perjantai 23. elokuuta 2002

ANTIMATTER – PSALMEJA VAIKEUKSISTA

Neljä vuotta sitten hieman yllättäen Anatheman basistin tehtävät jättänyt Duncan Patterson ehti muutaman vuoden ajan miettiä syntyjä syviä ennen kuin palasi takaisin musiikkibisnekseen. Asiat eivät kuitenkaan tapahtuneet kuin elokuvissa ja niinpä debyyttilevy ”Saviour” jäi sangen vähäiselle huomiolle. Vaikka Antimatterin yhteydessä ei metallista voidakkaan juuri puhua, on levy erittäin kiehtova kokonaisuus ja tummilta tunnelmiltaan hyvinkin samankaltaista, kuin mitä herran säveltäjän kynästä kuultiin jo Anatheman aikoihin. Duncan aisaparina niin bändissä kuin äänessä on duon toinen osapuoli Mick Moss.

- Lähtiessäni Anathemasta halusin julkaista uutta materiaalia lähestulkoon saman tien. Halusin tehdä jotain akustisella kitaralla ja pianolla soitettua musiikkia, jossa Michelle (ex-Dominion, Sear) olisi laulanut, mutta tämän idean tyrmäsivät asiaan liittyvät levy-yhtiöt. Tämän jälkeen minulle lupailtiin levytyssopimusta erään yhtiön toimesta, mutta eihän se koskaan toteutunut. Periaatteessa minua vain jallitettiin ja huijattiin olemaan hiljaa sillä välin kun Anathemaan pumpattiin rahaa heidän tehdessä Judgement levyä. En voinut muuta kuin painaa pääni nöyrästi alas ja työskennellä debyyttimme parissa, kertoilee Duncan nöyrän oloisena.

- Alun perin meidän oli tarkoitus käyttää nimeä Angelic, mutta eräänä päivänä ollessani baarissa satuin näkemään MTV:ltä jonkin karmaisevan Ibiza disco kappaleen jolle nauriskelin, mutta olin vetää oluet väärään kurkkuun, kun videon loputtua ruudussa lukikin bändin nimenä Angelic. Tämän jälkeen muistin flaijerin jostain klubi-illasta, jonka nimenä oli Antimatter ja päätimme ottaa sen käyttöön. Oikeastaan tämä oli hyvä asia, sillä jos olisimme käyttäneet nimeä Angelic, olisimme rajoittuneet käyttämään naisvokalistia koko ajan. Pidän myös antimateria ajatuksesta, sillä sehän tarkoittaa materian vastakohtaa ja on ajatuksena aika vaikeaselkoinen. Mielestäni tämä sopii myös meihin erinomaisesti.

- Emme aseta itsellemme mitään sääntöjä tai rajoitteita eikä meillä ole bändissä nokkamiestä, jonka pillin mukaan meidän pitäisi tanssia tai jolle kirjoittaa kappaleita. Sanoitukset tulevat aina olemaan hyvin realistisia, sillä minulla ja Mickillä on paljon syvällisiä asioita joista kirjoittaa. Oikeastaan jatkamme vain siitä, mitä yritin Anatheman Alternative 4 –levyllä tehdä ainoastaan sillä erotuksella, että nyt voin tehdä sen kunnolla koska Mick ymmärtää täysin mistä hommassa oikein on kyse. Toki hänellä on oma tyylinsä, mutta se sopii täydellisesti omaani, selittää Duncan bändin ideaa. Eikö sinua koskaan rasita se tosiasia, että Antimatter helposti leimataan ex-Anathema jäsenen bändiksi tai että ihmiset olettavat Antimatterin olevan samankaltaista Anatheman kanssa mitä se ei kuitenkaan ole ?En minä välitä koko asiasta sillä tottahan se on, eikö vain ? Missä Anathema olisi esimerkiksi ilman Eternity ja Alternative 4 levyjä ? Minusta ansaitsen kyllä hieman tunnustusta noista levyistä. Mitä tulee Antimatterin musiikkiin sanoisin, että meillä on enemmän Alternative 4 –levyn fiiliksiä ja viboja kuin myöhäisemmän Anatheman tuotannon kanssa. Teemme synkkää ja täysin rehellistä, mutta tarttuvaa musiikkia, sanoo Duncan.

- Täytyy tunnustaa, että asia kyllä häiritsee minua joskus. Erityisesti silloin, kun ihmiset valittavat, etteivät minun kirjoittamani biisit ole tarpeeksi Anathema kuuloisia. Minkä helvetin takia niiden pitäisi kuulostaa Anathemalta, sitä en todellakaan voi käsittää. Toisaalta taas kyllähän me sillä saatamme tavoittaa ihmisiä, jotka eivät muuten meitä tsekkaisi, tulistuu Mick hieman asiasta.

Pelastava enkeli

Minkälainen luomisprosessi sinulla sitten oikein on ?

- Useimmiten minulla on päässäni iso läjä erilaisia melodioita ja osia lyriikoista tai biisien nimiä, joita alan muokkaamaan ja pistämään kasaan. Tuona parin vuoden ajanjaksona Anathemasta lähdön ja levyn äänittämisen välissä työskentelin kappaleiden parissa pääni sisällä joka ikinen ilta. Varsinaiseen sävellystyöhön käytän akustista kitaraa ja näin olen tehnyt aina Anatheman Pentecost III –levystä asti, jolloin aloin vakavasti tekemään biisejä, paljastaa Duncan sävellysmetodejaan.
Anathemansa hyvin tuntevat ovat ehkä huomanneet, että herra Pattersonin kirjoittamat kappaleet ovat erityisesti olleet hyvin synkkiä ja masentavia elementtejä sisällään pitäviä eikä Mick tunnu olevan poikkeus. Minusta tuntuu, että ette edes osaisi tehdä ilosia kappaleita.

- Kyllä kait osaisin tehdä iloiselta kuulostavaa materiaalia, mutta silti siinä olisi varmaan joku synkkä koukku. Vuosikausia sitten elämässäni tapahtui perin ikävä käänne ja aloin tekemään musiikkia auttaakseni itseäni. Se on parasta terapiaa minulle, sillä mihinkään muuhun en voisi pääni sisäisiä juttuja purkaa. Eräässä vaiheessa join pullon vodkaa joka päivä eikä sekään tahtonut riittää ja juuri tuohon aikaan kirjoitin Alternative 4-levyä. Tuohon aikaan ympärilläni oli paljon ihmisiä, joiden suhteen minulla oli totaalisen vääriä kuvitelmia ja oletuksia enkä yksinkertaisesti voinut elää niin, kertoo Duncan synkästä menneisyydestään.

- Minä kirjoitan sanoituksia vain siksi, että minussa ei ole miestä sanoa asioita silloin kun ne pitäisi sanoa. Sen takia ulostan sen kaikki kryptisiin riimeihin. Antimatter on minun ja Duncanin synkimmät hetket puettuna musiikkiin, kertoo Mick.

Alunperinhän Icon Records julkaisi debyyttinne jo pari vuotta sitten, mutta asiat eivät sujuneet parhaalla mahdollisella tavalla heidän kanssaan. Venäjällä Irond on ainakin julkaissut levyn ja ehdit myös perustaa oman Strangelight yhtiösi joka myös julkaisi levyn ja nyt olette saksalaisella Prophecy Productions yhtiöllä, joka julkaisee levyn uudelleen heinäkuun lopulla. Eikö tämä kaikki saata aiheuttaa sekaannusta bändin suhteen ?

- Minusta on parempi, että on olemassa kaikki nämä eri versiot kuin se, että Icon olisi tuhonnut meidät. Ihmisillä on nyt ainakin mahdollisuus saada levy käsiinsä ja meillä on mahdollisuus kunnolliseen promootioon. Icon ei esimerkiksi järjestänyt meille yhtään haastattelua kahden vuoden aikana ja minusta me ansaitsemme hiukan parempaa, tilittää Duncan.

Mick jatkaa samasta asiasta hieman lisää.

- Eikä oikeastaan voida puhua eri versioista vaan samasta levystä, jonka uusissa versioissa on muutama bonusbiisi lopussa. Icon vei meiltä master-nauhat maksamatta edes studiokuluja, jotka meidän piti loppunen lopuksi pulittaa omasta pussistamme. Sopimusta kirjoittaessamme he puhuivat kuinka hyvä jakeluverkosto heillä oikein oli, mutta paljon myöhemmin selvisi, että suurin osa heidän mainitsemistaan jakelijoista ei edes tiennyt koko yhtiön olemassaolosta. Saimme taistella pitkään, että saimme master-nauhat takaisin ja päätimme hoitaa julkaisun itse. Nyt tilanne näyttää todella hyvältä ja Prophecyn mukaantulo on antanut meillä valtavasti toivoa ja vasta nyt levy on saamassa arvoisensa julkaisun ja jakelun.

Levyllä on varmasti jokin lempilapsi, josta olet erityisen ylpeä.

- Koska levyllä on kahden henkilön tuotoksia, en yksinkertaisesti voi valita vain yhtä kappaletta, mutta eniten minua miellyttää kappaleet Psalms ja Flowers.

Going Nowhere –kappaleessahan on selviä lainauksia ainakin kolmesta eri Anatheman kappaleesta ja tämä ei varmaankaan ollut vahinko…

- Pitää paikkansa. Kappale kertoo kaikista niistä ihmisistä, jotka kuuluivat bändin lähipiirin, mutta jotka eivät oikeasti olleet kiinnostuneita musiikista vaan halusivat vain tehdä rahaa tai saada huomiota. Se on osoitettu kaikille bisnesmiehille, kiertuiden mukana olleille ihmisille ja jopa muutamalla ihmiselle jotka päätyivät soittamaan bändissä. Minusta he ovat loisia joilla ei ole minkäänlaista häpyä. Liitin nuo mainitsemasi osat Anatheman kappaleista mukaan siksi muistuttaakseni ihmisiä mistä hommassa on oikein kysymys – musiikista, napauttaa Duncan.

Sammutetuin lyhdyin

Huhujen mukaan Danny Cavanagh levytti muutamia akustisia kappaleita kanssanne ja huhuja on myös liikkunut, että Danny olisi jättänyt Anathema ja liittynyt bändiin.

- Danny ja Mick tosiaan levyttivät muutamia akustisia versioita Antimatterin kappaleista aiemmin tänä vuonna. Mickillä oli ilmaista studio aikaa käytettävänään ja hän ajattele käyttää sen johonkin hyödylliseen ja rakentavaan. Mitä tulee tuohon huhuun Dannysta, se pitää osittain paikkansa. Hänellä ole jotain ongelmia ja hän päätti lähteä bändistä. Kutsuimme hänet soittamaan muutamalle uudelle biisille sillä aikaa, kun hän saisi asiansa kuntoon. Itse asiassa hänellä oli tarkoitus perustaa kokonaan uusi bändi veljensä Jamien kanssa, mutta kuuleman mukaan he molemmat ovat takaisin Anathemassa, joten loppu hyvin, kaikki hyvin. Kaikesta huolimatta hän tullee soittamaan muutamalla uuden levyn kappaleella, katkaisee Duncan huhuilta siivet.

- Meillä oli myös muhinut ajatus levystä, jolla olisi remiksauksia sekä vaihtoehtoisia versioita ekan levymme kappaleista. Levytimmekin neljä kappaletta ja ystävämme työskentelivät God Is Coming biisin remiksausten parissa. Danny vaikutti erittäin tyytyväiseltä meidän kanssa soittamiseen ja kertoi ilmapiirin olevan paljon parempi kuin Anathemassa, jonka kanssa hänellä olisi suuria sisäisiä ongelmia ja ristiriitoja tuohon aikaan. Pari viikkoa myöhemmin hän soitti ja kertoi lähteneensä Anathemasta ja haluavansa alkaa soittamaan meidän kanssamme. Pohdimme Duncanin kanssa asiaa pitkään ja hartaasti ja tulimme siihen lopputulokseen, että ehkä Dannyn tuleminen mukaan ei olisikaan niin hyvä idea. Mikäli mukaan tulisi joku kolmas henkilö, hänen täytyisi olla samalla aaltopituudella meidän kanssamme ja Danny ei sitä ollut. Hän on samalla aaltopituudella Anatheman kanssa ja sen hän tajusi pian itsekkin. Kolme viikkoa myöhemmin hän oli takaisin Anathemassa ja hänen poissaolonsa aikana muu bändi tajusin, kuinka tärkeää hänen mukana olonsa todella on bändille. Toivonkin hänelle rauhaisa mieltä ja kaikkea hyvää tulevaisuudessa, tarkentaa Mick ja pistää pisteen koko episodille.

Koska bändi koostuu itsesi lisäksi Mickistä ja levyllä vierailevista muusikoista, niin onko tarkoituksena tehdä ollenkaan keikkoja tulevaisuudessa ?

- Kyllä meillä on tarkoituksena tehdä keikkoja tulevaisuudessa, mutta nyt haluamme keskittyä täysin seuraavaan levyymme, joka kantaa nimeä Lights Out. Tällä hetkellä tosin yritämme järjestää muutamia akustisia keikkoja ja meidän kahden lisäksi mukana olisi Danny Cavanagh Anathemasta. Tämän lisäksi aion tehdä muutamia DJ keikkoja. Jahka Prophecy Productions on uudelleenjulkaissut Saviourin, alamme työskentelemään Lights Out –levyn parissa ja odotan todella innolla albumin äänittämistä. Minulla on enemmän uskoa tähän levyyn kuin mihinkään muuhun minkä parissa olen aikaisemmin työskennellyt. Mick tulee laulamaan uudella levyllämme paljon enemmän kuin debyytillämme ja levy tulee myös olemaan paljon synkempi kuin Saviour. Se tulee olemaan kuin Imperiumin vastaisku verrattuna Tähtien sotaan.

Julkaistu Inferno #6/2002

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti