perjantai 1. lokakuuta 2004

INFERNAL MAJESTY – EI MIKÄÄN HIM

80-luvulla Kanada ei juurikaan päässyt speed/thrash-bändeillään kehuskelemaan. Razorin ja VoiVodin lisäksi löytyi kuitenkin myös Infernal Majesty, joka tänäkin päivänä jaksaa veivata vanhan liiton hengessä. Kommentteja laukoo kitaristi ja perustajajäsen Kenny Hallman.


Eräs suomalainen nyttemmin megamenestyksen saavuttanut orkesteri operoi uransa alkutaipaleellaan nimellä His Infernal Majesty, joka hyvin pian lyhennettiin kolmeen tutuksi tulleeseen kirjaimeen. Päätöstä voi pitää varsin järkevänä, vaikka musiikin suhteen sekaantumisen vaaraa ei taatusti olisikaan ollut. Kenny muistaa tapauksen hyvin.

– Ai juu, olenhan minä heistä kuullut. Kyllähän se taisi olla kaikkien kannalta parasta, että he valitsivat tuon lyhenteen nimekseen, koska kummankin orkesterin fanien keskuudessa olisi saattanut esiintyä pienimuotoista hämminkiä. Tosin mehän keksimme tuon nimen ensimmäisenä.

18–vuotisen uran aikana Infernal Majestyn musiikkia on luokiteltu moneen kertaan niin thrashiksi kuin jopa death metalliksikin. Kenny itse ei näe asiaa aivan näin mustavalkoisena.

– Olen aina pitänyt raskaammasta musiikista ja vartuin kuuntelemalla bändejä kuten Iron Maiden, Judas Priest, Mercyful Fate jne. Opeteltuani kitaransoiton oli aika luonnollista alkaa tekemään ja soittamaan ainoastaan heavy metallia. Inhoan kategorisointia – olemme vain bändi, joka tekee raskasta musiikkia. Minusta meillä on oma saundimme ja se on meille ainut merkitsevä asia. Steve ja minä olemme soittaneet tämän kaltaista musiikkia varsin pitkän aikaa ja uskonkin, että ihmiset tietävät mitä tuleman pitää kun he kuuntelevat Infernal Majestya.

Orkesterin logon virallinen ulkoasu sisältää tosiaan ä–kirjaimet, joka on hieman kummallista ottaen huomioon orkesterin kotimaan. Tähän löytyy kuitenkin varsin yksinkertainen selitys ilman kummempaa mystiikkaa.

– Uramme alussa meillä oli useita ehdotuksia bändin nimeksi kuten Overlord, LSD, Infernal Presence, mutta mikään niistä ei oikein kuulostanut hyvältä. Eräänä päivänä sitten treeneissä keksin nimen Infernal Majesty ja kaikki olivat siihen tyytyväisiä. Kun aloimme kehitellä logoa, jotain nimestä kuitenkin tuntui puuttuvan. Tuolloinen rumpalimme Rick Nemes keksi lisätä ä:n pisteet ja siinä se oli. Olemme siitä lähtien käyttäneet tuota muotoa logossa.

Vuonna 1986 perustettu orkesteri on pysynyt sinnikkäästi tyylilleen uskollisena. Vaikka uusissa promo-kuvissa näkyy runsaasti niittiä ja nahkaa kuin 80-luvulla konsanaan, ei Kennyn mukaan kyse ole kuitenkaan haikailusta vanhoihin hyviin aikoihin.

– Emme me pukeudu tällä tavalla kunnioittaaksemme menneisyyttä, vaan yksinkertaisesti siksi, että sellaiset kuteet tuntuvat päällä kotoisalta ja kaiken lisäksi ne myös näyttävät hyvältä. Sitä paitsi olen aina pitänyt enemmän bändeistä, jotka haluavat tehdä keikoista erityisiä tapahtumia eivätkä näytä siltä, että he olisivat tulleet lavalle suoraan tekemästä autoremonttia.

Ajan lyhyt historia 

 Infernal Majestyn ydinryhmä muodostuu Kennyn lisäksi solisti Chris Baileysta ja kitaristi Steve Terrorista, jotka ovat alusta lähtien pitäneet yhtä muun miehistön vaihtuessa.

– Bändi on meille kaikille kolmelle tärkein asia elämässä ja me kaikki tiedostamme sen. Olemme saaneet niskaan kaikenlaista paskaa vuosien varrella ja pysyneet silti parhaimpina kaveruksina. Infernal Majestya ei voi olla olemassa ilman minua, Chrisia tai Stevea.

Pitkästä urasta huolimatta bändi ei kuitenkaan ole julkaissut kuin neljä studioalbumia ja yhden livelevyn. Edellisestä Unholier Than Thou –levystäkin on ehtinyt vierähtää jo kuusi vuotta. Kenny myöntääkin, että pitkät tauot julkaisujen välillä eivät ole olleet suunniteltuja.

– Olisihan se mukavaa, jos olisimme pystyneet julkaisemaan vaikka kymmenen levyä tähän päivään mennessä, mutta niin ei vain ole käynyt. Meille on aina tapahtunut jotain ikävää, joka on sekoittanut suunnitelmia, mutta tästäkin huolimatta olemme yhä kuvioissa mukana. Kenny Harrisonin lähdettyä bändistä -98 oli hankalaa löytää hänen tilalleen ketään. Muutimme tuolloin Torontosta Vancouveriin, josta onnistuimme löytämään uudellakin levyllä paukuttavan kovan kaverin nimeltä Kris Deboer.

– Steve ja minä teemme kaikki biisit kahdestaan emmekä suinkaan lakanneet säveltämästä edellisen levyn ilmestymisen jälkeen. Suurin osa ajasta kului miehistöongelmien selvittämiseen ja tämän lisäksi Steve ja minä olemme aina maksaneet kaikki äänityksistä koituvat kulut joten taloudellisillakin seikoilla on ollut oma osuutensa viivästymisiin.

Infernal Majestyn debyyttiä None Shall Defy on pidetty jonkin sorttisena underground klassikkona. Kennyn mukaan tämä ei kuitenkaan ole koskaan muodostunut minkäänlaiseksi taakaksi orkesterille uutta materiaalia tai keikkoja tehtäessä.

– Ei tuo klassikkostatus ole koskaan ollut meille minkäänlainen taakka, ennemminkin siitä on ollut meille hyötyä. Toki monet kuuntelijat saattavat verrata uutta materiaaliamme ensimmäiseen levyymme, mutta kyllä minä pystyn moisen kanssa elämään. Olen helvetin ylpeä tuosta levystä ja siitä, jos se on jättänyt jälkensä metalliskeneen.

Tuoretta näkemystä

Tuoreimmalla levyllään Infernal Majesty yllättää siinä mielessä, että lopputulos kuulostaa yllättävänkin modernilta thrashilta, vaikka musiikin lähtökohdat ovat silti vahvasti mukana.
– Steve ja minä tiedämme tarkkaan, mihin pyrimme, minä ruokin häntä ja hän minua. Meidän työskentelytapamme on alusta asti ollut tällainen eikä sitä ole mitään syytä muuttaa. Toki muiltakin kavereilta tulee ideoita ja toki me käytämme niitä jos ne vain ovat hyviä. On pelkästään hyvä asia, jos muilta jäseniltä tulee tuoreita ideoita ja siksi uudella levyllämme on esimerkiksi blast beatteja rumpalimme Krisin ideoimana.

One Who Points to Death –levyllä huomio kiinnittyy helposti 5-6 minuutin mittaisiin kappaleisiin, joista osa tuntuisi kaipaavan hieman tiivistämistä. Sävellysvastuun jakava Kenny ei kuitenkaan yhdy näkemykseeni.

– Meillä ei ole mitään käsitystä kappaleiden pituuksista ennen kuin ne ovat lopullisesti valmiita. Emme me istahda pohtimaan, että hei nyt tehdä neljän minuutin viisu. Meidän kappaleemme ovat vähän kuin tarinoita ja tarinan kertomiseen menee aina oma aikansa. Vaikka tarkastelisit mitä tahansa vanhaa biisiämme, yksikään niistä ei ole alle viisi minuuttia.

– Kaavailimme alun perin muuten levylle nimeä The History of Hell, mutta päädyimme tuohon lopulliseen nimeen, koska se kuulosti paremmalta. Suurin osa levyn sanoituksista perustuu tositapahtumiin ja asioihin, jotka kiinnostavat meitä. Vaikka osa biisien nimistä voikin vaikuttaa hieman hassuilta, ymmärrettyäsi musiikin ja sanoitukset kappaleiden nimien pitäisi alkaa valjeta.
Euroopan markkinoilla julkaistun version kansitaide eroaa hiukan Pohjois-amerikkalaisesta, mutta miksi näin on käynyt ei Kennykään osaa sanoa.

– Pidämme enemmän Galy Recordsin Pohjois-Amerikassa julkaistun version kannesta, mutta ehkä Black Lotus halusi jotain hieman erilaista. Musiikki kuitenkin on molemmissa sama ja se on ainut asia jolla on väliä.

Infernal Majestyn oli alunperin tarkoitus tulla Eurooppaan rundille syksyllä, mutta nyt kiertue on siirretty ensi vuoden tammikuuhun.

– Emme saaneet tarvittavia työlupia ajoissa, joten kiertue oli pakko siirtää ensi vuoden alkuun. Tulimme juuri kahden kuukauden ja noin 40 keikan Kanadan kiertueelta joten onhan hommat Euroopassa hieman helpompia, kun etäisyydet kaupunkien välillä ovat pienempiä. Viime elokuussa meidän oli tarkoitus kiertää W.A.S.P.:in kanssa ja se vaikuttikin hyvältä idealta, koska olisimme varmasti saavuttaneet hieman laajemman yleisön tuolla kiertueella kuin normaalisti. Loppujen lopuksi kiertue kuitenkin peruuntui meidän osalta, koska W.A.S.P.:in keikkamyyjä piti meitä liian raskaina.

Julkaistu Inferno #21/2004

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti