sunnuntai 15. kesäkuuta 2008

Inferno #58/2008

Abysmal Dawn
Programmed to Consume
Relapse


3 Sanaparilla naseva ja yllätyksetön on helpointa kuvailla kalman hajua löyhyttävien jenkkien kakkoslevyä. Homma on nelikolla hallussa hyvin, on kyse sitten tuotannollisesti puolesta tai itse sävellyksistä, joista löytyy mukavasti vaihtelua ja jopa runsaasti mukavia melodioitakin. Ultrabrutaali tai -nopea Abysmal Dawn ei edes yritä olla, vaan tuntuu ottaneen eniten vaikutteita ruotsalaisesta 90-luvun puolivälin mäiskeestä kuin kotimaansa muista alan yrittäjistä.

Programmed to Consume on hyv ä välipala ja alkusoitto kaivettaessa esille levyhyllystä vaikkapa Hypocrisyn The 4th Dimensionia. Em. kaltaisen klassikon haastajaksi siitä ei kuitenkaan ole.

Preternatural
Statical
Aghast


4 Aina joskus tulee vastaan albumeita, jotka eivät heti ensikuunteluilla avaudu, mutta joiden tietää paranevan kärsivällisen paneutumisen myötä. Levyn ns. lopullista hyvyyttä voi tässä vaiheessa vain arvailla, mikä hankaloittaa aina rajallisen ajan puitteissa toimivan kriitikon työtä. Preternaturalin debyyttikiekko Statical on juuri niitä levyjä, jotka aluksi jättävät sekavan ja jopa osittain keskinkertaisen vaikutelman sisällöstään, mutta jonka piilevän potentiaalin voi silti helposti aistia.
Karkeasti määriteltynä orkesterin musiikki on melodista death metalia, mutta hienostuneempi analysointi tuo siihen paljon mielenkiintoisia ulottuvuuksia, joiden ansiosta musiikki on huomattavasti laajalti kaluttua peruslokeroa mielenkiintoisempaa. Biiseissä ei pelailla taatusti tukkaan taatusti tarttuvilla kertosäkeillä tai melodioilla, vaan niin riffit kuin rakenteetkin ovat huomattavasti moniulotteisempia ja jopa progressiivisella tavalla vaikeita. Juuri tässä piileekin samalla levyn suurin vahvuus ja pienoinen heikkous.

Latvialaiset ovat saaneet kehitettyä omannäköisensä, hyvin toimivan ja erittäin jämerästi rullaavan tyylinsä aina futuristisia ja jopa maanisia sävyjä maalailevia ja täydentäviä ja koskettimia myöten. Polveilevat biisit pysyvät hyvin kasassa sovituksellisesti, mutta ovat kaikessa teknisyydessään hieman turhankin äärimmäisiä. Muutama tarttuva melodia enemmän sinne ja tänne ja kuuntelijalle vähän enemmän armoa, niin johan lähtee.


The Rotted
Get Dead Or Die Trying
Metal Blade


3,5 Vaihtamalla miehistöään ja lyhentämällä nimeään ex-Gorerotted tuntuu todella kääntäneen uuden lehden urallaan, vaikka perusarvot herroilla tuntuu olevan yhä samat kuin ennen. Brittien neljäs albumi kun tarjoilee varsin mielenkiintoista ja monipuolista death metal –mäiskettä, josta ei omalaatuisiakaan kikkojakaan puutu.

Vaikka musiikillista aikuistumista ja kypsymistä ei äärimetallipiireissä usein katsotakaan hyvällä, The Rottedin viisikon tapauksessa juuri tästä on kysymys. Säännöllisesti käytetty hardcoresta tuttu ote tuo veikeää rokkaavuutta möyrimisen keskelle pidentäen levyn elinkaarta huomattavasti. Tunnelmapuolella tämä taas tarkoittaa hieman ristiriitaisenkin tilanteen syntymistä muuten perussävyltään varsin synkän aggressiiviselle tunnelmalle.

Vaikka ihan helpolla levy ei tajuntaan tunkeudu, ei se myöskään muodostu genreklassikoksi. Jos bändi olisi vain saanut ideoista rahtusen enemmän irti tai olisi vienyt ne härskimmin pidemmälle, voisi tilanne olla toinen. Yritystä siltä ei ainakaan puutu ja tuskinpa ura tähän levynkään lopahtaa.

Torche
Meanderthal
Hydra Head


4 Rokissa puhutaan usein kolmen soinnun rämpytyksestä, mutta Torchen kohdalla on sopivampaa puhua kolmen genren räimeestä: stoner, sludge ja postrock. Bändin onnistuu sulauttamaan eri tyylilajit toisiinsa hämmentävänkin luonnollisen saumattomasti jopa kappaleiden sisällä ja mikä tärkeintä, hyvällä draivilla. Kun koko touhussa on vielä selkeästi aistittavissa vahva intensiivinen ja positiivinen lataus, on musiikilla jo lähtökohtaisestikin jämerät puitteet.

Levyn yleissoundi on jo itsessään raskas ja sopivan rupinen luoden veikeän vastakohdan astetta leijuvimmille kappaleille. Nämä tarjoavatkin hyvän vastapainoin vimmaisesti rokkaaville ralleille kuten puolitoistaminuuttinen Piraña tai Healer. Vaikka meno rauhoittuukin kiekon loppua kohti, muuttuu se samalla myös koko ajan raskaammaksi. Raitanumeroltaan epäonnenlukua kantava albumin päätös- ja samalla nimibiisi onkin jo musertava pakottaen painamaan vastapainokseen playta uudestaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti