maanantai 1. maaliskuuta 2004

Inferno #16/2004

MAR DE GRISES
The Tatterdemalion Express
Firebox

Mar De Grisesin mehukas eri musiikkityylien maustama muhennos on tuhtia evästä. Perusainesosana on käytetty doom-deathin raskasta poljentoa, jonka monotonisuutta on pyritty laajentamaan progressiivisin biisirakentein, runsain piano-osuuksin useista eri kevyemmistä musiikkityyleistä lainatuin elementein. Ruokalistalla onkin tarjolla eksoottinen taidonnäyte eteläamerikkalaisesta keittiöstä, joka yllättää nauttijansa mutta ei sovellu hetkessä hotkaistavaksi.

Suurimman osan ajasta pitkähköt biisit vyöryvät päälle lähes death metallin kaltaisella musertavalla raskaudella, mutta vastapainoksi luodut kauniit pianomelodiat ja kevyemmät osiot tasapainottavat kokonaisuutta jouhevan harmonisesti. Tyylikkäästi toteutettu musiikki ei kuulosta tippaakaan itsetarkoitukselliselta ja tekotaiteelliselta vaan aidon uniikilta ja vilpittömältä.

Hyvän levyn suurimmaksi puutteeksi nouseekin laulu, joka on pääsääntöisesti kähisevällä äänellä kuiskattuja ja lausuttuja sanoja. Hieman järeämpi ja monipuolisempi vokalisointiarsenaali olisi syventänyt musiikkia ja tunnelmia entisestään. Näinkin erilaisista ja monimutkaisista elementeistä koottu musiikki liikuttaa myös kuuntelijan vaarallisen lähelle tyhjyyttä, jossa vastakohtaisuudet saavat aikaan vain kylmän ja tyhjän olon. Nyt limboon lankeaminen vältetään, mutta vaara vaanii jokaisen biisin takana. 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti