sunnuntai 1. helmikuuta 2004

REVEREND BIZARRE – EI VAIN DOOMISTA

Synkkyys ja suomalaisuus kulkee käsi kädessä, mutta aito suomalainen synkkä musiikki on kombinaationa vähemmän tunnettu. Vahvasti vanhan liiton hengessä omia polkujaan kulkeva Reverend Bizarre on lyhyessä ajassa noussut kulttisuosiosta suurempaankin tietoisuuteen niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Näkemyksiään bändistä ja musiikista kertomassa metallin sanansaattaja Magister Albert.

Reverend Bizarre solmi syksystä 2003 sopimuksen Spikefarmin kanssa ja yhteistyön hedelmänä julkaistiin pikaisesti massiivinen 74-minuutin EP Harbinger of Metal. Paljon ehti kuitenkin verta, hikeä ja kyyneliä virrata, ennekuin musiikilliset visiot oli saatu studiossa tallennetuksi.

– Prosessi oli todellakin erittäin tuskainen, etenkin minulle. Sessioiden alussa kärsin unettomuudesta pari kolme yötä eli olo oli alusta asti kurja. Tunnelma studiossa oli kireä ja teimme koko hoidon liian kiivaalla tempolla. Olen kärsinyt depressiosta jo yli kymmenen vuotta, mutta äänitysten aikana ajauduin maniaan. En kyennyt lepäämään lainkaan ja olin koko ajan kuin viulunkieli. Sain raivokohtauksia ja jouduin vähän väliä ottamaan happea ulkona, kun meinasi tapahtua murhia. Kun veimme lopullisen levymateriaalin levy-yhtiölle ja masterointiin, jouduin tuona iltana lievään psykoosiin. Lopulta olin pisteessä, jossa joka yö kotiin päästyäni olisin halunnut vain kuolla, koska olin niin väsynyt sekä henkisesti että fyysisesti. Vihasin koko prosessia. Ainoastaan usko siihen, että teemme jotain tärkeätä auttoi jatkamaan. Lopulta ainoa keino nollata tilanne oli alkoholi. Täytin sisäistä tyhjyyttäni ryyppäämisellä ja olin ajautumassa täydelliseen tuhoon, kunnes muutamat tapahtumat palauttivat ns. terveen järkeni.

Aidosta luomisen tuskasta huolimatta loppu hyvin, kaikki hyvin. Levyn nimittäminen EP:ksi on kuitenkin hieman hämmentävää, sillä kestoa sillä on lähes maksimit mitä CD levylle on teknisesti mahdollista tunkea.

– Onhan 74 minuuttia pitkän EP:n julkaiseminen varmasti hieman hämäävää. Toisaalta koska kyse ei kuitenkaan ole toisesta albumistamme, on EP (=pidennetty soitto) perusteltu termi tässä yhteydessä. Harbinger of Metal on puhtaasti välityö ennen toista albumiamme. Eihän se sisällä kuin muutaman ”kunnollisen” biisin, ja coverin, joita emme albumeillemme aio tulevaisuudessa äänitellä. Levyä varten nauhoitettiin vielä yksi biisi Aleister, mutta sen kanssa kestoa olisi ollut noin 86 minuuttia. Ko. kappale julkaistaan kuitenkin kesällä ilmestyvällä Reverend Bizarre Blesses You With Fire EP:llä, joka tuleekin olemaan melkoisen spesiaali julkaisu.

Levyn lainabiisi Burzumin Dunkelheit on yllättävin vähin muutoksin saatu kuulostamaan omanlaiseltaan. Valinta on aika rohkea, sillä varsinkin ulkomailla Count Grishnackhin tuotoksiin suhtaudutaan lähes poikkeuksetta fanaattisen negatiivisesti. Mistään natsiaatteen sympatiseeraamisesta ei kuitenkaan ole kysymys, vaikka levyn kantta tarkkaan tihrustamalla voi löytää myös hakaristin.

– Minulle tuon biisin soittaminen tai oikeastaan sen laulaminen on ollut pitkäaikainen haave. Emme lähteneet tietoisesti biisiä pahemmin muokkaamaan. Toki halusimme siitä vieläkin hitaamman ja raskaamman, mutta muuten se nauhoitettiin ihan kuin mikä tahansa muu biisi. Mitä tulee tähän natsi-touhuun niin toki joku voi saada moisia ajatuksia päähänsä.. Rakastan Burzumin musiikkia, mutta se ei tee minusta natsia. Mitä tulee tuohon hakaristiin, niin huomasin sen vasta kun olin päättänyt käytettävän kuvan. Ymmärsin, että joku varmasti päätyy tiettyihin johtopäätöksiin, mutta periaatteellisista syistä en lähtenyt sumentamaan kuvasta tuota pientä yksityiskohtaa. Maalaushan on tehty kauan ennen mitään kolmansia valtakuntia tai natsipuoluetta.

Jos levyn kansitaide saattaa herättää keskustelua, sitä taatusti tekee myös vihkosen keskiaukeamalta löytyvä ”naivistinen” taideteos.

– Piirroksen on tehnyt yksi siskoni pojista ja se esittää minua kävelemässä metsässä. Kun oli aika suunnitella levylle kansivihkosta tajusin, että tämä seinälläni ollut kuva istuisi kokonaisuuteen loistavasti ja antaisi pienen lisäyksen sairaaseen yleisilmeeseen. Olen tyytyväinen ratkaisuuni.

Progressiolla regressiota vastaan

Kansivihkosesta voi lukea, että levy on omistettu niille ihmisille, jotka pettyvät siihen että ette tehneet debyyttiänne uusiksi. Musiikillinen uudistuminen on kuitenkin bändi tavoite ja pienoisista odotuksista huolimatta negatiivista kritiikkiä on tullut yllättävän vähän.

– On selvää, että joillekin tämä levy on liian kokeileva ja kaukana debyytistä, mutta olen suorastaan yllättynyt, että olemme saaneet niin hyvää kritiikkiä. Levyä tehdessämme pelkäsimme välillä, ettei kukaan jaksa tai halua tätä levyä kuunnella. Tulemme uudistumaan jokaisella levyllä, mutta kyse ei ole siitä, että ajan myötä muunnumme joksikin muuksi. Valmista biisimateriaalia on vain niin paljon, että on mahdollista tehdä tulevista levyistä selkeitä kokonaisuuksia.

Jos musiikki on EP:n myötä kehittynyt, voidaan samaa sanoa myös Albertin äänestä joka nyt soi puhtaammin ja täyteläisemmin kuin debyytillä.

– Enpä usko, että ääni on niinkään kehittynyt. Nyt oli vain jotenkin helpompi laulaa ja keskityin paremmin kaikesta paskasta riippumatta tai ehkä juuri siitä johtuen. En ole koskaan treenannut laulua ja esimerkiksi Wandering Jew:n laulut ovat purkitettu suurimmilta osin ensimmäisellä virallisella otolla, ilman että edes tarkalleen tiesin kuinka tulen biisin laulamaan. Laulusuoritukset ovat hieman sellaisia henkimaailman asioita - joskus onnistuu ja joskus ei. Jatkossa aion varmistaa, että lauluihin on riittävästi aikaa. Nythän käytimme niihin vain pari päivää, koska enempää aikaa ei ollut.

Aiemmin syksyllä julkaistu 7” split EP esitteli hieman erilaista musiikkia, mitä Reverend Bizarrelta on totuttu kuulemaan. Tulossa on lisää underground vinyylijulkaisuja, jotka ovat suunnattu todellisille faneille ja vinyylifriikeille.

– Nämä splitit ja muut pikkulevyt antavat mahdollisuuden kokeiluihin. Voimme tehdä niillä esimerkiksi suorempaa heavy metallia kuin mitä albumeille haluamme. Yksi erityinen motiivi tällaisten split-julkaisujen tekemiseen on siinä, että haluamme pitää yhteyden myös pienimuotoisempaan kustannustoimintaan, etenkin nyt kun olemme isolla levy-yhtiöllä.

– Seuraavaksi meiltä ilmestyy 12” splitti Orodruinin kanssa ja levyltä löytyy ehdottomasti tähän asti synkin biisimme Demons Annoying Me, joka on demoversiona tuttu joillekin suomalaisille. Toinen Metal Covenin kautta julkaistava splitti tehdään Minotaurin kanssa ja sille tuleva biisi on nimeltään Apocalyptic Riders, joka on taas tätä nopeampaa osastoa. Kappale on periaatteessa instrumentaali, mutta sen sisältämästä puheosuudesta vastaa Warningin Patrick Walker. Kuten totesin splitit antavat meille enemmän liikkumavaraa.

Orkesterin tulevaisuus on suunniteltu pitkälle useita levyjä eteenpäin ja seuraava täyspitkä tulee kantamaan nimeä Crush the Insects!. Useinhan bändit kattelevat levyn kerrallaan ilman sen kummempaa huolta huomisesta.

– Tulevaisuus on jossain määrin suunniteltu viidenteen albumiin asti. Miksikö näin? Koska materiaalia on niin paljon ja minulla on aikaa ajatella näitä asioita. Omalta kohdallani voin sanoa, että biisejä syntyy helposti enkä varsinaisesti edes työstä niitä. Juuri jokin aika sitten tein yli 45 minuuttia kestävän rallin eikä siihen kauaa aikaa tuhraantunut. Ehkä olen shamaanien tapaan sairas ja haavoittunut. Mieleni on haavoittunut ja saa nyt näitä viestejä tuntemattomalta taholta.

– Tulevaisuudesta puheen ollen toinen albumimme esittelee hieman nopeampaa musiikkia kun taas kolmas tulee olemaan sitten sitäkin hitaampi. Enempää en kuitenkaan halua paljastaa, ettei tuoreus kärsi.

Suunniteltu kolmas levyhän kantaa nimeä Songs From the Funereal World ja siitä on kaavailtu tuplalevyn mittaista eeposta.

– Levy tullaan tekemään vuoden 2005 kuluessa, mikäli saamme tänä vuonna aikaiseksi tuon toisen albumin. Tätä tuplaa toki tehdään sitten ihan eri aikataululla, koska teemmehän kaksi pitkää levyä kerralla. Siitä tuleekin melko äärimmäinen levy ja sen uskallan luvata. Haluan luoda synkintä mahdollista doomia, musiikkia joka saa ihmiset hautomaan itsemurhia.

Henkimaailman asioita

Vaikka bändin, levyjen ja kappaleiden nimistä ja sanoituksista löytyykin selkeitä uskonnollisia viittauksia, ei Albert kuitenkaan tunnustaudu varsinaisesti uskonnolliseksi vaikka hengelliset asiat kiinnostavatkin.

Wandering Jew on ehkä pahinta jumalanpilkkaa mitä olen suustani päästänyt eli kovin uskonnolliseksi sitä ei voi sanoa, jos uskonnollisuudella viitataan meidän valtauskontoomme luterilaisuuteen. Minua ovat aina kiinnostaneet eri uskonnot ja olen opiskellutkin alaa. Mutta vaikka kuulunkin yhä kirkkoon en usko Jumalaan enkä edes allekirjoita kristinoppia mitenkään. Olen kyllä tietyllä tavalla uskonnollinen ja pyhän käsite merkitsee minulle jotain. Metsä on pyhä samoin tämä maaperä. Minua voisi kutsua jonkinlaiseksi blut und boden -mystikoksi, jos tätä kyseenalaista termiä halutaan käyttää. Okkultismia olen myös opiskellut pitkälti yli kymmenen vuotta ja voisin kai kutsua itseäni okkultistiksi, mutta totuuden nimissä en ole mikään kirjaoppinut. Olen lukenut niin paljon, että tiedän etten tiedä vielä mitään.

– Yhtyeenä Reverend Bizarre ei edusta mitään oppia tai uskontoa. Kaikki nämä ristit ja raamatullisuudet viittaavat enemmän kuolemaan ja doomin traditioihin kuin omiin käsityksiimme. Jeesus on kyllä metka hahmo, jota kohtaan tunnen aitoa kiinnostusta. Hänhän osasi olla hyvinkin sotaisia mutta toisaalta taas rauhaa rakastava. Jeesukseen on myös helppo samaistua, vaikka minusta ei ole kenenkään marttyyriksi.

– Bändin nimi ei sinällään viittaa mihinkään ja ensimmäisen levyn nimi oli eräänlaista King Crimson –vittuilua, johon pappila (=rectory) tuli tietysti bändin nimestä johdettuna. Harbinger of Metal viittaa siihen, että tuomme todella raskaan metallin takaisin kansalle. Täällä on jo ihan tarpeeksi kaikkia silkkipaitaisia vinkujia ja sifonkihuivipellejä, joilla on maailman lyhyimmät kitarahihnat.

Jos triona toimiva kokoonpano on yhtä mieltä uskonasioista, kaikista muista asioista ollaankin sitten enempi vähempi eripuraisia.

– Henkilökemiamme on aika sekaisin, näin on aina ollut ja nykyisin vielä enemmän. Tämä saattaa kuulostaa aika tylyltä, mutta katsoisin, että Reverend Bizarre voi olla olemassa niin kauan kuin olen mukana tai sitten niin, että Peter ja Void jatkaisivat tällä nimellä ja minä eroaisin. Jos näin kävisi, antaisin heille oikeuden nimen käyttöön heidän niin halutessaan. Minulla on kuitenkin sen verran enemmän kontrollia tähän homman kuin Peterillä tai Voidilla, ettei miehistön vaihtumista välttämättä huomaisi musiikissa. Ei tämä bändi ikuinen ole missään tapauksessa ja loppu tulee kuitenkin joku päivä vastaan.

Synkistelyn aiheita tulee siis riittämään tulevaisuudessakin ilman erityisiä vastoinkäymisiä.

– Minusta tuntuu nyt, että koko elämäni on tätä vaikeaa aikaa ja viimeiset pari vuotta ovat olleet elämäni pahimmat. Juuri nyt olen tilanteen herrana kiitos länsimaisen lääketieteen ja ystävien. Jonain päivänä kohtaan varmasti loppuni hämärissä olosuhteissa tai päädyn lataamoon. Musiikkini tulee olemaan synkkää aina, koska se on ainoa mitä minusta lähtee. En tarvitse surua ja tuskaa jotta voin toimia luovasti, vaan depressioni pikemminkin lamaannuttaa minut tilaan, jossa en voi enää tehdä mitään muuta kuin odottaa että jotain tapahtuu.

– Haluaisin toki saavuttaa tilan, jossa olen onnellinen. Ehkä joskus pääsen siihen, vaikka se tarkottaisi irrottautumista koko tästä yhteiskunnasta ja ehkä koko tästä olevaisuuden tasosta. Haaveeni tällä hetkellä on tehdä aito rakkauslaulu, ilman sarkasmia tai ironiaa, mutta en pääse puusta pidemmälle. Haluan tehdä tämän, koska tuntuu että se edustaisi todellista kapinaa muiden biisiemme joukossa. Idean innoittajina ovat Tiamatin Vote For Love ja Katri Helenan Minä toivon. Nämä laulut kaikessa naiiviudessaan saavat minut miltei kyyneliin. Hienointa on, että kuulija ei voi välttämättä tietää kuinka tosissani olen. Mutta olen täysin tosissani. En tiedä muiden jätkien sielullisista tuskista, mutta toki kaikilla on raskaat taakkansa ja ristinsä kannettavinaan.

Julkaistu Inferno #15/2004

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti