keskiviikko 13. helmikuuta 2002

Chuck Schuldiner in memoriam (1967-2001)


Death metallin pioneeri ja metallipiireissä arvostusta kerännyt Chuck Schuldiner kuoli joulukuun 13. päivä 2001. Hän oli jo pitkään taistellut aivokasvaimen kanssa, mutta leikkauksesta ja lääkinnästä huolimatta sairaus vei lopulta voiton.

Chuck tuli tunnetuksi mm. death metallin uranuurtajana. Vaikka kinastelua onkin käyty paljon siitä, kuka death metallin keksi (Possessed ja erityisesti kappale Death Metal vaiko Chuck Death yhtyeellään ja debyyttilevyllä Scream Bloody Gore), ei kukaan voi kiistää miehen taitoja niin soittajana, säveltäjänä, sanoittajana kuin metallin puolestapuhujana.

Chuck vaati niin kuuntelijoiltaan kuin kanssamuusikoiltaan paljon. Tästä kertonee jotain sekin fakta, että vaikka Deathissä miehistönvaihdokset olivat varsin yleisiä, ei yhtyeeseen kelpuutettu ketä vain. Nimet kuten James Murphy, Steve Digiorgio ja Gene Hoglan ovat kaikki omien instrumenttiensa hallinnan mestareita, jotka ovat keränneet mainetta ja arvostusta myös Deathin ulkopuolella.

Herra Schuldiner ehti uransa aikana tehdä seitsemän studiolevytystä Deathin kanssa ja yhden viimeiseksi levytyksekseen jääneen levyn Control Denied orkesterin kanssa. Paljon jäi vielä säveltämättä ja soittamatta, tästä esimerkkinä uusi Control Denied levy, joka kuuleman mukaan oli teon alla. Kahdeksi viimeiseksi Deathin julkaisuksi jäivät livelevyt Live in L.A. sekä Live in Eindhoven, joka on ainoastaan saatavilla Deathin levy-yhtiön Nuclear Blastin kautta. Molemmat live äänitykset osoittavat Chuckin kappaleiden voiman ja nerokkuuden myös keikkatilanteessa ja ne toimivat myös varsin hyvinä esittelyinä ja läpileikkauksina Deathin musikaallisesti laajasta tuotannosta.

Vaikka Chuck onkin nyt poistunut keskuudestamme, ei hänen tuotantonsa vaivu koskaan unholaan.

"Destiny is what we all seek" – Destiny (Death)

Chuck Schuldiner Memorial http://www.emptywords.org

Julkaistu Inferno #3/2002

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti