perjantai 1. elokuuta 2003

MARTTI SERVO – RAKKAUDEN RAKOTULKKI

Martti Servo & Napander on viimeisen parin vuoden aikana noussut kulttisuosikista laajempaankin tietoisuuteen. Käsittämättömintä Martti-ilmiössä on, että musiikki puree niin rock kuin vahvasti metallihenkisiinkin ihmisiin, jotka normaalisti inhoavat kaikenlaista iskelmämusiikkiin vittaavaakin. Napander-orkesterin sävelet liikuttavat kuitenkin raavaita miehiä aina kyyneliin saakka ja onpahan karskien ukkojenkin nähty keskenään pistävän jalalla koreasti Martin tahtiin. Osa suosiosta selittyy varmasti omaperäisillä aidosti suomalaisen miehen elämää ja tuntoja kuvaavilla sanoituksilla, joista ei huumoriakaan puutu. Martti-ilmiö on alkanut elää omaa elämäänsä, myös artistin itsensä sisällä kuten seuraavasta juttutuokioista käy hyvin esille.

Martti Servo -persoonan syntyä ja siihen vaikuttaneita tekijöitä on syytä kaivella heti aluksi.

- Martin lähtölaukaus muistuttaa kansakunnan syntyä. On tarve, paine ja historiallinen tilaisuus. Tarve tottakai musan tekoon, ilmanpaineet parahultaiset, jotta sisuskalut pysyvät nahan ja luuston tuntumissa paikoillaan ja musajannuilla riittävästi luppoaikaa puuhailuun. Niin ne Martin hommat starttasivat. Oli sopivat olosuhteet ja kattaus kohdallaan! Persoonaan tottakai vaikuttavat geeniperimä, kasvupaikka ja kasvatus. Nykyään Martti luottaa entistä enemmän geenigeelin määräävään rytmiin!

Jos artisti itse alkaa puhumaan itsestään kolmannessa persoonassa, kotinuppitohtori alkaa heti epäilemään juttuja jakomielitaudin ensioireiksi. Missä menee sinun ja Martin raja eli kuinka paljon tunnistat itsessäsi Martti Servoa?

- Kysymys on akateeminen. Martin erottaminen omaksi entiteetikseen on suohon piirretty viiva. Ennen pitkää rahkasammal tekee tyhjiksi erotusyritykset ja lopulta moinen hanke paljastuu ajanhukaksi ja nävertelyksi.

Martti Servo on siis erottautunut omaksi henkilökseen, jonka tyypilliset päivärutiinit erottuvat hieman kuitenkin normaalien duunareiden toimista.

- Tyypillistä päivää ei taida olla. Kun viimeiset painajaiset on tullut katsottua ja kello aamusilla pärähtää, on kenttä avoin muuttujien puuttua peliin. Martin päivään kuuluu useimmiten runsasta kahvin juontia, jonkun verran autoilua ja aavistus kuntoilua. Saunaa aina kuin mahdollista. Roudauksesta Martti myös pitää paljon ja loppu pyhitetään makustelulle!

Napander-musiikin suosio on kasvanut levy levyltä ja tavoittanut todella laajan kuulijakunnan aina rock- ja metallipiirejä myöten. Suosion salaisuutta ei tosin Marttikaan pysty määrittelemään.

- Suomen Gallup on laitettava tätä kyselytutkimaan. Martti ei voi tähän antaa mitään vastausta ennen tieteellistä ja kattavaa evidenssiä.

Servo-ilmiöstä on alettu puhumaan myös Martintauti nimellä, joka tuntuu tarttuvan helposti kaikkiin ikään ja sukupuoleen katsomatta. Oireet ovat kuitenkin helppoja tunnistaa, vaikka paranemisennuste onkin yleensä varsin huono.

- Martintautia ei vielä olla pystytty eristämään, mutta sen tartuntatapa on jo selvillä. Tauti leviää korvien ja silmien kautta, epidemiasta ei vielä voi puhua. Mikäli tauti on parasta laatua, niin se siirtyy isältä pojalle ja äidiltä tyttärelle! Jotkut ovat kyllä immuunejakin, mutta virologian dosentti Mauno Tiira on aina valmis alentamaan vastustuskykyä kemiallisesti!

Martintauti siis leviää ja tarttuu myös helposti raskaammankin rokin ystäviin kuten on jo huomattu. Martti itse ei kuitenkaan tunnustaudu suureksi metallin ystäväksi ja suhde siihen onkin hieman epämääräinen.

- Suhteellisen ohut eli läkkipeltimäinen. Kyllä se on jäänyt Zeppeliniin ja Purpleen, jotka ei tietty edes järin raskaita taida ollakaan.

Alan pioneerit ja suuret nimet kuten The Doors, AC/DC, Iron Maiden ja Uriah Heep ovat kuitenkin tulleet tutuiksi.

- Tuttuja ovat! Kyllä Doors oli lapsuuden suuri suosikki - kaikki levyt ovat olleet hallussa jossain vaiheessa. Eisiidiisiitä meinasin mennä jopa katsomaan kun ne viime jaksossa stadiutuivat. Ei siitä kyllä mitään tullut.

TUNTUUKO TUTULTA?

Martin hienot sanoitukset kiinnostavat ja hymyilyttävät monia. Innostus kirjoittamiseen ja sanojen kanssa leikkimiseen on ilmennyt jo kouluaikoina ainekirjoituksissa.

- Ainekirjoitus mukavaa oli. Martilla oli ilo olla jonkun aikaa legendaarisen radio- ja dokumenttimiehen Axa Sorjasen sedän äidinkielen opissa. Timo Sorjasella oli viininpunainen PV-Volvo ja ainekirjoitus koko ajan mielessä. Mitä sanoihin tulee, niin kyllä Napanderissa niitä etupainoisesti sijoitellaan. Eli kyllä ne tuntuvat merkittävemmiltä kuin sävellykset.

Monia suomalaisia iskelmäartisteja on sanottu suomalaisen miehen tunteiden tulkiksi, mutta minusta sinun lyriikkasi on kyllä paljon aidompia, rehellisempiä ja iskevämpiä kuin muiden.

- Nyt täällä punastutaan. Hikoiluttaa ja harmittaa tuo piippukaulus näin kevätlämpösillä. Niin hienoltahan tuo kuulostaa, ettei sitä edes kehtaa ajatella. Seuraava kyssä ja heti!

Biiseissä esiintyvät tarinat nousevat ajoittain aika huikeisiinkin mittasuhteisiin, joita on vaikea uskoa todeksi. Ja mikäli niissä totuuden siementä onkin, niin yleensä ne ovat tapahtuneet niille kuuluisille joka paikkaan ehtiville isoille pojille eikä koskaan itselle. Martin kohdalla tapahtumat ovat kuitenkin omakohtaisia.

- Taitavat olla aika tosia kaikki. Valitettavasti.

Kaikkeahan sitä sattuu ja tapahtuu varsinkin jos väkijuomat ovat kuvioissa mukana. Aika monessa laulussa alkoholi mainitaankin rempseän menon seassa eli onko ilo ilman viinaa teeskentelyä?

- Teeskentely on helpompaa kun alkoholilla on osuutta asiaan!

Suosikkinapanderi löytyy myös helposti ja aine on tuttu myös rock-piireistä.

- Jaloviina, yksi tähteä.

Iloisten ja kosteiden iltojen jälkeen on pelottavankin herra kankkusen vierailu odotettavissa. Mitään hauskaa muisteltavaa ne eivät useimmiten ole eikä Martillakaan ole mitään suurempia syitä niitä muistoihinsa tallentaa.

- Martin kankkusmuistot ovat suhteellisen laimeita, eikä meikäläiselle niihin sisälly mitään mahtavaa kokemisen tunnelmaa. Kankkunen on vain rasittava ystävämme jonka vierailu kestää usein liian kauan. Tulee kylään tosta vaan! Ei minkäänlaisia tapoja sillä!

Jos Martti laulaakin ajoittain hunningolla olosta, niin terveellisiä elämäntapoja mainostetaan useissakin urheiluaiheisissa ralleissa aina formuloita, jalkapalloa ja jääkiekkoa myöten. Martti tunnustautuukin innokkaaksi penkkiurheilijaksi ja kuntoilijaksi.

- Martti on kohtuullinen penkkisport-jannu. Yleisurheilu ei niinkään kiinnosta, mutta jäkis ja fudishan ne suosikit ovat. Enemmän haluaisi seurata kuin mitä rahkeet antaa myöten. Oma harrastus on enempi kuntosellaista: lenkkeilyä, pientä puusavottaa ja talvella hiihtelyä. Lapsena kyllä sulkkista tuli jotenkin vakavasti pelailtua.

HYVÄLTÄ NÄYTTÄÄ

Martti Servo & Napanderin uusin levy Täysosuma! tuntuisi olevan enemmän perinteisempää iskelmää kuin aikaisemmat levyt.

- Tämä levy on selkeästi enemmän kokonaisuus kuin aikaisemmat, vaikka se onneksi edelleenkin pomppii sinne tänne ja jää jonnekin. Saundillisesti olemme aina pyrkineet jonkinlaiseen tukkoon, mutta tätä on nyt Täysosumalle haluttu vähemmän. Tämä on järkäle tämä Täysosuma kun se kohdalle osuu!

Viime aikoina Martin hengentuotoksia on nähty ja kuultu aika monen tilaustyön muodossa mm. Tummien vesien tulkit tv-sarjan tunnusmusiikiksi sävelletty pienoiseksi hitiksi muodostunut Mikä on kun ei taidot riitä?. Tuorein tilaustyö oli Image-lehdelle sävelletty Tukkoiset polut. Sävellysprosessi tilaustöissä on erilainen kuin omalla levylle tehtävissä kappaleissa.

- Kyllähän se eroaa. Kun tekee noin normaalisti jossakin tulevaisuudessa julkaistavalle omalle levylle, ei semmoisia deadline asioita tarvitse miettiä. Näissä tilaushommissahan määräajat ovat sitten kaiken a ja o. Eli kyllä ne jotenkin paineisempia taitavat olla, mutta toisaalta helpompiakin kun on tekemisen pakko. Ei unohdu liikaa makustelemaan. Samalla ne ovat sitten pois käsistä nopeasti. Tällä hetkellä ei ole tiedossa uusia tilaustöitä.

Musiikin lisäksi Martti on laajentanut repertuaariin TV:n puolelle aikamoiseksi pienen piirin hitiksi muodostuneessa SubTV:n Yösydän chat-ohjelmassa. Ohjelman suosio on yllättänyt vetäjänsä ja jatkoakin on luvassa.

- Kyllähän se jonkinmoinen yllätys on ollut. Ja yllätys myös kuinka omituista ja mukavaakin se on. Pari poikaa siellä mestaroi kokonaista kanavaa keskellä yötä. On semmoista raivaajahenkeä kun lähdetään pimeässä Pöllölaaksossa kohti tuntematonta ilman tietoa lähimmän tunnin tapahtumista. Ne hommat jatkuvat nyt toukokuun puoleen väliin ja sitten tulee kesätauko. Mutta syksyllä jatkuu taas!

Muiden hommiensa lomassa Martti Servo & Napanderia ehditään kuitenkin näkemään myös lukuisilla konserttilavoilla kesän aikana.

- Nyt tuntuu hyvältä. Koko kesä on aikalailla tukossa noin festivaalimielessä. Sopivasti kuuluu viesti nyt. Enempi voisi jo tuntua työltä.

Juhannustakaan ei Martti ehdi viettämään omassa rauhassa, vaan sijainti ja suunnitelmat ovat jo selvät.

- No keikalla tietysti! Olemme Raumanmeren Juhannuksessa kahtena päivänä soittamassa. Eli sinne vaan!

Elämänohjeita ei Martti halua alkaa sen kummemmin jakelemaan lehden lukijoille.

- Elämänohjeet tulevat nyt musamuodossa. Täysosuma-levylle ohjeistusta on nyt säilötty useamman vuoden tarpeisiin. Kyllä valistunut lehden lukija nyt kääntyy levykaupan puoleen ja hakee ohjeistuksensa sieltä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti