sunnuntai 1. helmikuuta 2004

MY DYING BRIDE – ILOJA JA SURUJA

Kolmentoista vuoden olemassaolonsa aikana brittiläinen My Dying Bride on vallannut monet sydämet kauniin surumielisellä musiikillaan. Keskellä synkintä talvea julkaistava täyspitkä ei taatusti sisällä iloluonteista musiikkia, mutta auttaa kummasti jaksamaan läpi kylmän ja pimeän jakson. Vokalisti Aaron Stainthorpe kertoi näkemyksiään mm. tulevasta levystä.

Helmikuun puolessa välissä julkaistava järjestyksessään kahdeksas studiokiekko kantaa nimeä Songs of Darkness, Words of Light. Aaron myöntää albumin nimen olevan hieman harhaanjohtava, sillä valoisista asioista ei levyllä lauleta eikä iloluonteisia melodioita tälläkään kerralla kuulla

– Sanoitukset eivät todellakaan ole iloisia, vaan kertovat taatusti kurjista asioista, joten ehkä siinä mielessä levyn nimi on hieman hämäävä. Niin biisit kuin sanat ovat synkkiä. Ehkä Songs of Darkness, Words of Misery olisi ollut parempi nimi levylle.

Jos Aaronin sanoitukset eivät päästä lukijaansa helpolla, ei niiden synnyttäminen tulevalle levylle ollut helppoa itse taitelijallekaan.

– Uusien ja mielenkiintoisten ideoiden kehittely sanoituksiksi käy levy levyltä yhä vaikeammaksi. Tällä kertaa minulla ei ollut oikeastaan riviäkään valmiina studioon mennessämme, joten jouduin paiskomaan töitä kovasti ja nopeasti. Yleensä minulla on suurin osa riimeistä valmiina ennen äänityksiä, mutta tällä kertaa olin aivan lukossa ja ideoita ei yksinkertaisesti tullut. Tällaista ei ole sattunut minulle koskaan aikaisemmin, mutta loppujen lopuksi pystyin suoriutumaan tilanteesta varsin hyvin. Sanoitusten aiheet käsittelevät tuotantoamme tunteville tuttuja asioita kuten kurjuutta, rakkautta, menettämistä, uskontoa, pelkoa ja muita vastaavanlaisia melankolisia asioita. Nämä asiat kiinnostavat minua, joten mistä muusta voisin kirjoittaa?

Vaikka Aaronin melankoliaa tihkuvien sanoitusten innoittajina toimivatkin useat eri asiat, löytyy herralta myös peribrittiläinen kiero huumorintaju.

– Saan vaikutteita useista erilaisia lähteistä kuten omasta henkilökohtaisesta elämästäni, kirjallisuudesta, elokuvista ja ajankohtaisista asioista. Vaikka lähipiirissäni ei sattunutkaan yhtään kuolemantapausta josta olisin voinut hakea inspiraatiota, kuoli basistiltamme kuitenkin yksi trooppinen kala. Voidaankohan se laskea innoittajaksi?

Luomisprosessin mutkikkuus

Vaikka orkesteri onkin ehtinyt kerätä kokemusta seitsemän studiolevyn tekemisestä, ei sävellys- ja äänitysprosessi ole kuitenkaan muuttunut yhtään helpommaksi vaan päinvastoin.

– Musiikin tekeminen on muuttunut kerta kerralla vaikeammaksi, mutta olemme silti joka kerralla pystyneet luomaan hyvää materiaalia. Ehkä siksi, että kypsyessämme meistä on tullut parempia biisintekijöitä ja yhteistyökin sujuu nyt paremmin kuin ennen. Olemme erittäin demokraattinen bändi ja osallistumme kaikki sävellysprosessiin. Tämä puolestaan auttaa myös uusien ideoiden esilletuloa. Jos olisimme ns. Yhden miehen orkesteri, olisimme taatusti kadonneet maan päältä vuosia sitten.

Brittiläisten herrasmiesten leirissä musiikkia syntyy joskus tarkan harkinnan tuloksena ja joskus ideoita putkahtaa päähän kuin tyhjästä.

– Joskus täytyy todella istua alas ja painaa kovasti töitä, että saisi aikaiseksi jotain kelvollista ja toisinaan taas ideat vain tunkevat päähän, jolloin ne pitää laittaa talteen saman joko nauhalle tai paperille. Taistelin sanojen kanssa pitkään, mutta sitten niitä alkoi yhtäkkiä vain tulla jostain ilman, että jouduin hiki hatussa etsimään niitä.

Kaikki orkesterit ylistävät aina poikkeuksetta uusinta levyään uransa parhaimpana, mutta mikä tekee My Dying Briden uudesta levystä bändin parhaimman tuotoksen?

– Sen täytyy olla paras, koska se on juuri synnytetty ja siltä löytyvät ideat ovat meille tuoreita. Samalla siinä on myös juuri oikeanlainen soundi josta me kaikki pidämme juuri nyt. Ehkä muutaman vuoden kuluttua katsomme ajassa taaksepäin ja huomaamme, että levyllä olisi ollut parantamisen varaa, mutta näin sanomme jokaisen levymme kohdalla. Jos emme pystyisi tekemään levyä joka kuulostaisi meidän parhaalta äänitteeltämme, emme yksinkertaisesti julkaisi sitä ja saattaisimme jopa hajota.

My Dying Bride tuli aikoinaan tunnetuksi viulusta, jota useissa kappaleissa käytettiin luomaan tunnelmaa. Viulisti Martin Powellin jätettyä orkesterin 90-luvun puolivälissä, uudisti bändi soundiaan ja korvasi jousisoittimen koskettimilla. Kuitenkin vielä yhä löytyy niitä, jotka kaipaavat juuri viulun tuomaa tunnelmaa ja tämä tuntuu yhä ärsyttävän Aaronia.

– Uudelta levyllämmekään et tule viulua kuulemaan. Musiikista löytyy paljon melodisia ja melankolisia kohtia ilman, että ne tarvitsisivat jonkin ylimääräisen instrumentin. Viulua ei ole kuultu musiikissamme seitsemään vuoteen ja minun on vaikea uskoa että ihmiset jaksavat vieläkin kysellä asiasta. Yrittäkää jatkaa eteenpäin ja kehittyä, niin me ainakin olemme tehneet.

Useampi aikaisempi levy on julkaistu tyylikkäinä digipack versioina ja osa vanhemmasta materiaalista jopa vinyyleinä. Tällä kertaa levystä ei kuitenkaan olla julkaisemassa mitään erikoisempaa pakkausta.

– Minun tietojeni mukaan levystä ilmestyy normaalina CD:nä, mutta ainahan levy-yhtiö voi myöhemmin keksiä jotain muuta. Meillä ei kuitenkaan ole yhtään ekstra kappaletta äänitettynä, joten en oikein jaksaisi uskoa tähänkään. Tosin tietyillä markkina-alueilla voidaan julkaista erilaisia formaatteja riippuen kysynnästä. Kasetti- ja vinyyliversiot saatetaan julkaista jossain Etelä-Amerikassa ja Itä-Euroopassa. Muutama vuosi sitten ruotsalainen jakelijamme julkaisi pari kuvalevyä ja ne olivat nykyaikana mukavaa vaihtelua.

Visuaalinen aspekti

Kuvataiteissakin kuunnostautunut Aaron on ollut vastuussa lähes kaikista aiemmista levynkansista. Uuden levyn kansitaide on jo ehtinyt jo runsasta keskustelua fanien keskuudessa, sillä kaikki eivät ole kovinkaan innoissaan tietokonetta apunaan käyttäneen Andy Greenin kädenjäljestä.

– Minusta levyn kansi on hyvä. Olen kyllä tietoinen mitä useat ihmiset ajattelevat siitä, mutta sinun täytyy sekä nähdä kansi ja kuulla musiikki jotta voisit muodostaa oikeanlaisen kokonaiskuvan. Halusimme jonkun toisen taitelijan tekevän levyn kannet tällä kertaa, jotta saisimme mukaan ulkopuolisen näkemyksen. Olin kyllä tehnyt muutaman teoksen, mutta ne olivat hieman liian surrealistisia eikä niistä löytynyt tarpeeksi keskeistä ideaa, joten päädyimme toisenlaiseen ratkaisuun. Olen toki luonnollisesti pettynyt, ettei luomuksiani käytetty levyllä, mutta enhän minä voi hallita maailmaan ja päättää kaikesta.

Aaronin suhtautuminen musiikin ja taiteen tekemiseen ei ole aivan yksiselitteinen, vaikka ne hänen tapauksessaan kulkevatkin useasti käsi kädessä.

– Olen muusikko ja taitelija vaikkakin taiteen tekeminen ei olekaan läheskään niin tärkeätä kuin mitä bändi minulle on. Rakastan valokuvausta, maalaamista ja tietokoneita joten pyrin teoksissani yhdistämään nuo kaikki kolme. Saatan napsasta foton ja lopputulos voi sellaisenaan olla valmis taideteos. Tai sitten saatan maalata sen päällä ja kuvata sen uusiksi, skannata sen tietokoneelle ja käsitellä sitä hiukan. Käytän useita erilaisia metodeja saadakseni haluamani kaltaisen lopputuloksen. En voi ymmärtää ihmisiä, jotka eivät suostu käyttämään jotain mediaa vain koska se ei muka ole oikeita. Minun neuvoni on, käyttäkää mitä haluatte. Uusi websivustoni on tällä hetkellä työn alla ja kun se valmistuu, ihmiset voivat käydä katsomassa mitä olen viime aikoina puuhastellut.
Bändin musiikin ja visuaalisen puolen yhdistelmää voi pian kokea uuden The Price of Beauty kappaleesta kuvatussa musiikkivideossa, joka on tarkoitus julkistaa helmikuun loppupuolella.

– Saimme juuri valmiiksi tuon videon ja se on ensimmäinen musiikkivideon sitten For You:n josta on vierähtänyt jo jokunen vuosi. Aika vain oli sopiva uudelle videolle ja kiinnostus bändiä kohtaan on suurempaa kuin koskaan aiemmin. Kappale itsessään kertoo miehestä, jonka pakkomielteenä on toisia ihmisiä huonosti kohteleva dominoiva naishahmo. Saattaa kuulostaa hieman kieroutuneelta, mutta silti hyvän maun rajoissa.

Uudesta musiikkivideon lisäksi bändiltä on loppuvuodesta tulossa myös uran toinen DVD.

– DVD kuvattiin viime marraskuussa ja se on tarkoitus julkaista joskus syyskuun hujakoilla. Edellisellä DVD:n livemateriaali oli aika vanhaa, joten halusimme esitellä hieman uudempaakin materiaalia keikkatilanteessa. Kiekolta tulee löytymään myös paljon ekstra materiaalia kuten videota treenisessioistamme, making of –dokumentin, The Blue Lotus -kappaleesta tehdyn animaation sekä tietty paljon valokuvia ja muuta sellaista mitä nyt sain saamme levylle mahtumaan.

Rakkaudesta, ei rahasta

My Dying Briden levyt ovat kaikki tulleet Peacevillen kautta ja lafka tuntuukin panostavan orkesteriin tällä hetkellä erittäin paljon. Uutukainen tuntuukin olevan yhtiön tärkeimpiä julkaisuja vuosikausiin, mutta Aaronia ei menestyksen saavuttaminen tunnu suuresti kiinnostavan.

– Minulla ei ole hajuakaan paljon olemme aiemmin levyjämme myyneet. Minua ei yksinkertaisesti kiinnosta kuinka paljon tai vähän olemme myyneet, koska bändi on alunperinkin perustettu musiikin, ei rahan tekemistä varten. Ja kuinka voisimme olettaakaan, että tekisimme rahaa soittamalla outoa, depressiivistä ja vihaa tihkuvaa musiikkia? Uusi levymme ei ole minulle sen tärkeämpi kuin aikaisemmatkaan, mutta totta kai levy-yhtiö näkee asiat hieman toisin. He pitävät kuulemastaan ja uskovat, että levy voi olla isokin menestys. Meille levymme ovat kuitenkin kuin lapsia, joita kaikkia rakastamme tasa-arvoisesti.

Levyn menestyminen tai fanien suhtautuminen ei Aaronia huoleta.

– Kuuntelemme toki faniemme mielipiteitä, mutta emme anna niille paljoa painoarvoa. Ei siksi, että meitä ei kiinnostaisi heidän mielipiteensä, vaan siksi että emme annan kenenkään vaikuttaa meidän tapaamme tehdä musiikkia. Olemme aina tehneet musiikkia itseämme varten ja meitä ei kiinnosta mikä tällä hetkellä musiikissa on muotia ja mikä ei. Emme seuraa trendejä eikä meitä kiinnosta tippaakaan mikä musiikissa on oikein ja mikä väärin.

– Musiikki on aina ollut meille tärkeä harrastus. Tiesimme jo bändiä kasatessamme, että musiikkimme tullaan aina näkemään underground- tai kulttikamana, joten rahan ansaitseminen bändillä ei koskaan ole ollut meille tärkeä tekijä. Totta kait rahan saaminen tästä hommasta on mukava bonus ja kiitämmekin kaikkia niitä, jotka ovat levyjämme ostaneet.

Asenne ei herrasmiesliigalla ole siis juurikaan vuosien varrella muuttunut, vaikka ikää ja kokemusta onkin kertynyt roppakaupalla.

– En usko, että olemme kypsyneet eri tavalla verrattuna niihin jotka eivät ole ikinä missään bändissä soittaneet. Saatamme ehkä olla kehittyneet hieman enemmän kulttuurisella puolella, koska meillä on ollut mahdollisuus matkustella paljon ympäri maailmaa ja käydä useissa hienoissa kaupungeissa imemässä itseemme tietoa erilaisista yhteiskunnista. On mahdotonta sanoa missä olisimme nyt, jos emme olisi soittaneet tässä bändissä. Olisin varmasti masentuneempi, koska käytän bändiä minussa olevan melankolian manaamiseen pois. Ilman tätä mahdollisuutta se vain kasaantuisi sisälläni ja siitä ei taatusti seuraisi mitään hyvää.

35 vuoden ikäkään ei tunnu vokalistille olevan minkäänlainen ongelma.

– Olen meistä vanha, mutta en koe itseäni liian vanhaksi tämän tai minkään muun kaltaiselle musiikille. Olen diggaillut doom, death ja black metallia 20 vuotta ja nautin siitä yhä.
Vuosi 2003 oli bändin olemassaolon 13. vuosi ja luvusta huolimatta vuosi oli kaikkea muuta kuin epäonninen.

– Viime vuosi oli meille erittäin hyvä vuosi, pääsimme soittamaan muutamilla isoilla festivaaleilla ja teimme uuden levyn. Vuosi 2004 tulee olemaan varmasti hyvin samanlainen, mutta paljon kiireisempi, koska meiltä tulee uusi levy ulos ja keikkoja varmasti riittää. Toivottavasti pääsemme myös kiertämään Skandinaviassa loppu vuodesta, joten hyvältähän tämä näyttää.

Julkaistu Inferno #15/2004 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti