perjantai 1. huhtikuuta 2005

MARTTI SERVO & NAPANDER – SEILORIT AMORIN ASIALLA

Kevät alkaa olla käsillä ja veneilijöiden odotellessa vesistöjen sulamista alkavat myös useimmilla hormonit hyrrätä takatuuppareiden tahtiin. Martti Servo Napander–orkestereineen juhlistaa tulevaa vuodenaikaa ja alkavaa veneilykautta julkistamalla viidennen tulevaa vuodenaikaa ja alkavaa veneilykautta julkistamalla viidennen Sydämen amiraali –nimeä kantavan täyspitkän. 

Kevät tulee ja lumi sulaa, joko mahdat Martti kuumeisesti odotella seilauskauden alkua?

– Kyllä. Omistan Yamarin rattiveneen, jossa on 9,9hv Yamaha perässä. Ohjauskaapeli on nyt kyllä poikki, joten ohjata täytyy perinteisesti spaakilla. Saas nähdä nouseeko se plaaniin tänä kesänä.

Niin uuden albumin kannessa kuin nimessäkin kannat amiraalin upeaa lakkia sekä titteliä, joskin sydän–etuliite pehmentää muuten hieman sotaisalta kalskahtavaa sotilasarvoa. Mahdoitko jo armeijapalvelusta suorittaessasi olla laivaston palveluksessa vai kenties jossain muussa aselajissa ja kuinka korkealle armeijan hierarkiassa ehdit nousta asepalveluksesi aikana?

– Martilla on kauppamerenkulun puolimatruusin pätevyyskirja tammenlehvin. Laivaston koneistossa minulla on ollut mahdollisuus astua miinalaiva Pohjanmaan täkille.

Esimakua tulevasta levystä saatiin jo viime vuoden lokakuussa, jolloin julkaistiin levyn ensimmäinen singelohkaisu Vahva näyttö kaverinaan Rinnereggae. Vielä tuolloin Martti vakuutteli, molemmat singleraidat päätyvät myös täyspitkälle, mutta toisin kävi. Vaikka Sydämen amiraali –albumi onkin vahva näyttö Napander-osaamisesta, loistaa itse Vahva näyttö poissaolollaan.

– Kyseessä on taitava syksyn singlen tekohengitys. Jättämällä Vahva näyttö –kappaleen pois levyltä, toivomme mahtavan kiinnostuksen ko. singleä kohtaan jatkuvan. Yritys on epätoivoinen, mutta olemme siihen valmiit.

Näin uuden levyn julkaisun kynnyksellä sinut on viety useaan mediaan aina televisiota myöten ja julkaiseepa eräs aikakausilehti trendikästä nettipäiväkirjaasikin kotisivuillaan. Onko sinusta tullut nyt mediapersoona sekä lemmikki ja kuinka kuuluisuus sinulle oikein istuu?

– Martti on median karvaturrikka ja sisäsiisti vahtikoira. Kuuluisuus istuu hyvin, kunhan sitä muistaa kouluttaa. Kädestä se ei kuitenkaan suostu syömään, näin luulen. Asia on minulle kuitenkin outo.
 
Kalamiehen kaveri

 Levyn nasevasta käyntiin polkaiseva avausraita Nyt nappaa yhdistää niin kalastus– kuin rakkausasiatkin, mutta mikä mahtaa olla Martin mieluisin kalastusväline ja suurin saalis niin kalastuksen ja rakkauden maailmassa?

– Saalista on tullut paljon ja hyvää molemmissa lajeissa. Kalajutut jätän kuitenkin kerskureille. Niin rakkaudessa kuin kalastuksessakin on paras laji pilkkiminen.

Mistä runsaasti positiivista Napander-energiaa hehkuva levyn kakkosena oleva Maapallo radallaan
–viisu oikein kertoo ja onko kappaleessa nautittu kahvi kenties pannu– vai suodatinjauhatusta?

– Pannukahvi on hyvää. Se on dieseliä. Tulee poroja suuhun ja niitä syljeskellessä kuuluu thyithyi–ääni. Ko. kappaleesta tulee minulle mieleen kesäinen alkuilta rauhallisen parantolan puukuistilla.

Sydämen amiraali –kappale yhdistää sukellusveneet ja rakkausteeman ja viime syksyisen juttutuokiomme mukaan ”Sydämen amiraali on nimenomaan miehen ja naisen välistä meritaistelua, jonka lopuksi Martti antautuu täysin painekammiossa.” Vaikka kertojaminällä ei alussa menekään kovin hyvin ja rinta viistaa syvänteiden pohjamutia, on lopputulos kumminkin onnellinen. Kuinka syvällä pohjamudissa Martti itse olet kyntänyt?

– Korkataan vasta pohjalla, sanoi pullosukeltaja. Kyllä syvyydet ovat Martille tuttuja. Pohjalta kannattaa ottaa lietenäyte mukaan muistoksi. Kyntämiseen tai muuhun maan muokkaukseen pohjaliete ei ravinnekoostumuksensa vuoksi kuitenkaan sovellu.

Yksi ehkä kunnianhimoisimmista ja rullaavimmista Napander–sävellyksestä on levyn seitsemäs kappale Marttyyrin aika, jonka upea laulumelodia vie väkisin mukaan. Mutta kuka marttyyri oikein on ja miksi ja koska hänen aikansa on?

– Käsittääkseni historiallinen marttyyrien aika oli vajaa 2000 vuotta sitten. Tuolloin alkuseurakuntaan kuuluneita esikristillisiä hahmoja vetäistiin kivenmurikoilla visiiriin ja syntyi kuolleita hahmoja, joita ruvettiin kutsumaan marttyyreiksi. Elämmekö nyt marttyyrin aikaa? Siitä ei minulla ole mitään tietoa.

Perinteisen Napander-viisujen lisäksi levyllä tuntuu olevan muutama niin musiikillisesti kuin sanoituksellisesti hieman vakavahenkisempi kappale. Onko pilke Martin silmäkulmasta häviämässä vai ollaanko jatkossakin tillintallin? Voidaanko Tillintallin nähdä sanoituksellisesti eräänlaisena preludina jo klassikoksi muodostuneelle Viikonloppu–hitille?

– Pilke ei ole kadonnut. Välillä se vaan vaihtuu väkeväksi salamoinniksi. Ja kyllä Tillintallin ehdottomasti on samalla Viikonloppu–jatkumolla, jolle loppua ei ole näkyvissä. Napanderin alkoholipoliittisten kannanottojen muistio paisuu edelleen.

Mitä muuten mahtaa oikein olla tämä Tillintallin–kappaleessa mainittu ”tsuippa” ja sen ryystäminen noin tarkemmin määriteltynä ja mikä on mieleisesi tsuippa?

– Tsuippa on olutta. Pikkutsuippa on pullollinen ja iso tsuippa tuopillinen. Martille mieluisinta on kotimainen märkä.

Albumin on mainostettu sisältävän Yleiskaava, eduskunta –nimisen punkkirallin, josta kapinaa ja napinaa ei puutu, mutta mitä vastaan sinä Martti erityisesti kapinoit?

– Kyllä Martti on kapinassa James Deanin linjoilla. Kapinaa ilman syytä ja suuntakin löytyy sieltä minne nenä näyttää.

Uutukaisella koko Napander-orkesteri pistelee parastaan Martti itse mukaan lukien, mutta useimmiten muu bändi jää hieman taka-alalle ja Martin varjoon. Kuinka nyt kehuisit koko orkesteria ja heidän merkitystään lopputuloksen kannalta?

– Orkesterimme on korvaamaton ja täydellinen. Kaikilla Napander–muusikoilla on uudella levyllä omat tähtihetkensä, mutta erityisesti tällä kertaa kannattaa kuunnella basisti Erkka Alosta. Mistä noin kauniit ja musikaaliset bassolinjat tulevat?

Julkaistu Inferno #26/2005

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti