivuilla vuonna 2003 julkaistu neljän biisin debyyttidemo herätti runsaasti kiinnostusta niin suomalaisessa metalliskenessä kuin eri medioissakin. Vaikka palaute olikin pääasiallisesti positiivista, leimattiin yhtye useasti suomalaiseksi versioksi mm. In Flames tunnetuksi tekemästä Göteborg-metallista. Kitaristi Vesa Säkkistä (ex-A.R.G.) vertailu on alkanut kuitenkin syljettämään.

– Kyllähän se alkaa itse asiassa pikkuhiljaa vituttamaan, että ihmiset vertaa meitä esimerkiksi In Flamesiin. Kaikki kunnia Göteborgille, kaupunki on suoltanut maailmalle paljon hienoja bändejä, mutta se että meitä leimataan sen perusteella niin helposti on alkanut vähän ärsyttämään. Ainahan se on uutta bändiä helppo verrata johonkin, mutta kyllä me minusta ollaan bändinä alettu jo se oma tyyli löytämään.

Vaikka herra Säkkinen myöntääkin kovasti diggailevansa mm. edellä mainittua In Flamesia, ei hän suostu kuitenkaan mainitsemaan muita nimiä kuvaillessaan pyynnöstä Pain Confessorin musiikkia.

– Me pyritään sulattamaan musiikkimme periaatteessa kaikkia metallin alalajeja vaikka ei nyt tietenkään aivan koko repertuaaria. Vaikutteita löytyy aina niin black, thrash kuin heavy metallista ja yleensäkin mikä nyt vaan sattuu kuulostamaan hyvältä. Kyllä se meidän tyyli alkaa pikkuhiljaa tulla selkäytimestä, kun noita meidän kappaleita rakennellaan. Meillähän on tosi demokraattinen bändi, sillä kaikki osallistuvat biisien tekoon. Joku tuo rungon paskahuussin kokoiseen treenikämppäämme, jossa sitä ruvetaan sitten yhdessä vääntämään biisiksi.

– Alusta lähtien mua on kyllä ihmetyttänyt, että miten hommat ovat luistaneet näin helposti. Joka jätkällä on halu tehdä jotain erilaista ja jota on mukava soittaa. Kyllähän aina joskus vähän keskustelua syntyy, kun kuuden jätkän mielipiteet eivät mene ihan yksiin. Mutta niinhän se vähän myös ihmissuhteissa, että joskus on ylä- ja joskus alamäkeä.

– Jos nyt pitää sormella osoittaa mitä meidän musiikista pitäisi kuulua, niin kyllä sieltä löytyy aina aggressiivinen runko, johon on laitettu melodinen kertosäe ja melodisia osia. Jos sellaista sitten sanotaan Göteborg-metalliksi, niin sitten sanotaan. Sieltähän se on aikanaan lähtenyt kuitenkin tuollainen homma.

Pain Confessorin sanoitukset liikkuvat pääsääntöisesti varsin arkisissa aihepiireissä.

– Sanoitukset tulevat kolmelta tyypiltä, multa, Markulta ja Tuomakselta. Sieltä ne sanoitukset tulevat yleensä elämän pikku vitutuksista ja jutuista mitä tulee pohdittua. Yleensä biisin rungon tekijä tekee myös sanat, joita Markku sitten muokkaa laulajana mieleisikseen ja tuo omat ajatuksensa mukaan.

Lohikäärmeistä ja muista hirviöistä ei siis jatkossakaan aleta laulamaan?

Vesa: – Miekat pysyy tupessa edelleen, vaikka sarvihan on tietty vähän väliä esillä, räkättää Vesa. Esimerkiksi Lake of Regret pohjautuu pitkälti kansantaruun ruotsalaisista, jotka aikanaan alkoivat kastaa suomalaisia kristinuskoon. Vaeltaessaan takaisin Hämeenlinnaan päin nuo juuri kastetut kristityt pesivät päänsä järvessä, koska pelkäsivät että olivat saaneet jonkun kirouksen ylleen. He siis katuivat tuota kastetta ja juuri tästä tulee esimerkiksi paikallisen Katumajärven nimi ja tämän tarun pohjalta on tuo Lake of Regret tehty. Kitaristi Tuomaksen mukaan Poor Man's Crown on tullut taas Matti Nykäsestä mutta hän lienee itse olisi ainut oikea henkilö kertomaan sanoitusten taustat. Promolta tuttu kipakka Fiery Thorns on puolestaan rakkauslaulu tai oikeastaan se kertoo kahden ihmisen erosta kuinka elämän katkeruus alkaa purkautumaan ja asiat ahdistamaan.

Kateuden vihreä peikko

Alan piireissä ihmetystä ja varmasti myös kateutta on saattanut herättää se fakta, että Pain Confessor onnistui hämmästyttävän nopeasti saamaan levytyssopimuksen Megamanialta heti debyyttidemon julkaisun jälkeen. Tällä hetkellä Pain Confessor onkin lafkan ainut englanniksi laulava ja metallia soittava kokoonpano.

– Kyllähän sitä on itsekin hiukan mietitty, että miksi Atte Megamanialta päätti meidät kiinnittää. Onhan siihen saattanut hiukan vaikuttaa sekin, että A.R.G:llä oli aikanaan sopimus Megamanian kanssa ja siksi demopinosta on paremmin noussut esille tuttu nimi. Eihän sillä silti varsinaisen diilin kanssa ole mitään tekemistä, kyllä se musiikki puhuu meillä puolestaan. Luulisin kuitenkin, että Atte on oikein hakemalla hakenut jotain hevihommaa. Levy-yhtiöt ovat alkaneet huomaamaan, että hevi ja raskaampi musiikki todellakin menestyy ja Suomi metallin on kovassa nosteessa aina Eurooppaa myöten. Toisaalta Atte on aina ollut rankka jätkä ja tykännyt äärimateriaalista. Eihän Megamania tietysti ole mikään hevilafka, vaan Aten omin sanoin "voittoa tuottamaton pienyritys", naurahtaa Vesa.

Markku: – Ei levytyssopimuksen solmiminen sinällään tullut täytenä yllätyksenä, ensimmäinen promo kun saatiin pihalle ja biisejä syntyi niin perhanasti koko ajan, niin kyllä siinä pienet positiiviset odotukset alkoi olemaan päällä. Kaikkiin tehtyihin kappaleisiin luotetaan kuitenkin täysin ja eihän sitä mitään paskaa viitsi alkaa edes tekemään. Sovituspuolihan meillä on aina aika tarkkaan harkittua ja mietitään tosi paljon mitä niihin oikein tulee.

Vesa: – Ei me ruveta kuitenkaan anteeksi keneltäkään mitään pyytelemään. Kyllähän tuo meidän ensimmäinen promo vieläkin soi säännöllisesti omassakin CD-soittimessa.

Markku: – Kyllähän Megamania kaikista noista muutamasta vaihtoehdoista oli ehdottomasti paras. Diilihän syntyi tosiaan aika jouhevasti, ensimmäisen demon julkaisemisesta parin kuukauden kuluttua otetttiin yhteyttä ja reilun puolen vuoden päästä siitä vedettiin jo melkein nimiä paperiin.

Markku: – Tähän mennessä hommat on edennyt pirun vakuuttavasti ja luottamusta löytyy molemmin puolin. Kyllähän sitä alussa vähän epäiltiin, että kun lafka ei aikanaan saanut Stonea sun muita mihinkään täältä, niin kuinkahan ne onnistuvat meidänkään kanssa. Megamania on kuitenkin vakavarainen ja tunnettu levy-yhtiö, niin uskoa meillä kyllä on, että ne pystyy saamaan nimeä Suomen kamaralla ja niillä tuntuu olevan halua pistää englanniksi laulavaa bändiä myös ulkomaille.

Yhteistyön hedelmiä

Pain Confessorin ensimmäinen virallinen julkaisu Megamanialla on maaliskuun alussa julkaistava kahden biisin single Poor Man's Crown/Lake of Regret. Säkkisen mukaan kappaleet edustavat varsin hyvin bändin esittämää musiikkia, vaikka eroavatkin toisistaan jonkin verran.

– Näiden biisien päätyminen sinkulle oli ihan tietoinen valinta. Puhuttiin meidän kitaristi Tuomaksen kanssa, että kappaleet edustavat hyvin musiikkimme ääripäitä ja levy tullee tipahtamaan jonnekin noiden kahden kipaleen välimaastoon.. Sinkun nimikkobiisi on selkeästi melodisempi, tämmöinen Euroviisu tyyppinen tsipale ja Lake of Regret on sitten taas tämmöistä turpaan lyöntiä. Sinkun molemmat biisit päätyvät myös levylle, joskin varmaan uudelleen miksattuina, kertoo Vesa.

Markku: – Sinkun nimibiisissä on varmasti eniten puhdasta laulua kuin missään muussa meidän biisissä. Mun kannalta biisithän on tosi mukavia laulaa ja sitä joskus oikein odottaa biisien keskellä, että tulis nyt taas niitä puhtaita osuuksia. Niissä voi vähän himmailla eikä tartte aina ihan täysillä keuhkoilla huutaa. Kyllä levylle tulee silti aika monta rallia, jossa sitä puhdasta laulua ei paljoa kuulla, mutta toisaalta taas ei me koskaan aleta mitään balladejakaan hoilaamaan.

Sinkulle on tarkoitus tehdä jatkoa toukokuussa täyspitkän muodossa ja aikaa rupeamalle on varattu kolme viikkoa. Hämeenlinnassa nappuloita on tälläkin kertaa vääntämässä myös sinkun äänittämisestä vastannut Janne Saksa.

Vesa: – Jannen kanssa on helppo työskennellä ja koska herra on itsekin laulajamiehiä, on hänen neuvoistaan ollut esimerkiksi runsaasti hyötyä Markulle. Mahdollisen ulkopuolisen tuottajan käyttämisestä on ollut hieman puhetta, mutta mitään lopullisia päätöksiä ei sen suhteen ole vielä tehty.

Vesa: – Levyn runko on jo valmis, mutta ehkä siihen saattaa vielä yksi biisi tulla lisää. Levylle päätyy 10-11 kappaletta, mutta kestoa tulee kuitenkin alle 40 minuuttia. Kaikki kunnia Opethille, mutta emme me sellaisia sinfonioita ja serenadeja aleta tekemään. Tehdään mieluummin sellainen reilu puolen tunnin tykitys jota on paljon mukavampi kuunnella. Levystä tullee kyllä sinkkua rankempi, siellä on kolme hieman heleämpää biisiä ja loput onkin sitten loimeen laittoa. Ainakin näistä parista uusimmasta biisistä toinen on pirun raskas ja synkkä ja toinen näitä meikäläisen thrash-ralleja josta menneisyys saattaa paistaa hiukan läpi.

Markku: – Ekan demon biiseistä pitäisi tulla kyllä melkein kaikki biisit myös levylle joskin uudelleen sovitettuina ja loput on sitten ihan uutta materiaalia. Uusiin viisuihin on saattanut tulla melodiaa ja monipuolisuutta ehkä vähän enemmän lisää, mutta kyllä ne silti samaa luokkaa on kuin vanhatkin.
Odottavan aika alkaa olla varsin pitkä ja sessioita odotetaan bändin sisällä kuumeisesti. Infernolle on luvattu pitää myös studiopäiväkirjaa.

Markku: – Onhan se helvetin hienoa varsinkin kun on huomannut, kuinka esimerkiksi tuon promon biisit ovat muuttuneet soittamisen myötä varmemmiksi ja eiköhän siellä jätkien ja Saksan kanssa hauskaa tule. Ja kun vielä kotikaupungissa pääsee rauhassa tekemään, niin kyllähän sekin helpottaa varmasti asioita. Osa porukasta käyttää kesälomiaan sessioita varten, mutta menneehän tuo oman työn ohessakin.

Jahka levy sitten aikanaan valmistuu ja sen saa kaupasta kotiin kannettua, niin mitä rahoilleen oikein saa vastineeksi?

Vesa: – Sillä saat paketillisen aika monipuolista heviä. Siellä on rankkuutta ja melodiaa, on hitaita ja nopeita biisejä ja erilaisia tunnelmia unohtamatta kuitenkaan linjakkuutta.

Ennen pitkäsoiton äänittämistä ja varsinkin sen jälkeen bändillä on kova polte päästä myös näyttämään osaamisensa myös keikoilla.

Vesa: – Kyllähän sitä on keskenämme alusta lähtien tähdennetty, että keikoille mennään esiintymään ja eikä vakuuttamaan muusikkopiirejä omista taidoista. Toki biisit pyritään soittamaan niin hyvin kuin mahdollista, mutta esiintyminenhän on se homman nimi. Tällä hetkellä keskitytään kuitenkin treenaamisen vaikka onhan noita keikkojakin aika kivasti alkanut tulemaan. Henkilökohtaisesti pidän keikkoja myös treenaamisena siinä missä kämpällä soittamistakin. Keikkailun kauttahan sitä rutiinia tulee.

Julkaistu Inferno #16/2004

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti