keskiviikko 1. helmikuuta 2006

Inferno #33/2006

After All
The Vermin Breed
Dockyard 1
2,5 After All ei sisällä eikä tarjoile uutta verta uusimmalla albumillaan, vaikka ikävuosia on kertynyt jo pitkälle toistakymmentä ja lukuisten pikkulevyjen lisäksi myös neljä aiempaa täyspitkää. Harvinaisen pitkä ura Destructionin ja Candlemassin kanssakin kiertueelle päässeelle yhtyeelle, jonka musiikillinen anti vahvimmillaankin on varsin keskinkertaista.

The Vermin Breed nojaa varsin vahvasti bändin alkuaikojen ja jopa sitä aikaisempien vuosien tarjontaan esitellen pikkunäppärää ja kevyehköä thrash-riffittelyä. Mukavahkoja ideoita ja melodioita riittää siinä määrin, että levy ei pahemmin ärsytä muttei kummemmin ihastutakaan. Paikoittain sovitukset töksähtelevät amatöörimäisesti ja kepoisista yleissoundeista varsin rumpujen suhteen johtuen potkua ei löydy kukon jalkaa enempää. Kokonaisuus muistuttaakin vahvasti light cola-juomia, jotka näyttävät ja maistuvat aluksi aidoilta, mutta jättävät suuhun ikävän lattean ja teollisen maun.

15 vuotta sitten tai debyyttijulkaisuna The Vermin Breed kuulostaisi varmasti astetta mielenkiintoisemmalta, mutta nykypäivänä konkareilta on lupa odottaa enemmän. Olkoonkin ne sitten vaikka Belgiasta.

Azure
King Of Stars, Bearer Of Dark
Pulverised Records


2,5 Singapore on Ruotsista kaukana, mutta taidehan ei tunnetusti tunne rajoja eikä välimatkoja. Länsinaapurimme Azuren pohjoista koleutta henkivä kevyehkö black/death metal hybridi on saanut eteläisen siistiydestään tunnetuksi tulleen lämpimän maan levy-yhtiön julkaisemaan orkesterin kolmannen albumin.

Azure ei missään vaiheessa kahlaa musiikissaan kaikista äärimmäisissä mustissa syvyyksissä, vaan soittaa hyvinkin kepeästi rankkuuden kultaista keskitietä rullaavaa hybridiäärimetalliaan. Vaikka tasapaksu ärinälaulu kaipaisikin enemmän syvyyttä ja vaihtelua, istuu monotoninen ulosanti kelvollisesti kokonaisuuteen. Kappaleissa riffitellään joko nopeasti tai keskitempoisesti aavistuksen tylsästi hyvinkin tutuilla ja yllätyksettömillä urilla, mutta liiankin säästeliäästi käytetyt kitaramelodiat, soolot ja koskettimisto nostavat kaikessa tyylitajuisuudessaan kappaleet tasavahvalle keskitasolle. Ideaa ja tyylitajua orkesterilta näyttäisi kyllä löytyvän, mutta kestävien perustuksien sijasta koristelu ja mausteiden lisääminen on onnistunut huomattavasti paremmin.

Ainoastaan haikeassa ja hieman epätyypillisessä albumin päätös- ja nimiraidassa kaikki palaset loksahtelevat mallikkaasti kohdalleen. Albumi jättää varsin miellyttävän jälkimaun, mutta ei poista sitä tosiasiaa, että King Of Stars, Bearer Of Dark hukkuu liiankin helposti lukuisten vastaavien tasavahvojen mutta tasapaksujen levyjen massaan

Count Raven
Storm Warning / Destruction Of The Void / High On Infinity / Messiah Of Confusion (re-issues)
Cyclone Empire1990-luvun alkupuoliskolla neljä levyä ennen hajoamistaan levyttänyt Count Raven saa ansaitsemansa uusintajulkaisut tasavahvasta tuotannostaan. Nyttemmin uudelleen aktivoituneen kokoonpanon levyt ovat jo pitkään olleet sangen hankalasti saatavilla, kuten niin monen muutkin tuomiohenkilöiden piireissä legendaariseksi kohotetun Hellhoundin kautta julkaistut albumit, mm. Iron Manin ja Revelationin tuotanto.

Cyclone Empire on asiaankuuluvalla hartaudella laittanut mukavasti lihaa luiden ympärille ja uudistanut niin masteroinnin kuin vihkoset unohtamatta bonusraidoiksi napattuja vanhoja demo- yms. raitoja. Ennestäänkin jo 60 ja 70 minuutin rajapyykkejä hätyyttelevät albumit puskevat nyt raja-aitojen yli, mutta komeasti ilman turhia täytteitä. Kokonaisuudessaan jälki onkin kaikin puolin todella näyttävää eikä rahastuksen makua tai hajua aistielimissä ole havaittavissa.

3,5 Vuonna 1990 julkaistu debyytti Storm Warning osoitti jo vahvasti perinnetietoisen orkesterin osaamisalueet ja vahvuudet. Vaikka solisti Christian Linderson kuulostaakin paikoittain Ozzyn kadonneelta kaksoisveljeltä ja musiikki vähintäänkin Candlemassin ottolapselta, kietovat tummia kiehtovia sävyjä huokuvat kappaleet kuuntelijan pauloihinsa. Ja onhan se pakollinen esikuva Black Sabbathkin Count Ravenin yhteydessä mainittava.

Pelkistetyllä riffitelyllä ja mieleenpainuvilla laulumelodioilla biiseistä on saatu toimivia joskin varsin yksinkertaisia ja yksiulotteisia kokonaisuuksia. Aivan tasalaatuista ei materiaali vielä ole, mutta notkahdukset ovat sen verran harvassa ja pieniä, ettei ylihypittäviä kappaleita löydy. Selkeissä joskin karuissa soundeissa on musiikkia tukevaa jyhkeyttä, ja analoginen äänimaailma puhkuu lämpöä jokaisen soittimen ominaisääneen.

4 Pari vuotta debyytin julkaisusta ilmoille saatettu Destruction Of The Void jatkaa siitä mihin ensilevyllä jäätiin. Christian Lindersonin pokattua pestin Saint Vitus -yhtyeessä, joutui mikkiin tarttumaan kitaristi Dan Fondelius. Vaikka herran laulusuoritukset eroavat yllättävänkin vähän aiemmasta ja ovat musiikkiin sopivia, voi Danin ajoittainen äärirajoille korotettu ylä-äänimääkyminen käydä hermon päälle.

Tasalaatuisiin sävellyksiin on tuotu aiempaa enemmän sävyjä sekä ääripäitä, ja onpahan albumi soundeja myöten myös modernimman kuuloinen. Erityisen selväksi tämä käy hieman negatiivisessa mielessä siirryttäessä albumin kahteen vanhalta demolta napattuun päätösraitaan, joiden osuvampi paikka olisi ollut debyyttialbumin kyljessä. Destruction Of The Void on debyyttiä selkeästi monipuolisempi, raskaampi ja painostavampi Storm Warningin haikean melankolisen ilmapiirin kustannuksella.

4 Edellistä täyspitkää vain vuotta myöhemmin julkaistulla High On Infinityllä orkesterin soundi ja kappaleet ovat jalostuneet entisestään. Tuotanto on kauttaaltaan modernisoitua sekä jymäkäksi viilattua ja potkii niin ahteria kuin testikkeleitä tuleepa monoa sitten edestä tai takaa. Mister Fondeliuksen äänenkäyttö on kehittynyt selkeästi, ja laulusuorituksissaan herra puskeekin hienosti raja-aitoja pidemmälle omien kykyjensä rajoissa.

Kappaleet ovat entistä dynaamisempia sekä sävellyksinä kypsempiä ja tarttuvampia, mutta raskaudesta ei tingitä missään vaiheessa. Koskettimia käytetään tunnelman luomisessa entistä rohkeammin, mutta pääosaa ne eivät missään vaiheessa varasta. High On Infinityllä orkesteri uskaltaa myös yhä useammin kiihdyttää tutusta mateluvauhdista hieman rivakampaan menoon, mikä piristääkin yhdessä maukkaan soolokitaroinnin kanssa levyn Count Ravenin mielenkiintoisimmaksi kokonaisuudeksi. Kun vielä bonuksena tarjoiltu edellisen vokalistin laulama Hippies Triumphista versio Chrittes Triumph on mielenkiintoa herättävä, muodostuu levystä ehdottomasti Count Ravenin tuotannosta se, josta tutustuminen perinteisen doomin ihmeellisen maailmaan on hyvä aloittaa.

3 Orkesterin neljäs ja toistaiseksi viimeisin Messiah Of Confusion -albumi julkaistiin kolme vuotta edellisen jälkeen vuonna 1996. Aika ja energiaa oli kulunut mm. levy-yhtiön kanssa tappelemiseen, ja tämän voi myös jollain tapaa kuulla lopputuloksesta. Kokoonpano hajosikin pian levyn julkaisun jälkeen, mutta on muutama vuosi sitten kasattu uudelleen ja huhujen mukaan uutta materiaalia on luvassa vielä kuluvan vuoden aikana.

Pyörää ei ole tälläkään levyllä lähdetty keksimään uudestaan, ja samoilla raiteille kappaleet rullaavat kuin ennenkin. Ideat tuntuvat vain aiempaa huomattavasti valjummilta ja riffit kierrätetyiltä. Kappaleiden herättämä tunnelma on ikävällä tavalla lattea musiikin ajauduttua ainakin tunnetasolla pois doomista kohti perinteisempää raskaana hieman paikallaan polkevaa heavy metalia. Välähdys entisten aikojen hienoudesta tarjotaan alkuperäisen version massiivisessa päätösraidassa The Viking Sea. Moniulotteinen hieman kokeellisiakin elementtejä sisältävä kappale kohottaa ja ylläpitää tunnelmaa koko kestonsa ajan aina yllättävään loppuun saakka.

Albumi on uudelleenjulkaisuna kokenut onnistuneen kasvonkohotuksen alkuperäisen varsin ruman kansitaiteen vaihduttua huomattavasti tyylikkäämpään. Bonukseksi tungettu Black Sabbath -pastissi Regression ei kuitenkaan tarjoile mitään uutta alkuperäisiin klassikoihin.

Machinemade God
The Infinity Complex
Metal Blade Records


3 Uuden aallon amerikkametalli on rantautunut myös Euroopan puolelle, jossa se etsii elintilaa Saksasta käsin. Jos itse genre on kohtuullisen nuori ilmiö, on sitä myös Machinemade God, sillä kokoonpano on ehtinyt olla kasassa vain kolme vuotta ennen ensikiekkonsa julkaisua.

The Infinity Complex on hiukan hämmentävä levy, sillä se kuulostaa niin periamerikkalaiselta ja malliesimerkiltä NWOAHM:sta. Meno on kauttaaltaan kohtuullisen aggressiivista eikä musiikkia ole liiemmin kyllästetty tarttuvilla Göteborg-melodioilla. Rytmiä katkotaan runnovilla riffeillä ja tempoa hidastuu ja kiihtyy kuin ruuhkajonossa madellessa. Kun sitä nelikirjaimista rumaa sanaakin
muistetaan silloin tällöin huutaa ja äristä, alkaa kaikki genren peruselementit olla samassa nipussa.
13 kappaleen paketin luulisi olevan liian täyteen ahdettu, mutta mitä vielä, kun kokonaisuus kellottaa kuitenkin vain 43 minuuttia. Levy istuu hyvin teflon metalin määritelmään, jonka mukaan materiaalia on ennalta tuttua ja siihen ei mikään tartu. Vaikka albumin lähes täydellinen kasvottomuus onkin sen huono puoli, ei tasapaksuus kuitenkaan onnistu ylittämään ärsytyskynnystä. Pikkunäppärää ja kivaa, jos alkuperäisiä tuotteita ei ole saatavilla.

Manzana
Nothing
Omakustanne


4 Naiskeulahahmosta huolimatta Manzana ei ole uusi Lullacry, Velcra tai Pornorphans tai näiden kopio. Orkesterin häpeilemätön flirttailu tarttuvien pop-melodioiden, koskettimien ja koneiden kanssa yhdistettynä aidosti murisevaan runttaukseen ei ehkä ole kaikista omaperäisintä, mutta äärimmäisen koukuttavaa ja kuuntelua kestävää. Parhaana esimerkkinä tästä onkin EP:n avausraita Falling To Pieces, jonka kertosäettä raavas mies on todistetusti jäänyt hyräilemään pelkän kertakuuntelun perusteella. Kappaleissa onkin usein selkeää radiosoittoainesta ilman ärsyttävän imelää tai tyhjää tarttuvuutta.

Solisti Pirittan kuulaassa äänessä on alati taka-alalla aikuisen naisen viettelevää seksikkyyttä, mutta myös uskottavaa rock-henkeä. Ammattitaitoisen kokoonpanon sävellyksistä ja soitosta kuuluu määrätietoisuus siitä, mitä ollaan tekemässä. Vaikka kappaleet ovatkin varsin suoraviivaisia, aivan yksinkertaisimpien ratkaisujen varaan niitä ei kuitenkaan ole rakennettu. Helpoiten tämä onkin ollut havaittavissa keikoilla, joilla kappaleet ovat eläneet ja muovautuneet pienillä jipoilla entistä uniikeimmiksi yksilöiksi äänitettyihin verrattuna. Crystalicin, Dauntlessin ja Helionin ohella Manzana on täysin kypsä omena levy-yhtiöiden poimittavaksi

Martti Servo & Napander
Menoa ja meininkiä DVD
Ranka Recordings


3,5 Martti Servon tulkitsema suomalainen iskelmäpohjainen musiikki on jotain, jonka viehätystä on lähes mahdotonta selittää. Martin musa uppoaa yhtälailla niin raavaaseen hevikarjuun kuin vanhempaankin tanssiväkeen ja onpa molempien nähty Napander-keikoilla laittavan lapikasta lattiaan sulassa sovussa. Heinäkuun helteisenä iltana DVD-kiekolle tallennetulla livevedolla yleisö kyllä aplodeeraa hurjasti, mutta ei heittäydy koko ruumiillaan ja mielellään täysillä musiikin vietäväksi. Sama ongelma vaivaa hieman myös kotikatsojia, vaikka settilista onkin täyttä rautaa huolimatta Kissanaisen ja Marttyyrin ajan uupumisesta settilistasta. Tekniset hienoudet 5.1 äänineen ja laajakuva-kuvauksineen kyllä löytyy, mutta valaistus ja kuvaus hienoisessa amatöörimäisyydessään syövät tunnelmaa yhdessä vaisuhkon yleisövasteen kanssa.

Rakkauden ja DVD:n bonuksina tarjoillaan neljä hyödyllistä Napandermaista opetuselokuvaa, jossa kuntoon laitetaan mm. niin mökkitiet, autot kuin varusteetkin. Kolme karaokevideota on myös mukava lisä illanistujaisiin, vaikka biisivalinnat Hyvältä näyttää- kappaletta lukuun ottamatta ovatkin hieman outoja. Tunnin Yösydän-ohjelma Martin höpötyksineen ja tulkintoineen on legendaarista materiaalia, josta chat-ohjelma ei yksinkertaisesti parane. Erikoismaininta kiekolle on annettava informatiivisesta sisällöstä, sillä pakkauksesta löytyy niin kattava historiikki, diskografia kuin sekä lyriikat keikan biiseihin.

Martti Servo & Napander on parhaimmillaan lavalla, mutta ikävä kyllä tämä audio-visuaalinen kiekko ei tuota livehurmosta tavoita kuin osittain. Rentoa menoa ja meininkiä on silti tarjolla 158 minuutin edestä.

Misery Inc.
Random End
Firebox Records


4,5 Vanha sanonta ja Viikate kehottavat laittamaan surut pois ja kukan rintaan. Nimestään huolimatta kotimainen Misery Inc. on kakkosalbumillaan tehnyt juuri näin, vaikka häivähdyksiä tyypillisestä suomalaisesta melankoliasta on toki havaittavissa. Muuten nuorten miesten kokoonpano yllättää todella positiivisesti ennakkoluulottomalla ja omaperäisellä otteellaan, jossa tyylitaju ja tekninen osaaminen lyövät mallikkaasti tassua toistensa kanssa.

Random Endillä esiintyvä hybridimetalli kuulostaa aluksi hieman hämmentävältä, mutta mieli tottuu pian pop-henkisyyden ja raskaan runttauksen tekniseen avioliittoon. Bändi viljelee runsaasti helposti nautittavia ja tarttuvia melodioita, mutta yllättää joskus hieman äkkiväärästikin lisäilemällä sekaan raskasta runttausta. Eri osia korostaa kahden todella taidokkaan laulajan saumaton yhteistyö, jossa puhtaissa vokalisoinneissa on ulottuvuutta ja voimaa sekä matalassa murinassa taas runsaasti eriasteisia sävyjä. Vaikka kappaleet perustuvatkin pitkälti juuri laulumelodioiden ympärille, löytyy niistä myös riittävästi tarttumapintaa instrumentaatiotasolla.

Bändin suurin vahvuus on kuitenkin sovituksissa, joiden ansiosta kappaleet soljuvat vaivattomasti eteenpäin niin yksinään kuin niiden muodostamana kokonaisuutena. Vaikka levy taantuu pikkuriikkisen verran kohti loppua, haastaa se kuuntelijan ja palkitsee toistuvasti kerta toisensa jälkeen.

One Man Army And The Undead Quartet
21st Century Killing Machine
Nuclear Blast


4 Nimihirviön debyyttikiekko tihkuu testosteronia eikä vain nimessään. The Crownin pistettyä pillit pussiin jokainen ex-jäsen on odotetusti aktivoitunut omalla sarallaan ja ensimmäisenä musiikillisia ambitioitaan ehti julkaisemaan mies mikin varresta Johan Lindstrand. Ennen enkeleiden ja poliisiautojen saapumista yhden miehen armeija epäkuolleine kvartetteineen marssii vakuuttavassa yksinäisessä johdossaan.

Vanhoja aikojen perään ei liiemmin ole jääty haikailemaan, vaikka OMAATUQin musiikillinen jämäkkä peruskivi lepääkin jossain thrashin ja metallin välimaastossa kruununaan Johanin aiempaa matalampi, raaempi ja uskottavampi melodiaa sisältävä puolimurina. Myös kaikuja Metallican kulta-ajan tuotannosta on sekä kuultavissa että havaittavissa ja ihmekös tuo, sillä lähes koko orkesteri nimeää Master of Puppetsin kaikkien aikojen suosikikseen. Ennakko-odotuksista huolimatta orkesteri ei kuitenkaan alati kaahaa moottoriteiden nopeusrajoituksia rikkoen, vaan tyylittelee svengaavasti hyvällä otteella normaalien maanteiden nopeusrajoitusten mukaisesti.

Tappokoneen V8 mylly murisee erittäin mallikkaasti läpi levyn ja jaksaa vääntää niin matalilla kierroksilla kuin lennättää rapaa vielä isommillakin vaihteilla. Vaikka 21st Century Killing Machine ei aivan saakaan kuuntelijaltaan nirriä pois, on levyn loputtua olo kuin masokistisella yliajon uhrilla, joka toivoo yliajaneen maastoauton peruutusvalojen syttyvän ja hoitavan homman loppuun uudestaan ja taas uudestaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti